пʼятниця, 07 грудня 2018 05:10

Україна прийме лише переможний мир

Напад російських військових на українські кораблі в Керчинській протоці, узяття в полон моряків і захоплення суден стало найкращим доказом примарності нинішнього перемир'я. Оголошення владою воєнного стану, на думку більшості експертів, закордонних у тому числі, жодним чином не вплине на перебіг протистояння між Москвою та Києвом. Для вирішення конфлікту потрібні не тактичні — часто геть запізнілі — кроки, а стратегічне бачення безпекового майбутнього держави.

За майже п'ять років нинішній президент, даремно поклавшись на неефективні Мінські домовленості, так і не спромігся запропонувати країні та світу реальний план відновлення територіальної цілісності країни — повернення окупованих частини Донбасу та Криму. Не вдалося владі й забезпечити сталий мир.

Із-поміж найактуальніших проб­лем, які хвилюють українців, на першому місці — війна на Донбасі — 66,5%, за даними опитування Соціологічного центру ім. Михайла Драгоманова. Ситуація ускладнюється щодня і вимагає ефективного використання всього арсеналу дипломатичних, військових, економічних, юридичних та інформаційних можливостей країни і союзників.

Забезпечити Україні перемогу у війні та захистити державу над Дніпром від можливих зазіхань у майбутньому покликана "Нова стратегія миру та безпеки", розроб­лена Юлією Тимошенко разом із командою кращих експертів.

Свого часу кандидат у президенти Петро Порошенко пообіцяв Україні мир за два тижні. Але війна з російським агресором триває довше, ніж Перша світова. Вбито понад 11 тис. людей, зокрема 147 дітей. Площа окупованої території України більша за Данію, Швейцарію чи Нідерланди. Мінські домовленості — як головний шлях для встановлення миру, є неприйнятним. Він фактично федералізує Україну та не вирішує проблему повернення Криму.

Юлія Тимошенко пропонує інший варіант вирішення проблеми: новий поглиблений формат переговорів "Будапешт плюс". Переконана, що Україна має вимагати від країн-підписантів Будапештського меморандуму виконання гарантій територіальної цілісності й захисту від агресії, які нам давали в обмін на відмову від третього за потужністю ядерного потенціалу у світі. З країнами-гарантами, запевняє політик, треба сідати за стіл переговорів. Ідеться про США, Велику Британію, Францію, Китай, Росію, Німеччину та представника ЄС.

Результатом сильної дипломатії має стати посилення санкційного тиску на агресора — аж до повного звільнення України і встановлення контролю над окупованими територіями.

— Нам потрібен реальний мир, а не його ілюзія. І він настане, — каже Юлія Тимошенко.

Сильна контрактна армія — це один із пріоритетів нової стратегії безпеки. Лише за умови побудови міцного війська, запевняє лідер "Батьківщини", дипломатичні переговори щодо повернення миру в Україну будуть ефективні.

Як зазначав міжнародний військовий експерт Ґлен Ґрант, організація української армії не відповідає в повній мірі жодному з 10 головних стандартів НАТО. Йдеться про такі принципи, як повага до життя військових та їхніх родин, чесність і ліквідація корупції у війську, рівень озброєності, підготовка військових.

Тож Україна потребує повноцінної розбудови та модернізації контрактної армії. І команда Юлії Тимошенко працює над проектом контракту для служби у Збройних силах. Політик переконана, що новий контракт сформує принципово інші відносини між військовими й армією: на основі поваги та престижності військової служби.

Дати вимушеним переселенцям можливість безпечно повертатися додому — одна зі складових нової стратегії миру.

— Ми запровадимо прозорий порядок установлення права власності на житло, землю та майно і повернемо людям те, що в них нечесно, використовуючи зброю, забрали. Також створимо фонд виплат матеріальної компенсації, зокрема на ліки та медобслуговування. Запровадимо спрощені адмінпроцедури отримання та відновлення документів для вимушених біженців, — додає Юлія Тимошенко.

Підтримка і захист прав цієї категорії громадян, зазначає голова партії, є інвестицією в досягнення стійкого миру. Адже саме вони є опорою для відновлення української влади на Донбасі та в Криму.

Стратегія Тимошенко порушує питання компенсації українцям завданих російською ­агресією збитків. Адже за всі роки війни чинна влада так і не спромоглася розробити дорожню карту юридичних дій для отримання таких компенсацій.

Команда Тимошенко встановила й задокументувала декілька тисяч фактів заподіяння шкоди конкретним громадянам. Це дасть можливість воїнам, які отримали поранення, родинам загиблих і вимушеним переселенцям отримати компенсації від країни-агресора.

— Якщо всі постраждалі українські громадяни подадуть позови проти держави-агресора, то загальна сума претензій, розрахована згідно із практикою Європейського суду з прав людини, перевищить 100 мільярдів євро. Це масштаб того, що можуть отримати наші громадяни за понівечене життя, — говорить Юлія Володимирівна.

Захистити тих, хто змушений був виїхати з окупованих територій, — одна частина плану Юлії Тимошенко. Друга — повернути життя на ті території, куди люди повернуться після деокупації. Після приходу до влади лідер партії запропонує президентську ініціативу з безпеки та розвитку Донбасу для створення десятків тисяч робочих місць, модернізації економіки, для відбудови житла й цивільної ­інфраструктури.

У той час, як Порошенко постачає армії техніку, вироблену на його заводах за завищеною ціною, Тимошенко ініціює створення воєнного кабінету. Його завданням є реалізація стратегії миру для України, розробка чіткого плану дій для перемоги. Очолюватиме воєнний кабінет екс-депутат і колишній віце-прем'єр-міністр уряду АР Крим Андрій Сенченко.

— "Батьківщина" ініціюватиме розробку стратегічної військової доктрини і відповідних законопроектів, адже Петро Порошенко затвердив воєнну доктрину лише за півтора року після початку війни. А завдання сформувати морську доктрину було поставлене лише на п'ятий рік війни, що довело ситуацію до ризику втрати Азовського моря.

Головне, на чому наголошує Тимошенко в контексті стратегії миру та безпеки — світ поважає сильних, але перемагають могутні. Тож Україна має навчитися перемагати.

— Сильна Україна непотрібна нікому, крім нас. І тільки ми можемо її такою створити. Імунітет нації — у власних силах, упевненості й потужності, — каже Юлія Тимошенко.

1,5 разу — у стільки зарплата рядового контрактної служби перевищуватиме середню заробітну плату в країні. Військові зможуть отримати житло за спеціальною іпотечною програмою, за якої відсотки платитиме держава. До контракту включать гарантії медобслуговування, отримання освіти, пенсійного страхування, а також додаткові пільги для учасників бойових дій і членів їхніх родин. Такі норми передбачає новий контракт для служби у Збройних силах, над розробкою якого працює команда Юлії Тимошенко.

Бюджет на оборону має бути в половину більший

Стратегія миру та безпеки, над якою працює команда Юлії Тимошенко, передбачає збільшення фінансування ЗСУ і пріоритетних розробок у галузі озброєння. Воно має становити не 2% валового внутрішнього продукту, що є неприпустимим для воюючої країни, а щонайменше 3% ВВП, говорить лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко.

— Усі країни — члени НАТО щорічно на систему безпеки й оборони витрачають майже трильйон доларів, країна-агресор РФ — 66 мільярдів доларів, а Україна — трохи більше 2 мільярдів доларів. Тож ми не можемо почуватися в безпеці, коли наш військовий бюджет у 30 разів менший за бюджет країни-агресора, — каже Юлія Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Україна прийме лише переможний мир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі