четвер, 29 січня 2009 19:30

Урядовцям скоротили платню на 10 відсотків

Литовські парламентарі через фінансово-економічну кризу урізали собі зарплату на 15%. Замість $3 тис. вони отримуватимуть $2,5 тис. Міністрам зменшили оклади з $5 тис. до $4 тис. Зробили це після масових протестів людей. Ті не погоджувалися на підвищення податків і скорочення зарплат бюджетникам.

В українських високопосадовців зарплати не змінюються з 2005 року. Тоді їх майже вдесятеро збільшила прем"єр-міністр Юлія Тимошенко. Відтоді глава уряду отримує 30 тис. грн на місяць, а президент — 40. Міністри й народні депутати — по 13–18 тис. грн.

У зв"язку з економічною кризою в Кабміні теж вирішили урізати зарплати. Перший віце-прем"єр Олександр Турчинов пообіцяв наполовину. Але скоротили на 10%. У Секретаріаті президента тим часом звільнили кожного п"ятого працівника. Економитимуть і народні депутати. На їхні потреби в Держбюджеті виділено 300 млн грн. А просили вони 900.

Окрім зарплати, щомісяця кожному нардепу виплачують по 10 тис. грн на "здійснення депутатських повноважень". Парламентарі самі вирішують, як їх витратити.

— Скоро ми відчуємо проблеми з виплатою зарплат, — розповідає "бютівець" Сергій Сас, 51 рік. — Уже зараз немає грошей на оплату проживання іногородніх народних депутатів у готелі. Доба коштує 450 гривень.

У наших депутатів і держслужбовців є ще й чимало пільг і прав на безкоштовне обслуговування. У парламенті лежать кілька законопроектів, які мають їх скасувати. Кожна фракція вносить свій і регулярно цим хизується перед виборцями. Однак жодного закону, що обмежує пільги депутатів, народні обранці не прийняли.

Зараз ви читаєте новину «Урядовцям скоротили платню на 10 відсотків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі