неділя, 19 серпня 2007 16:12

Ющенко купив сорочку за 1200 гривень

У суботу президент Віктор Ющенко, 53 роки, побував на Сорочинському ярмарку. За годину до його приїзду перед входом на ярмаркову площу починають збиратися люди. Найбільше — з прапорами Партії регіонів.

— Оці "сині" тут з першого дня ярмарку товпляться, — каже житель Сорочинців Дмитро Легковій, 61 рік. — Що ж, у нас вісімдесят відсотків на минулих виборах голосували за "помаранчевих". Приблизно стільки в них і розчарувалися.

Решта стоять із помаранчевими прапорами від "Нашої України" та бордовими "Народної самооборони". Найменше — з червоно-синіми блоку Наталії Вітренко.

Охоронці у цивільному перемовляються: "Президент на під"їзді". Керівникові проекту "Сорочинський ярмарок " Світлані Свищевій, 50 років, охоронці дають букет із синіх і жовтих хризантем із пшеничними колосками. Та поправляє зачіску й спідницю.

Президент під"їжджає на темно-сірому джипі "Ленд Крузер", сам за кермом. Він у  білих брюках та білій сорочці з довгими рукавами, вишитій блідо-сірим візерунком. Люди скандують "Ющенко!". Світлана Свищева дарує йому квіти й цілує. З іншого авто виходять секретар Ради національної безпеки й оборони Іван Плющ, заступник міністра культури та туризму Ольга Бенч та губернатор Полтавщини Валерій Асадчев.

Усі прямують до центральної арки.

Нам тут після "Регіонів" хоч щось лишилося?

— Цього року, Вікторе Андрійовичу, ярмарок ще кращий, — каже Свищева й починає розповідати про іноземних гостей.

Назустріч іде одна з лідерів Партії регіонів Раїса Богатирьова. Вітається. Вони з президентом тепло обіймаються.

Заходять у містечко майстрів. Підходячи до торговельних рядів, Ющенко жартома запитує:

— Нам тут після "Регіонів" хоч щось лишилося?

Свищева підводить гостей до вишивальниці з міста Решетилівки Полтавської області Тетяни Москівець.

— Оця жіночка вже третій рік мене одягає, — каже Свищева.

На ній світла блузка з маркізету та лляна спідниця з вишитими рожевими та фіолетовими квітами. На правій руці підібраний під барви спідниці браслет із бісеру.

— Була б моя дружина, усе б у вас скупила. Жаль, що вона не змогла приїхати, — всміхається Ющенко, дивлячись на вишиваний жіночий одяг у наметі майстрині.

Ольга Бенч робить вишивальниці кілька замовлень.

Люди натовпом ходять за Ющенком.

— Глянь, он Катя. А по телевізору мов трохи старша, — показують на Світлану Свищеву, яку хтось сприйняв за Катерину Ющенко.

У палатці Сергія Колінченка, 42 роки, президент 15 хв. вибирає сорочку. Йому підказує Асадчев.

— Важко вибирати, коли багато помічників і в кожного різні смаки, — жартує глава держави.

Купує найдорожчу — за 1200 грн.

— Це ексклюзивний виріб, — каже Сергій Колінченко. — Сорочка з мережкою пастельних відтінків. За переказами, таку носив гетьман Павло Полуботок.

Президент тут же купує два гобелени та килим. Далі зупиняється біля ляльок-мотанок Наталії Свиридюк. Сам знімає їх зі стенду, обтягнутого тканиною. Купує відразу шість.

— Хай діти граються, — каже.

Сам розплачується, дістаючи гроші з кишені сорочки. Скільки заплатив, майстриня не зізнається. Каже, скільки коштували, за стільки й продала. А коштують мотанки від 10 до 90 грн.

В опішнянських майстрів президент купує 12 глиняних горнят по 4 грн за кожну.

— В тому році макітру, миски купував. А дрібних грошей не було розрахуватися. Так усі охоронці рилися по своїх кишенях. А в цьому році запасся і десятками, й двадцятками, — уміхається 20-річна продавець Наталія Задорожна з Опішні Зінківського району на Полтавщині.

У 37-річного гончаря Юрія Матичина з Івано-Франківська Ющенко за 250 грн бере два світильники у вигляді вулика та макітру для сала. На ній зображені цибуля, часник і картопля. На кришці — рецепт заправки для борщу із сала.

— Я спеціально приберіг цю річ для президента. Люди хотіли купити, так я мало з рук у них не виривав, — каже Матичин.

Та найбільше кераміки глава держави купує у 58-річної опішнянки Надії Матвійко — глечик, миски, кухлики та свистки.

— Поцілував мені руку і сказав: "Спасибі вам за працю!" — радісно розповідає жінка. — Я завжди підтримуватиму президента. Йому просто не дають працювати.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко купив сорочку за 1200 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі