неділя, 06 травня 2007 16:16

Ющенко і Янукович поцілувалися

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Після промови Віктора Ющенка журналісти почали ставити запитання. Однак президент рукою їх зупинив і надав слово Віктору Януковичу
Після промови Віктора Ющенка журналісти почали ставити запитання. Однак президент рукою їх зупинив і надав слово Віктору Януковичу

53-річний президент Віктор Ющенко та прем"єр-міністр Віктор Янукович, 56 років, вийшли з будинку з химерами, що навпроти Секретаріату президента. Червоною доріжкою спустилися до чорного "мерседеса" прем"єра. Потиснули один одному руки й поцілувалися.

Ющенко жестом запропонував підійти до журналістів, яких президентська охорона відігнала метрів на 50. Дорогою президент і прем"єр розмовляли. Глава держави в костюмі кавового відтінку, а прем"єр — у синьому. Сонце б"є їм в очі. Ющенко й Янукович мружаться.

Коли підходять до журналістів, слово бере президент.

— Ми говорили про кроки, які треба зробити, аби обидві сторони могли достойно вийти з цього конфлікту. Без переможців і переможених, а головне — з національними уроками, — говорить Ющенко.

Дострокові парламентські вибори таки відбудуться — це головна домовленість.

— Друга взаємна обіцянка, — продовжує президент. — Це те, що треба зробити для того, щоб вибори були чесні й демократичні. Все решта...

Вийти з цього конфлікту без переможців і переможених

— ... у правовому полі, — виправляє Ющенка Янукович. Він уважно слухає президента.

— ... усе решта, — повторює Ющенко, не реагуючи на зауваження, — це вже зміст тих дій, які сьогодні почне опрацьовувати група, яку ми призначаємо. За найближчі два дні вона повинна покласти на стіл всі кроки, які треба зробити для того, щоб відкрити засідання парламенту, прийняти одним рішенням речі, які відносяться до забезпечення проведення виборів.

— Віктор Андрійович, якого числа будуть вибори? — випалює один із журналістів, коли президент завершує.

Ющенко рукою зупиняє його.

— Вікторе Федоровичу, прошу, — надає слово Януковичу.

— Я хотів би додати до того, що сказав Віктор Андрійович, — починає прем"єр. — Перш за все підкреслити, що головною метою нашого спільного рішення є проведення чесних і демократичних виборів, — прем"єр повторює слова Ющенка, які щойно виправляв.

Він каже, що робоча група відпрацює алгоритм дій депутатів у парламенті.

— Будь-які політичні амбіції не варті того, щоб нехтувати спокоєм у країні, — каже Янукович.

Він закінчує й хоче йти до машини. Але Ющенко тихо нагадує:

— Руку треба!

Янукович розвертається й тисне президентові руку перед камерами. Відходять, про щось перемовляються. Ствердно кивають головами. Потім Янукович сідає в "мерседес", а Ющенко заходить до секретаріату.

Вибори відбудуться в липні або восени

У минулі вихідні засідала робоча група, яку сформували президент і прем"єр. Вона мала визначити, що повинні зробити глава держави, уряд і парламент для проведення позачергових виборів до Верховної Ради.
Розмова відбувалася у Кабінеті Міністрів. Із боку Віктора Ющенка на переговори приїхали Іван Плющ, Юлія Тимошенко і В"ячеслав Кириленко. Із боку Віктора Януковича — Микола Азаров, Раїса Богатирьова та Анатолій Толстоухов.
Також у засіданні взяли участь голова Секретаріату президента Віктор Балога та Борис Колесников — права рука донецького мільярдера Рината Ахметова. Соцпартію представляв Сергій Матвієнков, Компартію — Адам Мартинюк та Валентин Матвєєв.
За словами Тимошенко, обговорювали закони про імперативний мандат та опозицію, зміни до закону про Кабмін та узаконення Універсалу національної єдності. Партія регіонів наполягає на оновленні складу Центрвиборчкому.
Найбільші розходження у сторін — щодо дати проведення дострокових парламентських виборів. Президентські представники наполягають на початку липня. Владна коаліція відстоює осінь цього року.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко і Янукович поцілувалися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі