пʼятниця, 23 листопада 2007 17:14

Верховна Рада розпочала свою роботу

На перше засідання Верховної Ради 6-го скликання новообрані народні депутати збираються ще за годину до його початку. Радо обіймаються, незважаючи на належність до протилежних партійних таборів.

Приязно спілкуються лідер "Нашої України" В"ячеслав Кириленко й комуніст Олександр Голуб. Неподалік колишній соціаліст, а нині член Партії регіонів Андрій Деркач цілує "нашоукраїнку" Ірину Геращенко. Її колега Юрій Павленко обіймається з нардепом-"регіоналом" Валерієм Коновалюком. Таріел Васадзе із БЮТу вітається з Василем Горбалем із Партії регіонів.

Тим часом  до парламенту під"їжджає авто найбагатшого українця, "регіонала" Рината Ахметова. Він у чорному плащі. До мільярдера підбігають кілька жіночок. Просять про щось, показують папери. Ахметов недовго слухає. Бере їхні папери, дає помічнику:

— Помоги всем.

Заходить у парламент. За ним слідують двоє охоронців. Ахметов сам підходить до декого з нардепів,  вітається. "Регіонали" при цьому  виструнчуються, здороваються  напружено. Ахметов комусь просто тисне руку, а когось цілує.  Йде до зали засідань. Обидва його охоронці  витягують посвідчення народних депутатів і  заходять за ним.

Інші нардепи реєструються і роздають коментарі. Журналісти часто запитують про коаліцію.

— Я б не хотів, щоб вона була створена швидко чи повільно. Головне, щоб це відповідало нормам регламенту, — каже нардеп від "Нашої України — Народної самооборони" 66-річний Іван Плющ. Про кандидатуру на посаду голови парламенту додає: — Я підтримую Кириленка.

Плюща тричі перепитують, чи поставив підпис під коаліційною угодою. Він каже, що поставив.

— Наші 156 депутатів поставили всі до одного підписи під угодою і під рішенням про створення демократичної коаліції. Ми зробили так, як і обіцяли, — розповідає неподалік Юлія Тимошенко, 46 років.

Навколо неї зо два десятки телекамер й  утричі більше журналістів. Значно менше коло Володимира Литвина, 51 рік, який поруч.

 — Якщо ми не будемо учасниками коаліції, яка буде пропонувати спікера, то ми за нього голосувати не будемо, — каже  він. — Навіщо нам брати відповідальність за людей, які будуть ділити все що ділиться в Україні?

За кілька хвилин до початку засідання в кулуарах з"являється прем"єр-міністр Віктор Янукович. Швиденько реєструється і заходить до зали.

Головує Олександр Мороз. У ложі для гостей сидять колишні президенти Леонід Кучма і Леонід Кравчук. Після оголошення присяги і її  підписання  керувати засіданням починає голова підготовчої групи "регіоналка" Раїса Богатирьова. Праворуч від неї сідають комуніст Адам Мартинюк і "литвинівець" Ігор Шаров. Ліворуч — "бютівець" Олександр Турчинов і "нашоукраїнець" Роман Зварич. Останньому вона має передати головування після перерви.

Слово дають Олександру Морозу. Той критикує президента:

— Я переконаний, що українська держава зможе повернутися у русло законного демократичного розвитку тільки після того, як Віктор Ющенко буде відсторонений народом України від влади.

"Нашоукраїнці" і "бютівці" обурено гудуть і виходять із зали. Коли Мороз завершує,  потрохи повертаються всередину.  

— Мороз зганьбив посаду голови Верховної Ради п"ятого скликання, — каже Анатолій Матвієнко.

Незабаром Раїса Богатирьова оголошує про утворення в парламенті п"яти фракцій і без жодних пояснень закриває засідання. Оголошує, що наступне буде в четвер.

Депутати від БЮТ і НУ-НС здивовано перезираються. Олександр Турчинов каже, що "Регіони" навмисне затягують час.  Мовляв, засідання ще мало тривати, а наступне було призначене на вівторок.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада розпочала свою роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі