вівторок, 05 лютого 2008 18:17

Ющенко до парламенту не приїхав

Автор: фото: reuters/Konstantin Chernichkin
  Депутати від Партії регіонів учора штурмували президію Верховної Ради. Обороняли її ”бютівці” та ”нашоукраїнці”
Депутати від Партії регіонів учора штурмували президію Верховної Ради. Обороняли її ”бютівці” та ”нашоукраїнці”

Перед початком засідання Верховної Ради  у вівторок 5 лютого кулуарами ходили охоронці президента Віктора Ющенка. На нього чекають: глава держави має тут виступати зі щорічним зверненням.

Минулого року через блокування роботи парламенту Ющенкові цього зробити не вдалося. Щоб депутати із опозиції не заблокували трибуну й цього разу,  її оточують представники коаліції. Але засідання не розпочинається.

"Регіоналка" Ірина Горіна, 41 рік, говорить в туалеті зі своєю колегою по фракції. Критикують засідання Ради нацбезпеки й оборони. Мовляв, не ті питання розглядають. Потім закурюють і починають обговорювати натягнуті відносини президента і прем"єр-міністра.

— Ти бачила? Вона як мишка сиділа. Лише записувала, бо він не давав їй слово, — сміється Горіна над поведінкою Юлії Тимошенко на засіданні.

На порядок денний виносять постанову про підтримку Верховною Радою листа щодо приєднання до Плану дій зі вступу до НАТО. Два тижні тому його підписав спікер Арсеній Яценюк. Саме це питання Партія регіонів називає причиною блокування роботи Верховної Ради. Члени фракції "регіонів" називають постанову абсурдною.

— Звернення, яке вже пішло, підтримувати заднім числом... Ну давайте зараз підтримаємо зняття монголо-татарського іга постановою Верховної Ради — це буде те саме, — говорить Тарас Чорновіл, 43 роки.

"Нашоукраїнець" Микола Катеринчук говорить, що цією постановою коаліція намагається розблокувати роботу Верховної Ради.

Лідери фракцій збираються на переговори. "Регіонали" пропонують створити комісію з розслідування інциденту між міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком та мером Києва Леонідом Черновецьким. У БЮТі ж говорять, що Яценюк не відкриває засідання, бо в залі немає 226 депутатів з коаліції.

Зарплату платити вам не будуть

Тим часом нарада лідерів завершується.  Лідер фракції "Регіонів" Віктор Янукович говорить, що не домовилися ні до чого. Водночас його соратники  збігаються до зали. Охоронці президента із парламенту зникають.

Коли Яценюк заходить до зали, коаліціанти його пропускають і обступають зусібіч. Приносять списки незареєстрованих у залі депутатів. Спікер починає перекличку.

— Ахметов є? — запитує.

"Регіони" лише сміються.

— Немає, — підсумовує він.

Виявляється у залі відсутні понад 60 нардепів. Чимало — із коаліції. Стає зрозуміло, що більшості у неї немає. Серед прогульщиків — мільярдер-"бютівець" Костянтин Жеваго, мультимільйонери Давид Жванія та Сергій Буряк.

— Олександр Стоян? — називає чергове прізвище Яценюк.

— Я є! — гукає "регіонал".

— Прошу зареєструватися, бо зарплату платити вам не будуть, — коротко відказує спікер. Таке ж прохання адресує і Нестору Шуфричу.

Каже що всіх відсутніх позбавлять денної заробітної плати.

— Ура! — кричать депутати з усіх фракцій.

Арсеній Яценюк закриває попередню сесію і відкриває нову. Запрошує усіх співати національний гімн. Потім каже, що якщо фракції не домовляться, у Верховній Раді працюватиме лише коаліція. Оголошує перерву.

— Йдемо до мене в кабінет на останні 30 хвилин. Якщо результатів не буде, значить їх уже не буде ніколи.  Тоді будемо працювати у форматі 226, — заявляє спікер.

Депутати ходять коридорами, заходять в їдальню та в курилки. Дехто піджартовує з молодими журналістками. Минає півгодини, але Яценюк не з"являється: "регіони" заблокували його у кабінеті. Депутати потроху розходяться. На трибуну виходить керівник фракції БЮТу Іван Кириленко. Оголошує засідання закритим.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко до парламенту не приїхав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі