пʼятниця, 18 березня 2011 00:00

"Усе йде до соціального вибуху". Інтерв'ю із суддею Юрієм Василенком

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Суддя Юрій Василенко біля своєї ”таврії”. Купив її за ”підйомні”, які отримав після звільнення з посади судді. Машину паркує в дворі свого будинку
Суддя Юрій Василенко біля своєї ”таврії”. Купив її за ”підйомні”, які отримав після звільнення з посади судді. Машину паркує в дворі свого будинку

Із суддею 70-річним Юрієм Василенком зустрічаємося на столичному житломасиві Позняки — біля багатоповерхівки, в якій він мешкає. Розмовляти йдемо до сусіднього кафе. Юрій Олександрович знімає пальто й кладе на крісло. Замовляє чорний чай із лимоном. Спілкується російською, без акценту.

Коли випустять зі слідчого ізолятора екс-міністра міліції Юрія Луценка?

— Якщо він дав позачергове звання своєму водієві, то тут є склад злочину. За це можуть засудити. Стосовно виділення грошей на святкування Дня міліції — я не бачу тут чогось незаконного. Раніше значно більші кошти виділяли.

Справа Георгія Ґонґадзе ще може бути доведена до кінця?

— Шансів мало. Затримані нічого нового вже не скажуть, бо розуміють, що їм цього не пробачать. Та й докази поступово зникають, бо не можуть зберігатися вічно. Матимемо чергове нерозкрите вбивство. Як убивство американського президента Кеннеді та шведського прем'єра Улафа Пальме.

Ви спілкуєтеся з адвокатами, суддями. Як вони оцінюють судову реформу?

— Негативно. Але висловлюються дуже обережно. Бояться. На кожного ж можуть щось знайти. Людина думає, чим годуватиме родину після звільнення. На цьому і грають. Суди перетворилися на придаток виконавчої влади. Усе залежить, як до розгляду справи поставляться місцеві чиновники, яку позицію займає прокуратура, не кажучи вже про Адміністрацію президента.

Суди мають бути матеріально забезпечені. Це гарантія їхньої незалежності. Однак торік прийняли законопроект, що погіршує матеріальне становище суддів. Стали меншими зарплати, пенсії, передбачено виділити меншу кількість квартир. Через це наприкінці року було масове звільнення суддів — до 80 відсотків у окремих судах.

Люди впевнені, що судді не живуть лише на зарплату.

— Є багато суддів, які не хочуть брати хабарів.

Чи глибоко корупція проникла в суди?

— Вона пронизала все суспільство — від Адміністрації президента до жеків. Хіба суди можуть залишитися непорочними? Навіть коли догоджають можновладцям, це теж корупція. Багато суддів зараз мають родичів у прокуратурі. Потрапити на роботу в суд без протекції реально тільки в глухому районі. У Києві, облцентрі чи в апеляційні суди — ні.

У чому суть реформи судової влади, яку впроваджують?

— Раніше всі справи розглядали скопом — кримінальні, адміністративні, цивільні. Тепер йде спеціалізація судів. Але насправді реформа проведена так і не була. Немає суду присяжних, хоча такий створений навіть у Росії. Це була б справжня боротьба з корупцією. Спробуйте підкупити 12 присяжних. Судді мають здавати не формальні екзамени, а справжні. Існують спеціальні тести для визначення, чи не є людина черствою, залежною. Я такі проходив у Верховному суді СРСР. Тоді з 450 людей склали 85.

У нас є Вища рада юстиції — дорадчий орган, в який входять прокурори, адвокати, Генеральний прокурор. І ця Рада призначає суддів на адміністративні посади. Потім призначений голова суду вирішує багато питань: розподіляє справи, надбавки до зарплат суддям, вирішує, кому дати квартиру. Але на адмінпосади повинні обирати самі судді. Таке було певний час. Це прибрали, бо невигідно виконавчій владі.

Тобто люди, які виступають на боці звинувачення, формують суди?

— Так. А має бути, як у Верховному суді — колектив таємним голосуванням сам обирає людей на посади. Голову Верховного суду Василя Онопенка намагалися усунути минулої п'ятниці, але більшість за це не проголосували. Значить, у Верховному суді працюють принципові люди.

Чому Онопенка хочуть змістити?

— Він вважається людиною Тимошенко.

Проти його дочки та зятя порушили справи. Як це пояснити?

— На нього тиснуть. Масове відкриття справ можу пояснити тільки тим, що хочуть зруйнувати опозицію. Постанову про обшук у квартирі Онопенка виніс суддя районного суду. Уявіть, завтра він винесе постанову про обшук у президента чи прем'єра. Таке рішення має ухвалюватися більшістю голосів колегії суддів чи судами вищої інстанції.

Хребет судової системи зламаний остаточно?

— Це довгий процес, бо суддів обирають пожиттєво.

Чому влада взялася за суди в першу чергу?

— Без слухняного суду авторитарна влада не втримається. Наприклад, саме суди приймають рішення по виборах.

У підпорядкуванні судів влада діє інтуїтивно чи за накресленим планом?

— Вони хочуть отримати повноваження, як у президентів Росії чи Білорусі. Для цього руйнують не тільки суди, а й будь-яку опозицію. Скажіть, що поганого було у зборах підприємців на Майдані? Вони висували суто економічні вимоги. Навіщо проти них порушувати справи? Кажуть, підприємці розбили тротуарну плитку. Так раніше на тому ж місці стояли намети Партії регіонів. Пам'ятаєте, якого вони збитку завдали Маріїнському парку? Жодної справи не порушили.

Чому Янукович не відмовився від кучмівської моделі країни?

— Корупція роз'їдає людей. Янукович думає: я відпрацюю президентом, а там хай як буде. Вони живуть сьогоднішнім днем. Тільки Кравчук відчував відповідальність за країну. Погодився піти на дострокові вибори. Казав: якщо не переоберуть, значить народ не підтримує його політику.

Як протидіяти політиці влади, яка все підгрібає під себе?

— Потрібна сильна опозиція. Зараз вона аморфна. Але це тимчасово. У регіонах наростають протестні рухи. На руку опозиції грає те, що при мізерній зарплаті скажено ростуть ціни на харчі, комунальні послуги. Люди швидко зубожіють. Усе йде до соціального вибуху. У Європейському суді скарг від українців чи не найбільше. Якщо права людей порушуватимуть і далі, перспектив у цієї влади не буде.

Порушив справу проти Кучми

Юрій Василенко закінчив Харківський юридичний університет. 30 років працював суддею. Із 1994-го — у Київському міському Апеляційному суді. Входив у комісію з розробки судово-правової реформи.

2002 року Василенко порушив кримінальну справу проти президента Леоніда Кучми за 11 статтями Кримінального кодексу.

— Кучма міг бути причетний до фактів розкрадання бюджетних коштів 1993 року, отримував хабарі від Павла Лазаренка, — пояснив на прес-конференції Василенко. — Також санкціонував нелегальні поставки зброї до Іраку, міг бути організатором убивства Георгія Ґонґадзе, переслідування опозиційних журналістів та політиків. Зловживав владою для того, щоб виділити квартиру Миколі Азарову, тодішньому голові Податкової.

За два місяці Вища рада юстиції внесла до парламенту постанову про звільнення Василенка з посади судді.

Має шістьох дітей і десятьох онуків

Юрій Василенко одружений на правозахисниці 38-річній Тетяні Монтян. Мають чотирьох синів — 12-річних близнюків Богдана та Ярослава, 11-річного Вадима та 8-річного Владислава.

— Коли мене звільнили, я отримав 105 тисяч "підйомних", — розповідає Юрій Олександрович. — Купив комп'ютер, холодильник і машину "Таврія". Нею їздимо з дітьми в ліс, на річку. Я воджу автомобіль із 1967 року. Дружина теж має права, у неї своя машина.

Перше дружина Василенка рано померла. У тому шлюбі мав двох дочок. Ірина народила 10 дітей, працює у столичній Голосіївській райдержадміністрації. Ганна — член правління "Правекс-банку".

 

Зараз ви читаєте новину «"Усе йде до соціального вибуху". Інтерв'ю із суддею Юрієм Василенком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі