вівторок, 11 березня 2008 18:10

Ющенко хоче зібрати в Моринцях усі книжки про Шевченка

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Президент Віктор Ющенко та голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Черевко під час відзначення 194-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка в селі Моринці на Черкащині. З ними — діти президента Тарас, Софія (поруч із ним) і Христина (крайня пра
Президент Віктор Ющенко та голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Черевко під час відзначення 194-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка в селі Моринці на Черкащині. З ними — діти президента Тарас, Софія (поруч із ним) і Христина (крайня пра

9 березня президент Віктор Ющенко, 54 роки, з дружиною та дітьми відвідали село Моринці на Черкащині. Відзначали 194-ту річницю з дня народження Тараса Шевченка. Глава держави подарував сільській бібліотеці комп"ютерний клас із підключенням до Інтернету, лікарні — автомобіль, школі — телевізор, а багатодітній родині Корнєєвих — на житло 25 тис. грн.

Зранку біля сільської заправки Моринців садять ялинки. За плетеним тином стоять ще не посаджені деревця із зав"язаним у мішки корінням. У землю встромлені кілька лопат, на них висять білі рукавиці. Неподалік садять дуби й липи.

Чоловіки в камуфляжній формі оббивають сцену помаранчевою тканиною навпроти хати, в якій народився Шевченко. Неподалік дві жінки швабрами миють дах біотуалетів.

Після 10.00 у мікрофон оголошують, щоб усі присутні пройшли через рамку металошукача. На дорозі відгороджують територію, де Віктор Ющенко йтиме до пам"ятника матері Тараса Шевченка.

Начальник управління культури Черкаської облдержадміністрації Іван Козленко показує двом хлопцям у червоних шароварах на квіти з написом "Від президента".

— Як тільки включать "Реве та стогне", красиво піднімаєте цю корзину і величаво несете до пам"ятника, — пояснює.

Опівдні чутно гул гелікоптера. Він летить до іншого краю села. Невдовзі звідти під"їжджає ескорт із шести машин. Із першої виходять Віктор Ющенко з сім"єю та місцевий губернатор Олександр Черевко, 48 років.

Під "Реве та стогне" кладуть квіти до пам"ятника. Президент підспівує. Ющенко і Черевко виходять на сцену.

— Для мене важливо, щоб у пам"яті наших дітей і онуків це село не було забуте, — говорить президент. — Закликаю всіх об"єднати зусилля і збудувати в Моринцях першу в Україні шевченківську бібліотеку. Цей новий проект збере всі книги про Шевченка та його творчість, мистецтво, спадщину, видані у світі будь-коли.

Глава держави також пропонує озеленити Моринці. Після вітальних слів вручає подарунки. Потім іде з сім"єю саджати дерева. За кілька годин черкащани й гості садять неподалік Шевченкової хати близько 2 тис. дерев.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко хоче зібрати в Моринцях усі книжки про Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі