середа, 23 січня 2008 18:27

Ющенко на святкування Дня соборності приїхав на 20 хв. раніше від запланованого

Ющенко на святкування  Дня соборності  приїхав на  20 хв. раніше від запланованого

"Наступного року відзначатимемо 90-річчя Дня соборності. Він повинен нарешті стати повноцінним державним святом. Таку ініціативу я вношу на розгляд Верховної Ради і впевнено вірю у її підтримку", — каже президент Віктор Ющенко, 53 роки, на урочистостях з нагоди річниці об"єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Захід відбувся у вівторок. До Будинку вчителя, де колись засідала Центральна Рада УНР, Ющенко приїхав вчасно. Із ним прибули голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, голова Секретаріату президента Віктор Балога, віце-прем"єр з гуманітарних питань Іван Васюник та секретар Ради нацбезпеки та оборони Раїса Богатирьова.

Усі сідають у першому ряді. А Ющенко йде на сцену та стає за кафедру. За ним піднімається Балога. Оголошує імена тих, хто має отримати державні нагороди. Президент вручає ордени на почесні звання, тисне руки й тихенько щось говорить нагороджуваним. Ті всміхаються.

На сцену піднімається соліст Національної опери України ім. Т. Шевченка Тарас Штонда. Щось говорить Ющенкові. Потім стає посередині й гучно затягує пісню. Ющенко спирається ліктем на динамік біля сцени й підспівує.

Після вручення нагород президент сідає на місце, а на сцену виходить хор. Виконує народні пісні. Ющенко теж співає. Підспівує й голова Київської облдержадміністрації Віра Ульянченко, яка сидить поруч із Богатирьовою. Секретарка РНБО слухає мовчки.

З-за спини Тимошенко визирає Анатолій Кінах. Вираз його обличчя якийсь хижий

Після виступу високопосадовці їдуть до Українського дому. Там мають представляти 9-метровий вишитий рушник та картину "Мегаісторія України".

Першими під"їжджають авто голови президентського секретаріату та спікера. Балога стає біля вікна й розмовляє по телефону.

— Так, висувай його і на нагородження орденом, — говорить співрозмовникові про кандидата з Закарпаття.

Всміхається до двох білявок. До нього підходить колишній народний депутат Лесь Танюк із дружиною. Голова секретаріату про щось жартує. Жінка голосно сміється, а Балога поправляє Танюкові комірець.

Рушник розстелений на другому поверсі. Його півроку вишивали більш ніж тисяча жінок з усієї України. В завершенні роботи взяла участь Катерина Ющенко.

— Коли я вишила пару листочків, то в мене на душі став спокій, — розповідає київська вишивальниця Тетяна Протчева, 45 років. — Така енергетика у цього рушника.

За рушником висить величезна картина, яка відтворює історію України — від трипільської культури й понині. Більше року її малював івано-франківський майстер Роман Бончук. Є на ній і зображення помаранчевої революції: на Майдані стоять Віктор Ющенко, Олександр Мороз, Юлія Тимошенко, з-за спини якої визирає Анатолій Кінах. Вираз його обличчя якийсь хижий.

Ющенко приїздить на 20 хв. раніше від запланованого.

— Хочу подякувати кожному за формування соборних земель незалежної України, — говорить президент. — Буде в нас єдність — буде Україна. Ось ключ.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко на святкування Дня соборності приїхав на 20 хв. раніше від запланованого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі