вівторок, 01 липня 2008 18:41

Ющенко й Алієв відкрили в Баку пам"ятник Шевченкові

Минулого понеділка 54-річний президент Віктор Ющенко відвідав Азербайджан і зустрівся зі своїм колегою Ільхамом Алієвим, 46 років. Вони домовилися, що найближчим часом нафтопровід "Одеса—Броди" буде наповнений технологічною нафтою.

— Коли будуть узгоджені всі технічні питання, зокрема маршрути постачання каспійської нафти до Чорноморського регіону, почнемо робити перші кроки, — каже Ільхам Алієв під час спільної прес-конференції з Віктором Ющенком.

Додає, що технічне прокачування нафти дасть можливість оцінити реальні економічні перспективи цього проекту.

"Одеса—Броди" має бути продовжений до польського Ґданська. Тоді каспійську нафту можна буде транспортувати до балтійських країн.

Український президент зазначає, що нині на політичному рівні немає жодних розбіжностей щодо закачування каспійської нафти до нафтопроводу "Одеса—Броди". За його словами, над проектом працює спільне підприємство "Сарматія".

Також глави держав говорили про економічне співробітництво, відкрили в Баку пам"ятник Тарасові Шевченку, домовилися про відкриття української школи в Азербайджані та азербайджанської — в Україні.

— В образі Тараса Шевченка ми маємо генія, який прислужився всьому людству. Шевченко сильний тим, що оспівав важливі для кожної нації цінності, — каже Ющенко у своєму виступі.

— Україна й Азербайджан століттями боролися за свою свободу. Сьогодні вони є незалежними, — говорить Алієв.

Наступного дня вранці президенти полетіли до Грузії на третій саміт "Організації за демократію та економічний розвиток — ГУАМ". Окрім них та грузинського президента Михаїла Саакашвілі, до Батумі приїхали глави Польщі та Литви — Лех Качинський та Валдас Адамкус.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко й Алієв відкрили в Баку пам"ятник Шевченкові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі