вівторок, 03 квітня 2007 18:51

Ющенко розпустив Верховну Раду

Близько дев"ятої вечора у понеділок до Секретаріату президента почали заносити котушки з кабелем. До того звідти вийшли учасники консультацій від владної коаліції. Опозиційні лідери Юлія Тимошенко та В"ячеслав Кириленко залишилися.

— Зараз буде пряме включення, Ющенко оголосить указ про розпуск парламенту, — перешіптуються між собою журналісти й охоронці.

На початку десятої вечора президент справді виходить до телекамер і зачитує указ. Аргументує своє рішення тим, що формування парламентської більшості спотворює результати волевиявлення народу.

Трохи раніше, о 20.00, у Верховній Раді почали збиратися на позачергове засідання народні депутати.

— Я вечеряв в американському посольстві, пив дороге вино, і тут мене викликали, — з усмішкою скаржиться "регіонал" Тарас Чорновіл, 42 роки.

У сесійній залі зібралися представники владної коаліції. О 21.00 урядову ложу заповнили міністри. Виходять голова Верховної Ради Олександр Мороз, 63 роки, та його перший заступник Адам Мартинюк. Мороз говорить про вимоги президента. Каже, що підстав для розпуску парламенту Ющенко не має. У цей час до нього підходить один із працівників Верховної Ради.

— По "5 каналу" президент оглашает указ, — тихо каже Морозові.

— Я знаю, — відповідає спікер.

Верховна Рада ухвалює дві постанови. Ними парламент відмовляється підкорятися указу президента й забороняє Кабінету Міністрів фінансувати дострокові вибори, а указ президента називає таким, що порушує Конституцію.

У кулуарах нардепи із владної коаліції запевняють, що "все буде добре". Водночас соціаліст Василь Волга, 39 років, готується обороняти Верховну Раду.

— У нас есть информация, что из Винницы 900 человек и 1100 человек из Днепропетровска — это группа, которая подготовлена теми, кто поддерживает Луценко. Люди предназначены для того, чтобы штурмовать Верховный Совет, — розповідає.

Депутати п"ють воду, ходять курити. Збираються невеликими компаніями. 56-річний "регіонал" Ярослав Сухий вважає, що до ситуації треба ставитися з почуттям гумору:

Можна на мітингах розказувати всьо, що ти думаєш

— Ну що, ви не бачите, що це весіння шизофренія?

Запевняє, що не боїться дострокових виборів.

— Я, наприклад, радий. Йдемо на перевибори, мені це подобається, це завжди цікаво. Можна на мітингах розказувати всьо, що ти думаєш про всіх. А в сесійній залі треба стримуватися, — пояснює.

"Регіоналка" Ганна Герман, 47 років, також президентським указом не переймається. Вважає, що все закінчиться добре. Переконана, що на Ющенка тиснули.

— Президент підписав указ, Конституційний суд визнає його недійсним, і закінчиться все тим, що вовк буде ситий, і вівці цілі, — запевняє.

Після Верховної Ради члени уряду збираються на своє термінове засідання.

Близько півночі. Міністр внутрішніх справ Василь Цушко, міністр освіти Станіслав Ніколаєнко, 51 рік, та міністр закордонних справ Арсеній Яценюк, 32 роки, жартують і сміються.

— Це все Яценюк! Тільки він входить в уряд — його відразу розпускають, — каже Ніколаєнко.

— Я тут не при чому, — сміється у відповідь глава МЗС.

Заходить прем"єр-міністр Віктор Янукович, 56 років. Знімає окуляри та розсовує перед собою папери.

— Що відбуватиметься далі, залежить від багатьох чинників, — каже прем"єр. — У президента зараз є можливість зробити декілька кроків, які б були спрямовані на недопущення дестабілізації ситуації в країні.

Кабмін збирається ухвалити постанову. Вона багато в чому повторює постанову Верховної Ради. Зокрема пропонується заборонити виділення коштів на проведення позачергових виборів.

Розпочинається обговорення проекту постанови. Майже всі міністри "за". Але Арсеній Яценюк та міністр оборони Анатолій Гриценко, 49 років, виступають проти преамбули, де указ президента названо неконституційним. Також не погоджуються з пунктом, який забороняє Мінфіну фінансувати дострокові вибори. Гриценко каже, що указ президента слід виконувати:

— Як громадянин я вважаю, що ситуація, яка розвивалася в Верховній Раді, абсолютно неприпустима — коли люди голосували за одні списки, а потім депутати з різних фракцій переходять в інші і не несуть за це відповідальності. Це спотворило вибір громадян, і мій вибір як виборця. Тому в цьому сенсі я підтримую рішення президента.

Янукович косо дивиться на міністра. Кліпає очима.

— Збройні сили будуть діяти виключно в рамках чинного законодавства України, і жодним чином інакше, — продовжує Гриценко. — Будуть виконувати виключно накази, директиви, розпорядження верховного головнокомандувача, і нікого іншого. В рамках чинного законодавства.

За постанову голосують усі, крім Гриценка та Яценюка. Засідання закінчується близько другої ночі у вівторок. Останні хвилин 40 міністри засідають за зачиненими дверима — без преси.

Лідери опозиції Юлія Тимошенко, В"ячеслав Кириленко і Юрій Луценко приїздять на Майдан 2 квітня близько опівночі.

— Президент виконав свої конституційні обов"язки! — голосно каже Тимошенко. Обіймає свою тітку, яка стоїть поряд і теж усміхається.

— Ура! — вигукують з натовпу.

Людей більше сотні, вони скандують "Юля!" та аплодують.

Це все Яценюк! Тільки він входить в уряд — його відразу розпускають

Тимошенко весь час усміхнена.

— Парламент, який перетворився на осередок корупції, почав діяти антиконституційно, не має права на політичне життя! — каже вона.

Махає в телекамери і людям рукою, продовжує:

— Якщо "регіонали", комуністи та соціалісти вірять в те, що на їхню політику є мандат народу, хай підуть і доведуть це на національних виборах.

Позаду опозиціонерів стоять хлопці з прапорами "Народної самооборони" та Блоку Юлії Тимошенко. Дорогою проїжджають машини, сигналять. Люди у відповідь аплодують. Тимошенко дякує президентові за "мужній крок". Каже, що на вибори опозиційні партії підуть двома списками.

— Із завтрашнього дня на цьому місці буде встановлена сцена Майдану, — каже лідер "Народної самооборони" Юрій Луценко, 42 роки. — Вона буде дамокловим мечем над усіма тими, хто спробує зірвати демократичний виборчий процес і далі чіплятиметься своїми старими кігтями за насиджені крісла у Верховній Раді.

Проїздять машини з прапорами Партії регіонів.

— "Ганьба!", "Геть зРаду!" — викрикують люди на майдані.

Луценко продовжує:

— Брехню, підкуп і зраду можна зупинити одним — демократичними виборами, в яких ми маємо брати участь разом. І ми свято віримо в нашу спільну перемогу.

Дострокові вибори є звичною справою

У Японії дострокові вибори до Палати представників парламенту відбулися 25 червня 2005 року. Одна з причин — конфлікт прем"єра Дзюнітіро Коїдзумі з верхньою палатою парламенту через проект приватизації поштової служби.

У Канаді такі вибори пройшли 28 червня 2006 року. Прем"єр Пол Мартін призначив їх після скандалу про нецільове витрачання бюджетних коштів, що виділяються на боротьбу із сепаратизмом в провінції Квебек.

18 вересня 2005 року відбулися дострокові вибори до німецького Бундестагу. Ініціатором став сам канцлер Ґерхард Шредер — він домігся від парламенту винесення вотуму недовіри його уряду. Сподівався на дострокових виборах здобути перемогу, проте святкували її християнські демократи на чолі з Ангелою Меркель.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко розпустив Верховну Раду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі