середа, 08 вересня 2010 04:43

"В Україні щасливі тільки два пенсіонери — Янукович і Азаров"

"Обісрався віце-прем"єр Сергій Тігіпко, бо підтримує міжнародний банківський капітал Сполучених Штатів, — каже киянин Михайло Барановський, 70 років. Він стоїть за сотню метрів від Верховної Ради у вівторок зранку. Тримає віника із наклеєним зображенням урядовця. До нього припасований памперс. — Хотів пройти до парламенту, щоби вручити це Тігіпку, але мене не пускають".

Біля Ради має відбутися мітинг опозиції, який скликала екс-прем"єр Юлія Тимошенко. Протестуватимуть проти підвищення ціни на газ та підняття пенсійного віку для жінок. За годину до початку акції кількасот міліціонерів перегороджують залізними щитами дорогу біля парламенту. Вночі міліція дозволила Партії регіонів поставити неподалік Верховної Ради десяток своїх наметів і розвісити транспаранти "Будуємо нову країну!", "Не мешайте работать!".

— Міліція тут теж із ночі. Бояться, щоб ми їх не штурмували, — говорить киянин Віктор Селезньов, 43 роки. Іде до Маріїнського парку, де збираються прихильники партії "Батьківщина", об"єднання "Свобода" і Народного руху. Їх понад дві тисячі.

Повз проходять двоє чоловіків. Несуть упаковки з мінеральною водою. Кажуть, роздають її мітингувальникам безкоштовно. Ще кілька чоловіків пропонують синьо-жовті стрічки на булавці. Їх треба чіпляти на одяг.

Із табличкою "Батьківщина" стоїть 35-річна Валентина Прохорчук із Шепетівки на Хмельниччині:

— Ми — кандидати в депутати до місцевих рад від "Батьківщини". Нас до Києва автобусами не пускали. Тому ми вдвадцятьох обхитрили всіх і приїхали колоною машин.

— А ми добиралися поїздами, бо автобусами нереально було доїхати, — кажуть "свободівці" зі Львова.

До Ради пройти неможливо. Депутатські машини під"їжджають до металевих щитів, нардепи виходять з авто і йдуть повз кордон міліції. Через загорожу пропустили тільки кортеж президента і спікера.

— Партія регіонів веде себе нахабно, — говорить Олег Олексійович, 70 років. — Думаю, в нас нічого не вийде. Бо вони будуть по кістках іти й протягнуть все, що їм треба. Якщо в нас люди будуть байдуже ставитися до всього, то буде та сама ситуація, що й у Росії.


Об 11.20 приїжджає Юлія Тимошенко, 49 років. У супроводі кількох охоронців йде до сцени. Люди простягають до неї руки. Вона всміхається і тисне всім руки крізь огорожу, яка відділяє її від натовпу. Виходить на сцену.

— Профспілки, опозиція, весь державний сектор у Франції, всі сьогодні одностайно постали проти того, щоб збільшити пенсійний вік, — каже в мікрофон. — І повірте, там народ доб"ється правди. І я хочу, щоб і наш народ навчився добиватися свого. Бо в Україні щасливі тільки два пенсіонери — Янукович і Азаров.

— Ганьба! Ганьба опозиції! — викрикують прихильники Партії регіонів, які стоять за кордоном міліції, ближче до Верховної Ради.

— Може, це й ненормально, що пенсійний вік підвищується і ціни на газ ростуть, але що вдієш? Віктор Федорович прийшов на порожню казну. Тому треба робити жорсткі кроки. Бо ж скільки можна жити на шару? — говорить 40-річна Людмила Тарасенко.

Біля трибуни і президії парламенту збираються десь 30 "регіоналів". На робочих місцях депутатів-"бютівців" лежать плакати "Збільшення пенсійного віку — геноцид українців", "Стоп комунальному та газовому свавіллю!", "Країна без людей", "На кладовище раніше, ніж на пенсію!".

О 10.00 до сесійної зали заходять президент Віктор Янукович, прем"єр-міністр Микола Азаров, урядовці, спікер Володимир Литвин та його заступники Адам Мартинюк і Микола Томенко. Реєструються 399 депутатів. "Регіонали" стоять навколо трибуни, біля президії та ложі уряду. Литвин оголошує сьому сесію парламенту шостого скликання відкритою. Хор ім. Верьовки співає державний гімн. Литвин надає слово главі держави. Той не виходить на трибуну. Виступає сидячи з місця.

— Ми зобов"язані крок за кроком піднімати рівень життя людей. Ми будемо це робити, — каже 60-річний Віктор Янукович. — Для мене немає значення — чи опозиція, чи коаліція. Бо депутати всі рівні.

— Так звана опозиція знову починає спроби дестабілізувати ситуацію в країні, — читає з аркуша Микола Азаров, 62 роки. — Її лідери, які ще не встигли струсити пісок найдорожчих курортів Сардинії, вже безоглядно взялися захищати нібито зубожілий народ.

"Бютівці" гудуть, викрикують: "А самі-то що?" Литвин тисне на кнопку. Лунає дзвінок.

— Їм ніхто не заважає, — продовжує прем"єр. — Тим паче, що за роки у владі вони накредитували собі достатній фінансовий ресурс і для дорогого відпочинку. Чого не скажеш про країну, яку вони залишили банкрутом.

Янукович, Азаров та Литвин ідуть. Мартинюк оголошує перерву на півгодини.

У кулуарах депутати обговорюють виключення Богдана Губського із фракції БЮТу в понеділок увечері. Губський пояснює це тим, що він звинуватив Олександра Турчинова в розкраданні коштів під час президентських виборів.

— За його логікою, Турчинов сам у себе крав, — посміхається один із "бютівців". — Нехай краще розкаже, як він розкрадав землі у Київській області. А потім дарував їх своїм друзям. Губський узагалі "на короткій нозі" із Льовочкіним (голова Адміністрації. — "ГПУ"). Тому і співпрацює із владою.

Депутати голосують за скасування постанови про ухвалення у першому читанні Податкового кодексу. Доручають уряду подати до Ради новий проект з урахуванням результатів всенародного обговорення.

Зараз ви читаєте новину «"В Україні щасливі тільки два пенсіонери — Янукович і Азаров"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі