Ексклюзиви
четвер, 21 серпня 2008 17:07

"Ющенко — перший справді український президент"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Колишній нардеп Степан Хмара не розуміє, чому уряд Юлії Тимошенко не займається встановленням державного кордону між Україною і Росією
Колишній нардеп Степан Хмара не розуміє, чому уряд Юлії Тимошенко не займається встановленням державного кордону між Україною і Росією

Колишній народний депутат 70-річний Степан Хмара сидить спиною до Верховної Ради на лавці Маріїнського парку. Він призначив на цьому місці кілька зустрічей. По мобільному пояснює, його можна знайти позаду пам"ятника генералу Ватутіну.

Колишній політв"язень Хмара на позачергових виборах балотувався до парламенту за списком блоку "Наша Україна — Народна самооборона". Йшов під номером 94. Стати депутатом він може, якщо 14 "нашоукраїнців" підуть із Верховної Ради на інші посади. У черзі за мандатом перед Хмарою — старший брат міністра внутрішніх справ Сергій Луценко і племінник глави держави Ярослав Ющенко.

Що ви подумали, коли російські війська ввійшли на територію Грузії?

— Особливого здивування не було. Тому що бачу, як Росія постійно намагається покорити Грузію, розчленувати її, підтримує маріонеткові режими в Абхазії та Південній Осетії. Росія так за Грузію бореться, бо хоче взяти під контроль нафтогазові трубопроводи.

Москва знову хоче втягти у своє коло й Україну. Робота проти нас іде постійно — через енергетичні, інформаційні канали, через залучення "п"ятої колони" — комуністів.

Але в Україну ввести війська не так просто, як у Грузію.

— Немає потреби цього робити. Росія використовує інші засоби, щоб послабити Україну: намагається впливати на формування влади, безпосередньо підтримує всі антиукраїнські сили в парламентських і президентських кампаніях. Намагається захопити стратегічні економічні об"єкти. Кремль шалено й істерично виступає проти намагань України приєднатися до Плану дій з набуття членства в НАТО. Україна — особливий стратегічний об"єкт для Росії. Ніколи вона не стане потужною світовою державою без нас. Зрештою, російська імперія не була б 300 років такою сильною без України. Ми — колосальний людський, військовий потенціал і величезні природні ресурси в центрі Європи.

Війни між нашими державами не може бути?

— Ні. Бо в перспективі Росія війну проти України програє. Можна розбомбити міста, якісь об"єкти. А далі що?

Невже у Криму місцеві протистоятимуть Росії?

— Хіба розруха людям сподобається? Життя від цього покращиться? Ні. І світ нині інший, його не закриєш "залізною завісою". Росія серйозно підірвала свій авторитет перед світовою спільнотою.

Але різкої міжнародної реакції через її напад на Грузію не було.

— Однак це не значить, що в західних державах не роблять висновків. Вони бачать, що Росія — це тигр, який був послаблений і зараз потроху набирає сили.

Вас не дивує млява реакція українських політиків на цю війну? Окрім президента і комуністів, усі заявили про нейтралітет.

— Це показало проблему влади. Президент зайняв нормальну позицію захисту національних інтересів. Уряд зайняв фактично протилежну позицію, намагаючись не образити кремлівських володарів, надіючись на підтримку на майбутніх президентських виборах.

Хіба Москва може поставити на Юлію Тимошенко? Адже вона була помаранчевою принцесою і боролася проти кремлівського кандидата Віктора Януковича.

— Це все емоції і поезія, а реальна політика твориться за кулісами. І вона вже показує, що Тимошенко працює проти України. Наприклад, її позиція щодо нафтопроводу "Одеса-Броди" (уряд гальмує переведення роботи нафтопроводу в європейському напрямку. — "ГПУ"). У нормальній державі такий політик мав би вже зійти з арени.

Що Кремль може запропонувати Тимошенко?

— Підтримку в регіонах, де проросійські погляди.

У перспективі Росія війну проти України програє

Але тоді вона втратить виборця в західних областях.

— Це так. Але, можливо, вони підрахували, що на Сході більше людей. І через свій популізм вона сподівається втримати частину виборців на Заході. Але її позиції там похитнуться.

До кого може перейти цей виборець?

— Ми ще не знаємо, хто братиме участь у виборах. Гравців п"ять точно буде. Той же Анатолій Гриценко (колишній міністр оборони. — "ГПУ") — він вже веде виборчу кампанію.


Степан Ількович дістає з нагрудної кишені пачку сигарет "Кептен Блек". Витягає коричневу цигарку й закурює.

Як ви оцінюєте звинувачення Секретаріатом президента Юлії Тимошенко в державній зраді?

— Правильна заява. Треба тільки навести докази. Якби запрацювали наші правоохоронні органи, то з команди Тимошенко тільки пір"я летіло б. Вони перерозподіляють власність, захоплюють ще не розподілені ресурси, фінансові потоки.

Але ж це — корупція, а не державна зрада.

— Корупція у великих обсягах є загрозою для національної безпеки. Зокрема, Тимошенко робить все, щоб Україна не робила реальних кроків щодо вступу в НАТО. Уряд повинен займатися національною безпекою. Чому він досі не врегулює питання наших кордонів?

Для цього треба підписати договір із Росією, а та цього не хоче.

— Росія ніколи не захоче. Естонія кілочки розбила на кордоні, хоча Росія теж не хотіла. Є закон про державний кордон, ухвалений Верховною Радою 1992 року. Він дозволяє визначати його в односторонньому порядку. А так Україна наводнюється мігрантами, які приносять соціальні, економічні проблеми, бандитизм.

Потрібно навести порядок із "п"ятою колоною". Якщо проаналізувати діяльність Компартії, її програму, то є всі підстави Мінюсту звернутися до суду і зняти їх із реєстрації.

За якою статтею?

— За антидержавну діяльність. Вони ж не відмовляються від недемократичних способів отримання влади (шляхом революції. — "ГПУ"), чітко декларують, що є нащадками КПРС.

Чому комуністи останні півроку голосують із БЮТом? Зокрема, не підтримали відставку прем"єра, якої домагалася Партія регіонів.

— Вони за гроші робитимуть будь-що. За останнє голосування по бюджету отримали посаду голови лісового господарства (23 липня комуніста Миколу Тимошенка призначили головою Державного комітету лісового господарства. — "ГПУ"). Тимошенко готова укласти угоду і з чортом, якщо це їй буде на користь, — Хмара бере свою чорну барсетку і стукає нею по лавці. — Тимошенко найбільше кричала про соціальну справедливість і що бізнес буде відділений від влади. А мільярдерів включила до списків за мільйони доларів — Губського, Абдулліна, Веревського, Фельдмана... Я категорично був проти цього і пішов від них 2005 року. Ніколи такі люди не працюватимуть на Україну — вони її грабували і далі грабуватимуть.

Що кажуть представники "старого ядра" БЮТу про свою лідерку?

— Що вони не говорили б, для них визначальним є депутатський мандат. А він дає багато можливостей солодкого життя. Я з ними не вітаюся, бо мені гидко.

Є три реальних кандидати в президенти. Який президент Віктор Ющенко — ми бачимо. А якими на цій посаді були б Тимошенко чи Янукович?

— Це загроза для наших національних інтересів. Ющенко хоч і слабкий президент, але перший справді український. У нього є недоліки. Але він зрозумів, що без знання минулого, історії не можна йти в майбутнє. Людина без пам"яті — ближче до тварини. Він зробив чимало для відновлення історичної справедливості, наприклад, Голодомор. Розкрив архіви КДБ, щоб люди знали про УПА.

У чому його помилки?

— У безсистемній кадровій політиці.


Під кінець розмови Степан Хмара каже, що зараз Україна стоїть перед вибором: або почнеться серйозний підйом, або піде на спад. Леоніда Кравчука називає "нікчемним боягузом", який випадково опинився на чолі України і не знав, що з нею робити. Говорить, що той вчинив злочин проти країни, коли віддав ядерну зброю.

1937, 12 жовтня — Степан Хмара народився в с. Боб"ятин Сокальського району Львівської області
1964 — закінчив Львівський медичний інститут
1974 — в "Українському віснику" виходить друком робота Хмари "Етноцид українців у СРСР"
1980 — заарештований та засуджений до семи років ув"язнення в таборах суворого режиму та п"яти років заслання
1987 — повертається в Україну, стає одним із лідерів Української гельсінської спілки
1990, 1994 — обирають народним депутатом
1998 — в одномандатному окрузі програє вибори представникові Народного руху Михайлові Косіву
2002 — обраний народним депутатом від Блоку Юлії Тимошенко
2005 — виходить із фракції БЮТ
2006 — бере участь у парламентських виборах за списком блоку Костенка-Плюща, блок вибори програє
2007 — балотується за списком блоку "Наша Україна — Народна самооборона" під N94
Одружений, має троє дітей і четверо онуків

Зараз ви читаєте новину «"Ющенко — перший справді український президент"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

149

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути