середа, 23 квітня 2008 18:19

Юлія Тимошенко пропонує скасувати випускні іспити

Учора на розширене засідання уряду прем"єр-міністр 47-річна Юлія Тимошенко запросила ректорів університетів, директорів шкіл та батьків випускників. Обговорювали, як пройшло зовнішнє тестування у школах.

До Кабміну приходить нардеп-"регіонал" Дмитро Табачник, 44 роки. Його запитують, чи виступатиме на засіданні.

— Знаючи демократизм цієї влади, навряд, — відказує. — Он Азарову вже кілька разів відмовляли. Але листочок із проханням виступити обов"язково передам.

У коридорі каже, що Міністерство освіти проводить над дітьми експерименти. Мовляв, позбавляє можливості вступати в університети та інститути тих, хто не пройшов тестування. Зокрема, порушують права людей, які хочуть отримати другу вищу освіту. На думку "регіонала", слід надати можливість  вступати водночас і за атестатами, і за сертифікатами після тестів.

Табачник заходить до зали. На свої місця сідають міністри та запрошені. Заходить перший віце-прем"єр Олександр Турчинов, за ним — Юлія Тимошенко. Вона сідає за окремий стіл.

— Учора з української мови та літератури відбулося перше незалежне тестування, — каже прем"єрка. — Це прогресивна форма оцінювання, яка мінімізує корупцію. Але не дай Боже перетворити її у боротьбу з нашими дітьми.

Запрошує детальніше розповісти про тестування міністра освіти і науки Івана Вакарчука. Той монотонно зачитує звіт. Міністра слухають неуважно. Зокрема  Володимир Литвин читає пресу. Проглядає якесь соцдослідження — цифри свідчать, що в разі розпуску парламенту його блок знову пройде до Ради.

Тимошенко пропонує виступити представникові коаліції — "нашоукраїнцю" Олесеві Донію. Від опозиції запрошує Дмитра Табачника, і від нейтральної політичної сили — Володимира Литвина. Табачник округляє очі. Литвин — теж, адже він слова не просив. Але по черзі виходять до трибуни й  розповідають про недоліки тестування. Зокрема, що шкільна програма ще не пройдена, а оцінка знань уже відбулася.

Юлія Тимошенко просить виступити директорів шкіл. Одні говорять про брак коштів, інші про велике навантаження на вчителів. Батьки випускників кажуть, що тестуванням задоволені. Голова батьківського комітету київської школи N321 Галина Толедова розповідає, що тепер її дитина зможе спокійно вступити до університету за сертифікатом, а влітку — відпочити.

Наприкінці прем"єрка просить сформувати робочу групу з напрацювання змін до системи тестування.

— Якщо ми вводимо зовнішнє тестування, то воно має бути так побудоване, що вже не потрібно випускних іспитів, — додає Тимошенко. — Не потрібно дублювати стреси для вчителів, учнів і батьків. Нехай вони краще раз п"ють валер"янку, ніж три.

Зараз ви читаєте новину «Юлія Тимошенко пропонує скасувати випускні іспити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі