середа, 22 жовтня 2008 18:32

Ющенко не переймається наступними виборами

Ющенко не переймається наступними виборами

Попри традиційні для Києва затори, кортеж глави держави за 7 хв. доїхав від секретаріату до Головного слідчого управління Генпрокуратури на вул. Борисоглібській. Два броньовані "мерседеси" зупиняються посеред дороги. З передніх пасажирських дверей одного з них виходить президент Віктор Ющенко, 54 роки.

Він приїхав дати свідчення у справі про його отруєння. Перед входом чекають кілька десятків журналістів. Надворі холодно, але Ющенко лише в костюмі. Швидко підходить. За задумом прес-служби, він має коротко відповісти на два запитання. Однак глава держави затримується. Після 10 хв. розмови, його прес-секретар кілька разів вигукує:

— Колеги, дякую!

Це знак, що президентові час іти. Але він цього не робить. Відповідає на запитання 47 хв. Мерзне й почергово гріє руки в кишенях штанів.


Про дострокові вибори

— Я переконаний, що Верховна Рада ухвалить рішення про створення стабілізаційного фонду, збільшення фонду гарантування вкладів населення, а також про фінансування дострокових виборів. Також я хотів би, щоб ми встигли провести у Верховній Раді антикризовий пакет.

Важливо, щоб БЮТ зняв блокування парламенту. Якщо президія діє в рамках регламенту, то немає підстав для блокування. Це не демократично. Мене це дивує. Нам потрібен функціональний парламент. Ми повинні мати до початку наступного року працюючий парламент і уряд.


Про отруєння

— Прогрес є. Я високо ціную ту роботу, яку робить зараз Генеральна прокуратура. Колосальний масив зроблений за останні місяців 12, можливо й, за півтора року.

Нам треба з цими злодіями розібратися

Три ключові фігуранти нині перебувають у Росії. Без їх допиту й, можливо, не тільки допиту важко сподіватися, що процес буде таким, який ми хотіли б мати. Але я переконаний: відповідь буде. Я хочу цей оптимізм передати і журналістам, і простим громадянам України. Нам треба з цими злодіями розібратися.


Про розвал коаліції

— Із того, що думалося, їм нічого не вдалося. У вересні країна була підведена до того, що через рішення деяких інституцій курс держави міг бути розвернутий на 180 градусів. Треба навчитися українських інтересів. Лише це може зближати серйозні політичні сили. Стінка на стінку вже малювати неможливо. Я не знаю, які сторони будуть коаліціантами в новому парламенті, хто з ким вестиме переговори. Але основою тих домовленостей стануть національні пріоритети.


Про економічну кризу

— Зараз ми платимо за популізм, який був до травня. Але на ці обставини накладаються і міжнародні економічні проблеми.

Зараз найкращий час для проведення реформ. Політику треба міняти, немає куди вже відступати. Це не є погано. Треба було робити це ще кілька років назад. Відповідь залежить від того, наскільки ми єдині.


Про конфлікт із Юлією Тимошенко

— Якщо ви мене знаєте, то такого конфлікту немає. Для мене важливо одне у спілкуванні з будь-яким політиком: яка його мета, які цінності нас об"єднують. Я самодостатня людина. Я на колінах ні перед ким не стоятиму, перед жодною політичною силою. У мене п"ять дітей, два онуки. Я знав, за що я міг померти, і знаю, заради чого я живу. У мене є цінності. Якщо вони не подобаються комусь, це друга справа. Але доки я глава держави, буду їх реалізовувати.

Я, можливо, перший президент, який хоче чітко сказати: в нас має бути власна національна, незалежна політика. Тоді ця країна стане державою. Якщо ми будемо бігати за консультаціями й записувати, яку коаліцію нам кажуть робити... Це не моя дорога. Я не дбаю про слідуючі вибори!

Мене легко можна купити однією річчю — українським інтересом. Це та обставина, де я продаюся.

Більшість журналістів слухають присівши, щоб камери могли знімати без перешкод. Тримають мікрофони догори. Дехто так стомлюється, що відходить убік розім"яти ноги. Президент це помічає і завершує.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко не переймається наступними виборами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі