неділя, 24 червня 2007 15:32

Ющенко пропонує давати 15 тисяч за другу дитину

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Президент Віктор Ющенко відкриває віртуальну бібліотеку Острозької академії разом з її ректором Ігорем Пасічником та директором новоствореної бібліотеки Майєю Корнійчук
Президент Віктор Ющенко відкриває віртуальну бібліотеку Острозької академії разом з її ректором Ігорем Пасічником та директором новоствореної бібліотеки Майєю Корнійчук

Минулої п"ятниці президент України Віктор Ющенко, 53 роки, представив у Національному університеті "Острозька академія" на Рівненщині проект "Соціальні ініціативи".

— Це святе місце, — пояснює Ющенко вибір місця для презентації. — Мені приємно тут бувати, і я заздрю тим, хто тут живе.

Уперше Ющенко відвідав академію ще на посаді голови Нацбанку, коли читав студентам лекцію. Пізніше саме він допоміг університету отримати статус національного.

Екскурсію академією президент традиційно починає з підземелля. На ньому строгий чорний костюм та яскраво-червона в горошок краватка. За президентом вервечкою тягнуться охоронці та чиновники.

Біля однієї з кам"яних келій-крипт Ющенка залишають наодинці зі святими мощами. Президент молиться, охорона відступає на кілька кроків.

Із крипти підземним ходом Віктора Ющенка виводять у студентсько-викладацьку церкву Федора Острозького. Президент прикривається рукою від світла і мружить очі. Настоятель храму благословляє Ющенка та його супутників.

— Ну що, пішли відкривати віртуальну бібліотеку? — Ющенко киває  ректору академії Ігореві Пасічнику.

Cтипендія студентів-сиріт мала б зрости із 236 гривень до 1064

Це перший в країні комп"ютерний архів, що вміщує понад 370 тисяч книжок, зокрема копії стародруків. Кожен студент має електронний читацький квиток із штрих-кодом. Система також дозволяє дивитися лекції з Києво-Могилянської академії в режимі он-лайн. Усього в двоповерховій бібліотеці двісті комп"ютерів. За кілька днів до приїзду президента їх усі розібрали та перевірили.

Нарешті Віктор Ющенко іде представляти свій проект до актової зали. Біля вікон — чотири плазмові монітори. Персональний стіл президента привезли з Києва та змонтували ще за добу до візиту.

У маленькій залі охочим почути Ющенка бракує місць. Першими розсаджують голів обласних адміністрацій — в академію з"їхалися всі. Не вистачає місця в залі місцевим журналістам. Вони дивляться презентацію по монітору в одній із аудиторій академії.

— Христом-Богом прошу, не сприймайте то з політичним підтекстом! — Ющенко застережливо піднімає руки. — Спеціально проводжу презентацію ще до передвиборної кампанії!

Соціальних ініціатив дев"ять. Президент пропонує підвищити  мінімальну зарплатню до 500 гривень на місяць, збільшити пенсії та фінансування бюджетників, військовослужбовців і дітей-сиріт. Зокрема, стипендія студентів-сиріт мала б зрости із 236 грн до 1064.

— А хто хоче подискутувати зі мною на цю тему, хай представить свою дитинку! — каже Ющенко. — Обід у будь-якому ресторані коштує більше, ніж держава дає на одну дитину в місяць. А 51 гривня для військовослужбовця — надто слабке "довольствіє".

Голова Секретаріату президента Віктор Балога сидить у першому ряду й схвально киває головою.

Ющенко пропонує дати сільським амбулаторіям по машині швидкої допомоги та повернути в село інтелігенцію. Для цього сільські медики, вчителі та працівники культури мають отримати 20-відсоткову надбавку до окладу.

Багатодітним сім"ям президент пропонує давати автомобілі, комп"ютери та пральні машини. А за народження другої і кожної наступної дитини платити 15 тис. грн.

Ющенко також планує до Нового року реформувати податкову систему. За його словами, Україна має один із найгірших податкових кодексів у світі.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко пропонує давати 15 тисяч за другу дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі