середа, 12 грудня 2007 18:05

Ющенко знову запропонував Тимошенко на прем"єрство

О 22.20 у вівторок голова Верховної Ради Арсеній Яценюк одягнув чорний плащ і вийшов із Верховної Ради. У машину він не сів. Пішов порожньою вул. Грушевського в напрямку станції метро Арсенальна. Поруч поспішали троє охоронців. Яценюк рухався швидко, опустивши голову і заклавши руки за спину.

— Отойдите, пожалуйста, в сторонку, — просив передній охоронець, якщо хтось опинявся на шляху другої особи держави.

Одна літня жінка Арсенія Петровича впізнала. Гукнула, щоб тримався. Яценюк підвів голову і подякував.

Кортеж із двох броньованих "мерседесів" та авто охорони повільно їхав за ним. Зрештою спікер зупинився і сів у машину. "Мерседеси" зірвалися з місця і помчали у напрямку села Старі Петрівці Вишгородського району — там живе Арсеній Яценюк.

Наступного ранку він приїхав до Верховної Ради, але до сесійної зали не зайшов. Депутати із фракції Партії регіонів знову заблокували трибуну і президію. Двері, через які спікер заходить до зали, підперли стільцями.

Засідання мало розпочатися о 10.00. Депутати всіх фракцій вже в залі. Лідерів немає. Чекають понад годину. Потім потроху розходяться кулуарами. Буфет переповнений. "Регіонал" і виконувач обов"язків міністра палива та енергетики Юрій Бойко замовляє каву і стоїть із чашкою посеред зали. Роззирається, зрештою підсідає до колег.

У ложу для прес-секретарів та помічників депутатів приходить донька Юлії Тимошенко Євгенія з чоловіком Шоном Каром. На цьому ж балконі сидить посол США в Україні Вільям Тейлор. Він з цікавістю спостерігає за "регіоналами" й весело перемовляється з помічниками.

Прес-служба президента ще о 9.00 оголосила, що Віктор Ющенко знову вніс до парламенту кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду прем"єр-міністра. Але близько 12.00 стає відомо, що через поведінку "Регіонів" Арсеній Яценюк відмовляєтся брати участь у засіданні.

— Блокування продовжується, політичні сили не можуть домовитися, — говорить у кулуарах парламенту Володимир Литвин, 51 рік. — Я як керівник фракції не знаю, що відбувається. Але що мені робити? Я ж не бігатиму по кабінетах і не розпитуватиму. Думаю, треба зібрати погоджувальну раду і намагатися дійти компромісу.

Неподалік спілкуються "бютівці" брати Буряки, Таріел Васадзе і "регіонал" Анатолій Толстоухов. Сміються.

Пояснити ситуацію береться Олександр Турчинов, 43 роки:

— Ми спокійно і впевнено почуваємося, бо вже дуже скоро Тимошенко знову буде обрано прем"єр-міністром.

Сьогодні кіна не буде. Будуть танці

За його словами, з Партією регіонів та комуністами демократична коаліція домовлялася напередодні до 22.00. Вирішили, що опозиціонери отримають усі портфелі в парламентських комітетах, які хочуть. Але нині вони знову заблокували трибуну.

— Вимагають вибачень за всі образи, — каже Турчинов і розводить руками.

Розповідає про перевірку системи "Рада". Стверджує, що неможливо відстежити зовнішнє втручання в її роботу. Система ніде не зареєстрована і працює без сертифікату СБУ. Турчинов пропонує провести персональне голосування по Юлії Тимошенко.

— Голова Верховної Ради буде підіймати кожного депутата на робочому місці, і він у мікрофон казатиме, чи підтримує кандидата у прем"єр-міністри, — говорить заступник Тимошенко.

— Сьогодні кіна не буде. Будуть танці, — жартує про засідання Верховної Ради "регіонал" Михайло Чечетов, 54 роки.

Депутати розходяться. Станом на 15.00 вона була майже порожньою.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко знову запропонував Тимошенко на прем"єрство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі