четвер, 15 січня 2009 18:21

Верховна Рада відсторонила Стельмаха

Автор: фото: Андрій Єловіков
  Віце-спікер від БЮТ Микола Томенко (ліворуч) та нардеп-”регіонал” Олександр Пеклушенко дискутують під час вчорашнього засідання парламенту
Віце-спікер від БЮТ Микола Томенко (ліворуч) та нардеп-”регіонал” Олександр Пеклушенко дискутують під час вчорашнього засідання парламенту

Перед учорашнім засіданням Верховної Ради між рядами бігали два "бютівці". Вони вставляли понад півтори сотні карток для голосування своїх однопартійців. Народний депутат від "Народної самооборони" Катерина Лук"янова теж розставляла картки, але повільніше. Їх у неї було вісім.

Голова Верховної Ради 52-річний Володимир Литвин відкриває засідання і просить нардепів реєструватися. На табло висвічується цифра 429, хоча в залі не більш як 200 осіб.

— Так, у нас сьогодні день народження в Едуарда Прутніка, — зачитує з аркуша Литвин. — Тож привітаємо його.

Однопартійці вручають іменинникові букет троянд. У цей час надворі збираються підприємці з регіонів України. Вимагають, аби держава припинила їх оббирати.

— Сьогодні під стінами парламенту зібралися дрібні підприємці, — каже з місця нардеп від блоку НУ-НС Ксенія Ляпіна, 44 роки. — У законі про місцеві податки і збори ми пропонуємо суттєво збільшити податки для найдрібніших підприємців, що торгують на ринку. Велике прохання до депутатів — зверніть на них увагу, спитайте, і вони краще вам пояснять, за що і як треба голосувати.

"Регіонал" Ярослав Сухий додає, що подібний мітинг підприємців відбувся в Запоріжжі. Просить, аби для підприємців-мітингувальників вивели пряму трансляцію засідання парламенту. Володимир Литвин просить це зробити.

— Під час перерви підійдіть до них і заспокойте, — радить нардепам спікер.

До трибуни виходить "регіонал" Олександр Єфремов, 54 роки. Каже, що його партія пропонувала не йти на канікули і продовжити сесію. Однак їх не підтримали. Пропонує наступний тиждень працювати у комітетах, а потім — із виборцями. "За" голосують 226 нардепів. Домовляються закрити цю сесію на початку наступної в лютому.

Шаповалов відпочивав на Маврикії. За які гроші?

— От ви і побачили реальну коаліцію, — каже Єфремов про голосування частини НУ-НС, БЮТу, Блоку Литвина та комуністів.

— У деяких людей вже куплені квитки на відпочинок, а вони тут демонструють свою чистоту! — каже йому вслід Литвин.

"Бютівець" 35-річний Олег Ляшко пропонує відсторонити від виконання обов"язків голову Нацбанку Володимира Стельмаха.

— Є інформація, доки в Україні обвалювалася валюта, перший заступник Стельмаха Анатолій Шаповалов відпочивав на Маврикії. За які гроші? — запитує Ляшко.

372 нардепи підтримують пропозицію. Потім більш як 400 голосами виділяють гроші на стипендії Верховної Ради для обдарованих учених. На балкон сесійної зали виходить чорнява дівчина. Дивиться в бік фракції "Регіонів".

— Сейчас посчитаю своих птенчиков, — бурмоче сама до себе.

Розкладає перед собою два аркуші із прізвищами нардепів від Партії регіонів. Зверху напис — "Інформація про відвідування сесій Верховної Ради. Керівник Борис Колесніков". Аркуш поділено на три колонки із зазначенням часу — 11.30, 13.20 та 17.30. Навпроти прізвищ вона ставить плюси або прочерки.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада відсторонила Стельмаха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі