понеділок, 01 грудня 2008 16:37

Ющенко очолив "Нашу Україну"

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Сцена з’їзду ”Нашої України” була прикрашена написом про те, що це партія президента Віктора Ющенка
Сцена з’їзду ”Нашої України” була прикрашена написом про те, що це партія президента Віктора Ющенка

54-річний президент Віктор Ющенко став головою партії "Народний союз "Наша Україна". У березні минулого року від цієї посади він відмовився — мовляв, Конституція не дозволяє.

На суботньому з"їзді партії президент погодився на пропозицію очолити партію без вагань.  Уперше за історію НСНУ подія такого рівня відбувалася без преси. Кілька журналістів спробували потрапити за запрошеннями всередину Палацу культури Київського політехнічного інституту, де проходив з"їзд. Але їх завернули.

— Коли БЮТ проводить закритий з"їзд, ніхто чомусь не критикує. Коли "регіонали" проводять закритий з"їзд, ніхто навіть не гавкне, — обурюється на критику журналістів "нашоукраїнець" Роман Зварич, 55 років. У недопуску преси звинувачує її саму. Додає, що ніякої сенсації на з"їзді не очікується.

— Я переконаний, що головою партії знову буде обраний Кириленко, — каже нардеп.

— Не бачу підстав змінювати коней на переправі, — говорить його однопартієць 59-річний Юрій Ключковськиий.

Тим часом до бокового входу Палацу культури під"їжджає машина президента. Працівники Державної охорони відгороджують до нього підхід на відстані 100 м. Фотографи й телеоператори намагаються зняти приїзд Ющенка, працівники держохорони їх штовхають. Мовляв, заборонено знімати високопосадовців, коли вони виходять з авто. Хоча в цей момент глава держави вже обіймається з В"ячеславом Кириленком і тисне руку віце-прем"єру Іванові Васюнику.

Аби журналісти не мерзли на вулиці, їх запрошують до інститутської бібліотеки —  пропонують чай, каву та булочки. З"їзд триває 3 год. Після нього "нашоукраїнці" не поспішають виходити з приміщення, розмовляють у коридорах.

Один із депутатів на умовах анонімності розповідає пресі, що В"ячеслав Кириленко склав свої повноваження і запропонував на посаду голови партії Віктора Ющенка. Пізніше в пресі з"явився текст виступу глави держави: "Я готовий як президент взяти на себе відповідальність. Але як президент країни, а не як голова партії, щоденно маю непочатий край роботи. Тому треба, щоб фактично її очолював В"ячеслав Анатолійович, а я юридично міг представляти цю партію".

Як президент країни щоденно маю непочатий край роботи

Депутат від НУ-НС 37-річний Андрій Парубій обрання Ющенка головою схвалює:

— Треба, щоб відбулася ідентифікація, що ми є партією Ющенка. Для суспільства це чіткий знак. Думаю, ми знайдемо формат, в якому В"ячеслав Анатолійович тепер працюватиме. Він буде чи першим заступником голови партії, чи головою ради. Вирішимо на другому етапі з"їзду, який відбудеться незабаром.

Парубій вважає, що в разі дострокових виборів список партії або блоку очолить Віктор Ющенко.

Прес-секретар Кириленка Олександр Бабак говорить, що його брифінгу не буде. Хоча зранку казав, що Кириленко мав такий намір.

— Він уже не голова партії, — каже Бабак.

Закидає чорну сумку через плече і йде. Кириленко виходить через чорний хід, як і Ющенко.

— Я нічого не хочу коментувати. Просто Славіка жалко, — говорить на вулиці "нашоукраїнець" Олександр Третьяков, 38 років. Запалює цигарку.

Міністр юстиції Микола Оніщук, 51 рік, прямує до своєї машини. Його запитують, чи має право президент очолювати політичну силу.

— Міністерство юстиції буде розглядати це питання, коли воно поступить на реєстрацію у зв"язку зі зміною керівного складу, — каже на ходу. — Але наскільки я зрозумів, формування керівних органів партії ще не завершено.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко очолив "Нашу Україну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі