пʼятниця, 05 листопада 2010 03:19

Віктор Янукович відкрив шматок донецької кільцевої дороги

Віктор Янукович відкрив шматок донецької кільцевої дороги

До обіду в середу президент 60-річний Віктор Янукович відкрив об'їзну автодорогу біля Луганська. Далі поїхав відкривати 12-кілометрову ділянку кільцевої навколо Донецька. На місце, в район селища Піски, журналістів доставили трьома автобусами. Охорона наказує їм вишикуватися перед рамкою металошукача.

— Положить сумки на асфальт, отступить на два шага, — командує представник Держохорони.

Він забороняє фотографувати його обличчя. Наказує своїм колегам із собаками почати огляд апаратури. Журналісти слухняно відступають. Вівчарка і лабрадор обнюхують сумки. Представники засобів масової інформації стають у чергу до рамки.

По периметру дороги встановлені прапори України й Донеччини. До зустрічі президента готується колона мотоциклістів. На шкірянці одного з них напис на всю спину "Падонки Данбасса" — назва одного з мотоциклістських об'єднань. За байкерами стоять вантажівки компанії, що будувала дорогу. Вони прикрашені гірляндами білих та блакитних повітряних кульок.

— Ця траса не гірша за дорогу Київ — Бориспіль, — нахвалює російською заступник голови Донецької облдержадміністрації Олександр Алiпов, 54 роки.

Уточнює, що на будівництво витратили 500 млн грн. Залишилося зробити 40 км.

Представник Держохорони командує журналістам зайняти місця за 3 м від помосту, з якого виступатиме президент:

— Вишикуватися не півколом, а рівно. За лінію не заходимо! Під час перерізування стрічечки по моїй команді вам буде дозволено підійти ближче.


Янукович затримується на 1,5 год. Студентки хореографічного училища в українських костюмах змерзли. Відставляють тарілку з ножицями для перерізання стрічки й одягають кожушки.

З динаміка звучить пісня "Все болеют за "Шахтер", любим наш Донецк родной". У натовпі шепочуться, що президент приїхав, аби увечері вболівати за "Шахтар" у матчі з лондонським "Арсеналом". Позаду мовчки стоять із півсотні будівельників.

Усі чекають Януковича. Митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон окропляє асфальт і голови журналістів свяченою водою.

Президент з'являється у супроводі чотирьох міністрів, керівника своєї адміністрації й ще 20 київських та донецьких чиновників.

— Приїхав уклонитися цій землі, — каже російською Віктор Федорович. — Два тижні тому відкрили дорогу в Рівненській області. А скоро буде Харків. Будемо будувати дороги, щоб Україна була гарною, щоб до нас можна було приїхати швидко і з задоволенням. Крок за кроком будемо будувати нашу країну.

Президент перерізує блакитну стрічку і повертається до свого помосту. З усмішкою махає рукою журналістам, запрошуючи за собою. Розгублені охоронці намагаються обступити Януковича. Але телеоператори кидаються вперед і змішуються з юрбою чиновників.

Першими повз "трибуну" проїжджають байкери. Віктор Янукович піднімає руку, вітаючи їх. Його приклад наслідують інші чиновники. Ліворуч — віце-прем'єр Борис Колесніков, праворуч — митрополит Іларіон. Його високопреосвященство щось каже й заглядає в очі президентові.

— Клуб "Падонки Данбасса" не бере участі в політичних акціях. Там лише один із наших людей приїхав. Хто решта — не знаю, — говорить телефоном лідер донецьких байкерiв на прізвисько Сирота.

Останнім часом і російський прем'єр Володимир Путін почав з'являтися на людях у супроводі мотоциклістів.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Янукович відкрив шматок донецької кільцевої дороги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі