вівторок, 11 квітня 2017 05:40

Україна може стати повністю енергонезалежною

Автор: ФОТО З САЙТА www.glavcom.ua
  Лідер Аграрної партії Віталій Скоцик (праворуч) і міністр посольства Литовської Республіки Гвідас Кєрушаускас розмовляють із журналістами на прес-конференції в Києві 7 квітня 2017 року
Лідер Аграрної партії Віталій Скоцик (праворуч) і міністр посольства Литовської Республіки Гвідас Кєрушаускас розмовляють із журналістами на прес-конференції в Києві 7 квітня 2017 року

— Литва першою підтримала нас під час окупації Криму та військових дій на Донбасі. Це єдина країна, яка надала нам летальну зброю. І не зупинилася на цьому, — каже лідер Аграрної партії 45-річний Віталій Скоцик.

7 квітня разом із міністром посольства Литовської Республіки в Україні Гвідасом Кєрушаускасом проводить прес-конференцію "Україна та Литва: чому важливе партнерство?". На зустріч Віталій Скоцик приїхав з аеропорту. Був у Литві два дні з робочим ­візитом.

— Тільки сьогодні прилетів з Литви, де провів низку зустрічей з міністрами і в Сеймі. Ми вибудували стосунки з євродепутатами, з литовською керівною партією, — говорить Віталій Скоцик. — Також робимо все можливе на рівні місцевого самоврядування, де в Аграрної партії нині потужне представництво. Важливо посилювати співпрацю з країнами Балтії, Польщею. Якщо зможемо побудувати сильні економічні, політичні відносини на всіх рівнях, починаючи від місцевого самоуправління, закладемо пояс безпеки для Європи.

У багатьох напрямках Литва для нас — гарний орієнтир. Зокрема, у реформі охорони здоров'я, енергетичній безпеці. 60 відсот­ків теплопостачання країни сьогодні зав'язано на біомасі. До 2020 року планують повністю відмовитися від газу в теплозабезпеченні. Цей прорив Литва здійснила завдяки аграрній сфері. Тому що біомаса — переважно аграрне виробництво. В Україні її запасів значно більше. Із них використовуємо лише 1 відсоток, хоча могли б також стати енергонезалежною країною.

Важлива земельна реформа. У меморандумі України з Міжнародним валютним фондом є завдання — у травні запровадити вільний ринок землі. Чую від литовських колег, що тут поспіх не допоможе. Земельну реформу маємо провести дуже обережно. Щоб вона була на користь місцевим виробникам і економіці країни. Те саме стосується адміністративно-територіальної й податкової реформи.

Зараз ви читаєте новину «Україна може стати повністю енергонезалежною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі