четвер, 19 березня 2020 07:25

Вакарчук більше не керуватиме "Голосом"

"Сьогодні ми стоїмо перед серйозним викликом: влада під виглядом нових облич протягує старі. Ми ж приводимо до лідерських позицій і в партії, і в парламенті нових професійних людей", — каже 44-річний Святослав Вакарчук у відеозверненні 11 березня. Так представляє нову голову партії "Голос" Кіру Рудик, 34 роки. Він пішов із цієї посади, але залишився лідером політичної сили.

Кіра Рудик — народна депутатка. Пройшла в парламент третьою у списку партії. Закінчила Києво-Могилянську академію за спеціальністю "Інформаційні технології". Працювала у США. В Україні мала бізнес.

"Голос" створили у травні ­2019-го. На виборах у парламент набрав 5,83%. Має 20 нардепів у фракції.

— Зміна керівника партії не є мінусом. Вакарчук не може собі дозволити зосередитися тільки на парламенті, — говорить політтехнолог 54-річний Сергій Гайдай. — Він був і залишається громадським діячем, музикантом. Відмовлятися від цієї діяльності не хоче. Але і з політики не йде.

Цей хід логічний. Він привів у Раду 20 людей, у яких виборців значно менше, ніж у Вакарчука. Тепер ми дізналися, хто така Кіра Рудик. Ще є низка спікерів. Крім того, це звільняє його від ударів конкурентів, які стверджують, що Слава не займається політикою, а продовжує концертну діяльність.

"Голос" має ті ж проблеми, що й "Самопоміч" (на позачергових виборах у Верховну Раду 2014-го набрали 10,79%, 2019 року — 0,62%. — ГПУ). Її представники мали досвід і добрі напрацювання. Але виборець не завжди хоче розбиратися в цьому. Партії треба спілкуватися з людьми.

— Вакарчук іде під тиском економічного скандалу (­колишній заступник глави Адміністрації Януковича Андрій Портнов заявив, що нібито має документи про ймовірну несплату податків Святославом Вакарчуком. — ГПУ). Партії так легше — не потрібно виправдовуватися. Зміна керівника вдала, — каже політолог Віктор Небоженко, 67 років.

Та якщо завтра будуть дострокові парламентські вибори, в них мало шансів. Бандити і чиновники хочуть у партію "Слуга народу". Як раніше хотіли бути в "Нашій Україні", Партії регіонів. А "Голос" не має навіть сильного кандидата на мера Львова.

Для націонал-демократів має бути своя ніша. Та якщо і "Голос" все зіпсує, як "Свобода", "Наша Україна", "Самопоміч", тоді не уявляю відродження націонал-демократії в країні. А воно потрібне.

Починаються великі ­кризи, які лихоманять Україну. Новий прем'єр приходить у Верховну Раду — його обступають корупціонери, яким щось потрібно від Кабміну. Але біля нього немає політиків. Це міг би бути "Голос". Шмигалю потрібні голосування, а не жарти від президента.

Зараз ви читаєте новину «Вакарчук більше не керуватиме "Голосом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі