понеділок, 24 вересня 2007 17:33

Ющенкові забороняють агітувати

За тиждень до виборів Центральна виборча комісія заборонила президентові Віктору Ющенку агітувати за блок "Наша Україна — Народна самооборона". Так ЦВК відреагувала на скаргу Соцпартії. Остання вимагала оцінити заклики президента до виборців щодо підтримки НУ-НС.

Колишній голова ЦВК 59-річний Ярослав Давидович каже, що ні президентові, ні блоку НУ-НС у зв"язку з цим рішенням жодних санкцій не загрожує.

— Ющенко ж не є членом блоку, — говорить Давидович. — Те, що він підтримує цю силу, ще нічого не значить. Просто він показав свої симпатії.

Давидович зазначає , що комісія може забороняти агітацію посадовим особам із Кабінету Міністрів.

— Торік ми попереджали й Луценка, й Єханурова про недопустимість використання свого службового становища для ведення агітаційної роботи, — згадує він.

Із п"ятнадцяти членів ЦВК за заборону проголосували восьмеро. Вони є представниками із квоти партій-членів владної коаліції. А заступниця голови штабу Партії регіонів Раїса Богатирьова навіть закликала президента після виборів піти у відставку.

Раїса Богатирьова закликала президента після виборів піти у відставку

Водночас 33-річний заступник голови ЦВК Андрій Магера говорить, що рішення про заборону Вікторові Ющенку агітувати було необ"єктивним. Він наводить приклад Франції, де президент може закликати підтримати його політичну силу.

— Віктор Ющенко є почесним головою партії "Наша Україна", що входить до блоку, — пояснює Магера. — Тому в агітації я не бачу нічого страшного.

Член ЦВК від владної коаліції Михайло Охендовський, 33 роки, каже, що Центрвиборчком не забороняв президентові агітувати. Просто визнав його заклики такими, що не відповідають закону про вибори народних депутатів.

— Ми прийняли рішення зобов"язати главу держави утриматися від агітації, — веде далі Охендовський.

Віктор Ющенко з рішенням ЦВК категорично не погоджується:

— Я рекомендував би Центральній виборчій комісії не політизувати свою роботу. Це не її компетенція давати такі рекомендації чи подібні оцінки.

Зараз ви читаєте новину «Ющенкові забороняють агітувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі