Ексклюзиви
четвер, 22 вересня 2011 08:05

"Україна не вийде з наступної революції в теперішніх кордонах"

Автор: фото: Олексій Виноградов
  Юрій  Костенко: ”Підготовка до виборів, соціальні проблеми плюс арешт Тимошенко — усе це може перерости у громадянське протистояння”
Юрій Костенко: ”Підготовка до виборів, соціальні проблеми плюс арешт Тимошенко — усе це може перерости у громадянське протистояння”

— Усе, що відбувається з Тимошенко, робиться для президентських виборів 2015 року. Якщо її прибрати як найяскравішого лідера, то буде ціле поле лідерів меншого рівня. Тоді переможе Янукович, — каже нардеп-"нунсівець" 60-річний Юрій Костенко.

Після арешту Тимошенко опозиція почала об'єднуватися. Який план дій Комітету опору диктатурі, до якого входить і ваша Українська народна партія?

— Опозиція нездатна протистояти диктатурі, що набирає в Україні відверто тоталітарних обрисів. Нема іншого яскравого лідера опозиції, як Тимошенко, тому й опору нема. А є самореклама окремих лідерів. КОД не може народити плану дій. Навіть перебуваючи при владі, ці політики не могли його народити. Багато опозиційних лідерів хочуть посісти місце Тимошенко й вийти на вищі щаблі влади. Але коли їх запитаєш, що робитимуть, — не всі дадуть чітку відповідь.

Опозиції треба об'єднуватися. Люди чекають, що вона запропонує. Перше завдання — через вуличні акції вимагати змін у законодавстві. Мають бути відкриті виборчі списки, що дозволять людині бачити кандидата й політичну силу.

Хто з опозиціонерів міг би посісти місце Тимошенко — Кириленко, Яценюк, Тягнибок?

— Коректна політика не дозволяє переходити на персоналії. Говорити, хто буде на кістках одного стрибати вище, — то не зі мною.

Вирок Тимошенко може спровокувати великі заворушення?

— Ні. Тільки накладання багатьох чинників. Особливу роль зіграє соціальна політика. Після обіцяного Азаровим "податкового раю" отримали "податкове пекло". Зараз мале підприємництво згортає діяльність. Був недавно у Кременчуку. Каже один бізнесмен: "На 40 відсотків скоротилося легальне мале підприємництво". Люди залишаються без доходів. Суспільство перевантажене такими соціальними проблемами і вже готове до соціального протесту. А його легко скерувати в політичний. Так робили більшість революцій.

Якщо революція, то мирна чи з кровопролиттям?

— Росія робить багато, аби посилювати революційні настрої в країні. Ситуація нагадує 2004 рік, коли з'явилося багато провокаторів на різних рівнях — у політичному, вуличному середовищах. Їхніх прізвищ не називатиму. Вони можуть підпалити й довести до широкого громадського протистояння і, боронь Боже, до громадянської війни. На це добре зараз працює окрема іноземна служба.

Україна не вийде з наступної революції в теперішніх кордонах. Якщо розпалять серйозне громадянське протистояння, — не збережемо цілісність території. Одна частина зможе зробити швидкі кроки до демократії та Європи. Друга піде іншим шляхом. Які то будуть території — чітко говорити не можу.

Влада знає про небезпеку нагнітання пристрастей, але кидає на людей загони "беркутівців", арештовує активістів. Навіщо?

— Репресивна машина не знищена за 20 років, а лишилася комуністичною за духом і якістю законів. Вона знову розцвітає, як за Кучми. За Ющенка це так не впадало в око. Не було, як зараз — телефон дзвонить із Києва і дають команду: "Мочіть!". Хоча за часів Тимошенко–Ющенка постраждали багато невинних людей. Янукович іще жорстокіший. Він — яскравий представник адміністративно-командної системи, де управління здійснюють по телефону.

Як розвиватимуться події до кінця року?

— Для українців пріоритет номер один — це картопля. Викопають бульбу, а там почнеться. Жовтень–грудень — будуть серйозні події. Підготовка до виборів, соціальні проблеми плюс арешт Тимошенко — усе це може призвести до політичних акцій, що переростуть у громадянське протистояння.

Зараз ви читаєте новину «"Україна не вийде з наступної революції в теперішніх кордонах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

161

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути