середа, 11 лютого 2009 18:07

Ющенко відчитав Тимошенко за газові угоди і "нульовий варіант"

Автор: фото: PHL
  Президент Віктор Ющенко і прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вітаються перед початком вівторкового засідання Ради національної безпеки та оборони
Президент Віктор Ющенко і прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вітаються перед початком вівторкового засідання Ради національної безпеки та оборони

У вівторок 54-річний президент Віктор Ющенко і 48-річна прем"єр-міністр Юлія Тимошенко посварилися на засіданні Ради нацбезпеки і оборони. Воно було присвячено укладеним в січні газовим контрактам із Росією.

Журналістів на засідання не допускають, але його транслюють у прямому ефірі до прес-центру. Президент починає з годинної промови. Критикує Тимошенко. Звинувачує її в тому, що вона при підписанні тих документів перевищила повноваження.

— За словами прем"єра, ми отримали велику перемогу в газових переговорах. Настільки велику, що аж не знаємо, що з нею робити, — іронізує глава держави.

Перед Ющенком — із десяток сторінок виступу. Він час від часу в них зазирає.

— Прем"єр не мала повноважень на ухвалення рішень у рамках московських домовленостей. Відповідного мандату уряду не було, — наголошує.

Тимошенко переглядає якісь папери. Удає, що не чує. Ющенко натякає, що за заявами прем"єрки про усунення "РосУкрЕнерго" уряд завів на внутрішній ринок країни іншого посередника — "Газпромзбут", дочірню компанію "Газпрому".

— Основною цинічною полемікою останніх двох років була теза — працювати без посередників. Якщо я скажу, що уряд працює недолуго, то мене звинуватять, що я маю стосунок до "РосУкрЕнерго", — президент проводить поглядом по залу. — Я не займався вашим вонючим газом жодного дня свого життя, щоб я мав там будь-який приватний інтерес. Заколисані цією брехнею, ми отримали небаченого посередника, який має 25 відсотків індустріального ринку.

Потім Ющенко коментує наміри Тимошенко взяти в Росії кредит $5 млрд. Умовою його надання Москва ставить ратифікацію Верховною Радою угоди про так званий  "нульовий варіант": Росія бере на себе всі борги СРСР, а Україна відмовляється від претензій на будь-яке колишнє союзне майно.

— За цими двома великими газовими угодами зроблено таємний протокол Молотова-Ріббентропа (1939 року між фашистською Німеччиною та Радянським Союзом був укладений пакт про розподіл країн Східної Європи. Його підписали міністри закордонних справ В"ячеслав Молотов та Іоахім фон Ріббентроп. — "ГПУ"), — каже Ющенко. — Мене обурює той факт, що в рамках цих консультацій без санкції глави держави, парламенту розглядається питання щодо рішення відносно "нульового варіанту".

Тимошенко вмикає мікрофон:

— Це не відповідає дійсності!

Президент і прем"єр сидять поруч. Коли вона починає говорити, він трохи відсувається від неї.

— Віктор Іванович, принеси мені директиви, які видали двом заступникам міністрів, — Ющенко обертається до глави секретаріату Віктора Балоги. Поки той підіймається з місця, секретар РНБО Раїса Богатирьова, яка сидить поруч, передає їх Ющенкові.

— Одинадцятий пункт — перспективи ратифікації угоди про "нульовий варіант", — зачитує президент.

За його словами, отримання цього кредиту в кінцевому результаті може привести до банкрутства "Нафтогазу". Тоді Росія отримає контроль над нашою газотранспортною системою.

Я не займався вашим вонючим газом жодного дня свого життя

Ющенко дає Тимошенко на виступ 15 хв. Просить телеоператорів вийти із зали. Мовляв, далі засідання проходитиме за зачиненими дверима.

— Я прошу журналістів залишитися, — знервовано говорить Тимошенко і дивиться в телекамери.

— Юлія Володимирівна, ви будете мати час для виступу, — заспокоює президент.

Прем"єрка червоніє, але продовжує:

— Жодне слово пана Ющенка не відповідає дійсності ні по контрактах, ні по... — це все, що вона встигає сказати. Після цього пряму трансляцію переривають.

За кілька хвилин працівниці прес-служби уряду говорять, що Тимошенко дасть екстрений брифінг перед будівлею секретаріату.

Накинувши чорне пальто, із паперами в руках прем"єрка поспішає на вулицю:

— РНБО хоче зірвати прямі договори між "Газпромом" і "Нафтогазом" і повернути посередника "РосУкрЕнерго", — оголошує вона. — У мене в руках проект рішення РНБО. Я не маю права його цитувати, бо це секретні документи, але тут є мова про повернення "РосУкрЕнерго".

Здалеку перед камерами показує документи.

— Сьогодні з усіма країнами я веду переговори, а всі ці дурниці, про які говориться — про "нульові варіанти", про здачу національних інтересів — не може бути навіть мови, — говорить Тимошенко.

Повертається назад на засідання. Однак не досиджує до кінця і їде з секретаріату. Після засідання заступник секретаря РНБО Степан Гавриш говорить, що вони вирішили за кілька днів оприлюднити ухвалене рішення. Мовляв, до цього змушує поведінка прем"єрки. За його словами, про "РосУкрЕнерго" на РНБО не йшлося взагалі.

Конфлікт президента і прем"єра набирає швидкості

— Президент і прем"єр так увійшли у смак цього конфлікту, що не можуть вийти з нього, — коментує сварку перших осіб держави директор центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 50 років. — Вони вже не бачать рамок. Раніше Тимошенко уникала цієї відкритої війни. Зараз вона теж іде на публічний конфлікт. Він розвивається по спіралі й набирає швидкості. Нічого доброго з цього не вийде ні для них, ні для держави.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко відчитав Тимошенко за газові угоди і "нульовий варіант"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі