пʼятниця, 22 квітня 2011 06:00

Від президента ховають каналізаційні колодязі

21 квітня у Черкасах президент Віктор Янукович відкрив дитячу обласну лікарню. Її будували 20 років. Черкащина — єдина область, що не мала закладу такого типу.

До приїзду глави держави місто почало готуватися за кілька тижнів. Автодорівці кладуть асфальт навіть у дощ.

— Асфальт доправляють із Золотоноші, привозять уже холодним. Він не тримається. А на воду не лягає в принципі, — говорить керуючий справами Черкаського міськвиконкому Микола Кудрявцев, 31 рік.

Ями латають тільки там, де має проїхати президент — від в'їзду до міста по просп. 30 років Перемоги, по вул. Смілянській і бульв. Шевченка до Будинку рад і мерії. Наносять дорожню розмітку.

— Від літака до м'ясокомбінату нанесли суцільну лінію. І так само аж до наступного пішохідного переходу. У мене знайомий живе на Смілянській. Якщо керуватися цією розміткою, він не може під'їхати до будинку, — розказує черкасець 35-річний Олексій. — Хоч на перехрестях розрив зробили, а то могли би прямо до мерії суцільну намалювати — як путівник для кортежу Януковича. Ех, заздрю Віктору Федоровичу: куди не приїде, всюди в нього біла смуга в житті.

На всьому шляху Януковича — побілені бордюри й засіяні травою газони. Біля дитячої обласної лікарні робітники обсаджують каналізаційні колодязі кущами туї. Садять густо — за кілька метрів бетону не видно. Біля адміністративного корпусу на газонах — щойно висаджені ялинки, молоді каштани. Кілька працівників фарбують у червоний і зелений колір автобусну зупинку неподалік. Біля лікарні розчистили парк. Поставили ліхтарі та лави.

За кількадесят метрів від шляху президента газони витолочені, зупинки нефарбовані.

Із березня готуються до приїзду Януковича у Монастирищенському районі Черкащини. Туди президента запросив фермер із села Шарнопіль 45-річний Григорій Паламарчук під час телемосту 25 лютого. Прибирати під'їзди до села почали, щойно зійшов сніг. Розчистили узбіччя, побілили дерева. У Шарнополі зробили три вертолітні майданчики.

У середу опівдні в Монастирищі всі тротуарні бордюри побілені, місто прибране. На будівлі райдержадміністрації вивішують біґ-борд гарячої лінії губернатора.

У центрі селища Цибулів, де дорога на Шарнопіль переходить у бруківку, постелили новий асфальт. Узбіччя посипані свіжою землею. Бригади робітників її розрівнюють, засівають травою.

— Працюємо дуже бистро, — каже один із працівників у зеленому жилеті. — Траву сіємо, зразу поливаємо, наче вона на завтра виросте.

Дорогу на Шарнопіль перекрили, бо ще кладуть асфальт. У село їдемо польовою, в об'їзд.

У центрі біля школи з'явився "лежачий поліцейський". Вертолітні майданчики перетворилися на ринкову площу: територію розширили і заасфальтували. Біля входу напис великими літерами "Ринок". Поряд висить прапор Партії регіонів.

— Там ніхто і не планував робити вертольотні майданчики, — пояснює сільський голова Микола Шпирка, 43 роки. — А ринок хотіли всі. Перші торги проведемо наступного вівторка. Люди питають, коли буде президент. Та коли він приїде, ми не знаємо.

Біля відремонтованого будинку культури чекає автобуса на райцентр Станіслава Кравчук, 56 років. Живе у Монастирищі, має город у Шарнополі.

— Жду президента, — говорить. — Хочу зустріти Віктора Федоровича з короваєм. Уже заказала. Скільки заплатила, не скажу. Форму українську одягну, вінок. Усе культурно. Дєвочки зустрінуть його в аеропорту, а я — біля входу в клуб. Проситиму, щоб поміг із сином. П'ять років сидить у СІЗО, а його не судять. Я їздили до президента на прийом три рази, а попасти не могла, бо його не було.

До будинку Паламарчуків у центрі Шарнополя веде ґрунтова дорога, всипана щебенем. Дочка, 20-річна Тая, закінчує фарбувати сітку на паркані. Інші дівчата білять літню кухню.

— Готуємося. Закололи кабанчика два дні тому, — розказує дружина фермера Валентина Паламарчук, 43 роки.

Стіл для Януковича накриють у найбільшій кімнаті — спальні дівчат. Занесуть великий стіл, один диван приберуть.

— Тільки нашої сім'ї 11 чоловік. А ще ж гості, — продовжує господиня. — Особливого ремонту не робили: поклеїли обої в дитячій, підфарбували у вітальні стіни, де внучка пообмальовувала. Готуватимемо українські страви: борщ, вареники з картоплею і паштетом. Гуску запечемо з яблуками чи гречкою. І обов'язково — свіже сало.

Григорій Паламарчук поїхав до Умані у справах. Говоримо з ним телефоном.

— Люди приходять зі своїми проханнями, — розповідає. — Просять, щоби президент допоміг профінансувати новий рентгенапарат у районну лікарню. Фермери питають, що із пільговою соляркою, із продажем землі. Хвилююся дуже перед зустріччю. Ми — прості люди, з такими не спілкувалися ніколи.

Близько 16.00 в середу дорога із Шарнополя перекрита, її ще асфальтують.

Головним лікарем призначили уролога з Донецька

Черкаська обласна дитяча лікарня розрахована на 325 ліжок. У ній має бути:

— обласний медико-генетичний центр

— центр пренатальної діагностики

— обласний центр планування сім'ї та репродуктивного здоров'я

— центр неонатології

— відділення хірургічного і терапевтичного профілю для дітей.

Лікарню ще не добудували. Завершили роботи в господарчому і харчовому блоках, в овочесховищі. Готовий перинатальний центр поліклініки. Решта приміщень довели до ладу на 50–80%.

Будівництво обійшлося у 82,6 млн. грн.

Головним лікарем дитячої обласної лікарні в лютому призначили 45-річного Сергія Маркова, уролога з Донецька.

 

Зараз ви читаєте новину «Від президента ховають каналізаційні колодязі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі