вівторок, 29 квітня 2008 13:01

"Усі гроші й зусилля політиків ідуть на боротьбу за владу"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  На початку інтерв’ю Степан Гавриш попередив, що дуже відвертим бути не може
На початку інтерв’ю Степан Гавриш попередив, що дуже відвертим бути не може

Перший заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони Степан Гавриш, 56 років, іде коридором до своєї приймальні. Його зустрічає блондинка.

— Вам дзвонила Юлія Володимирівна, — каже жінка.

Гавриш киває і заходить у кабінет. Говорить по телефону.

Апарат РНБО працює на столичному Печерську. Біля будівлі два прапори: України та Європейського Союзу. У коридорах на стінах фотографії часів помаранчевої революції та із зустрічей Віктора Ющенка зі світовими лідерами. Кабінет Гавриша прикрашений яскравими малюнками його трирічного сина.

Прем"єр-міністр називає РНБО другим урядом. То ваша посада прирівнюється першому віце-прем"єру?

— Якби у мене ще було право підпису фінансових документів і прийняття рішень в економічній сфері... — каже Гавриш. — Я ж просто забезпечую безперебійну роботу апарату РНБО. А щодо заяви про другий уряд, то це спроба сформувати внутрішнього ворога. Треба ж тримати виборців у мобілізованому стані.

Під час наступної президентської виборчої кампанії Юлія Тимошенко може заявляти, що саме РНБО заважало їй працювати?

— Така позиція демонструвала б її слабкість.

БЮТ і Партія регіонів домовилися створити у Верховній Раді конституційну комісію. Тимошенко виступає за перетворення України на парламентську республіку з незначними повноваженнями президента. Це спроба витіснити з великої політики Віктора Ющенка?

— Я не можу давати жорстких оцінок, бо є посадовцем і моє слово має суттєву вагу. Але перехід до парламентської моделі управління країною може призвести до зміни зовнішньополітичного курсу і до розколу країни. Адже не буде єдиного центру прийняття рішень. Партії представляють лише свою частину виборців, а президента обирає цілий народ. Французи за часів Шарля де Голля вже це проходили і повернулися до президентської моделі.

Тобто Україну вкупі тримає президентська вертикаль влади?

— Це грає значну роль.

Як Україні прийти до системи, коли депутати голосуватимуть самостійно? Адже нині двоє людей фактично мають по півтори сотні голосів у кишені?

— Під тиском суспільства. Хоча воно зараз не виглядає готовим до цього. Але виборці можуть стомитися від такого ставлення до себе й перестануть ходити на вибори. Другий спосіб — ухвалення нової Конституції. Лідером цього процесу мав би стати президент. Частину депутатів слід обирати за мажоритарною системою.

Віктор Ющенко створює конституційну раду, дає публічні вказівки уряду, тоді як Тимошенко та Янукович фактично об"єдналися проти нього.

— Президент пройшов непрості особисті випробування. Думаю, він володіє імунітетом, який дозволяє йому діяти. На Ющенка покладено місію глави держави. Тому він витримує таку напругу.

Якщо на наступних виборах більшість влади в країні отримає Юлія Тимошенко, де ви себе бачите?

— У кабінеті за комп"ютером. Буду закінчувати три книги, які почав писати рік тому і ніяк не можу закінчити. Це політичний детектив, фентезі й есе мемуарного типу.

Це він мене намалював. Тато йде на війну

Чи може в країні з"явитися новий лідер?

— Сьогодні це неможливо. Система відбору відсікає будь-яку конкуренцію нинішнім лідерам.

Можливо, варто змінити систему виборів, дати людям альтернативу?

— Це моя мрія. Еволюція сьогодні підмінена боротьбою за владу. На це йдуть всі зусилля політиків, гроші. У цій боротьбі відмиваються величезні капітали.

Партія регіонів записала в своїй оновленій програмі  завдання щодо запровадження в Україні російської мови як державної. Що ви думаєте про це?

— Це спроба зберегти своїх виборців. І не допустити росту інших радикальних груп, які стоять за спиною "Регіонів". Але ми самі хотіли мати таку державу. Хіба не б"ємося кожен за свого лідера? В Європі цей шлях пройшли в середньовіччі — з мечем і кров"ю. А ми маємо пройти його швидко і без крові, завдяки розуму.

Гавриш показує на один із малюнків сина. На ньому фарбами намальований чоловік.

— Це він мене намалював. Тато йде на війну, — говорить.

Натякає, що навіть його маленький син розуміє, в якому складному періоді ми живемо.

Однак ні в кого з нинішніх лідерів немає стратегії розвитку країни — якогось плану, де записані переваги України і галузі, які ми розвиваємо, щоб бути конкурентоспроможними в світі.

— Це очевидно. Але в нинішніх умовах приймати подібні рішення неможливо. Президент цього вже не може робити, бо не контролює уряд. А Кабмін усі свої сили витрачає на пошук способів збільшити рейтинг Юлії Тимошенко. Лідери мають зрозуміти, що вони особисто відповідальні за цілу країну. Мені здається, що Віктор Ющенко зараз розраховує на План дій щодо членства в НАТО і посилену угоду з Євросоюзом. Тоді наші проблеми стануть частиною завдань ЄС і почнуть швидше вирішуватися.

Але європейці теж це розуміють і не хочуть мати зайвих проблем.

— Звісно. Але вони відчувають відповідальність за Україну. Формування тут нового конфлікту абсолютно не вигідне їм. Він може бути набагато дорожчим, аніж включення України до європейської машини.

Президентові хтось говорить критичні речі чи його інформують переважно про те, що має йому сподобатися?

— Насамперед надавати критичну інформацію повинні спецслужби.

А може, президент свідомо не включає до оточення людей, які можуть сказати правду?

— Можливо, це теж має місце.

Оточення Юлії Тимошенко є іншим?

— Виглядає так, що її оточення спрямувало всі свої сили на те, щоб вона була в стані підвищеної готовності до конфлікту. І бажання пригальмувати поки що не видно.

І коли цей час прийде?

— Коли інфляція стане неконтрольованою, а економіка не зможе забезпечити мінімальний попит населення.

Степан Гавриш згадує, як нещодавно стояв дві з половиною години у пробці й подумав: от якби всі водночас засигналили, то, можливо, керівники країни це почули б.

Чи кладуть їм на стіл вирізки із преси про те, як люди вмирають у лікарнях через поламане обладнання чи гинуть на дорогах?

— Їм кладуть інформацію політтехнологів, яка має тримати лідера в стані високого адреналіну.

Чи є люди, які можуть вплинути на президента й переконати його здійснити, наприклад, виборчу реформу? Адже він торік поклав усі сили на дострокові вибори і свого домігся.

— Такою людиною є сам президент. У нього внутрішній світ, який він намагається нікому не показувати. Під впливом самого себе він може бути безстрашним і сильним.

Гавриш додає, що під час другого президентського терміну Віктор Ющенко буде вільнішим у тому, щоб зробити для країни багато добрих речей.

Інтерв"ю триває майже дві години. За цей час під кабінетом першого заступника секретаря РНБО збирається черга підлеглих.

— Усе нормально? — перепитує секретарка, яка не очікувала такої довгої розмови.

1952, 2 січня — Степан Гавриш народився в селі Олешів на Івано-Франківщині
1976 — закінчив Харківський юридичний інститут
1994 — президент юридичної фірми "Інюрполіс"
1998 — народний депутат, член фракції Народно-демократичної партії
2000 — заступник голови Верховної Ради
2002 — народний депутат, лідер депутатської групи "Демократичні ініціативи"
2004 — представник кандидата в президенти Віктора Януковича у Верховному суді, член Вищої ради юстиції
2007 — перший заступник секретаря Ради нацбезпеки та оборони
Вдруге одружений. Має двох синів і двох доньок

Зараз ви читаєте новину «"Усі гроші й зусилля політиків ідуть на боротьбу за владу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі