середа, 22 вересня 2010 01:02

Ющенко написав листа Януковичу

Колишній президент Віктор Ющенко написав листа своєму наступнику — Вікторові Януковичу. Зокрема, якою Україна була і має стати. Наводимо основні тези:


— Історія України вчить: здобувши незалежність, життєво необхідно її втримати і зміцнити. Для цього в сьогоднішньому світі є три важливі передумови: суспільство буде вільним, держава — демократичною, а люди — свідомі історії своєї країни.


— Знання своєї історії, розуміння своїх коренів, чесна дискусія щодо подій минулого, які впливають на теперішнє й майбутнє, формують єдність нації — це найкраще щеплення від "меншовартості", "малоросійства".Тільки влада, яка свідома національних інтересів, впевнено їх захищає — користується повагою на міжнародній арені.


— Українське суспільство віддавна жило цінностями свободи. Саме тому суспільство не сприймає утисків свободи — слова, вибору, підприємництва. Саме тому чим більше "консолідується" влада, чим більше повноважень централізується, чим більше слів про "порядок" чи "стабільність" лунають — тим менша підтримка такої влади в суспільстві.


— Несприйняття і спротив викликають неоковирні спроби чиновників припинити або взяти під контроль відродження національної пам"яті. Органам, які відповідають за безпеку країни, слід замислитись: чиї інтереси вони охороняють. України, яка має знати правду про свою історію — чи сусідньої держави, де представники влади намагаються виправдати злочини сталінізму?

Чим більше слів про "стабільність", тим менша підтримка влади


— 1 липня 2009 року Парламентська асамблея ОБСЄ у своїй резолюції прирівняла сталінізм до нацизму та закликала до засудження тоталітарних режимів на міжнародному рівні. У цьому контексті виглядає блюзнірством, що представники партії, яка вважає себе правонаступницею КПРС, яка не покаялася за її злочини — комуністів — керують установами, в руках яких знаходиться національна пам"ять. Це — Державний комітет архівів і Інститут національної пам"яті.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко написав листа Януковичу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі