середа, 20 жовтня 2010 04:15

Уґо Чавес готовий завалити Україну шоколадом і бананами

Уґо Чавес готовий завалити Україну шоколадом і бананами

Прес-конференцію президентів України та Венесуели затримали на 4 год. Журналісти чекали лідерів країн у прес-центрі Адміністрації президента на вул. Банковій. Уґо Чавес приїхав до України після візиту до Білорусі та Росії. Далі їде в Іран, Сирію, Лівію, Португалію.

До зали урочистих прийомів венесуельських журналістів пускають без перевірки. Українські — втретє проходять повз рамку металошукача й показують документи. Венесуельці скупчились у групу.

— Він немов ураган — учора там, завтра тут. Об'їжджає всіх, — захоплено-іронічно каже оператор одного з венесуельських телеканалів.

Уґо Чавес заходить до зали в яскраво-червоній краватці та зі значком-прапором Венесуели на лацкані.

— Треба хоч значками помінятися, бо подарунків ніяких не привіз, — стиха звертається до колеги працівник української протокольної служби.


Янукович називає зустріч із Чавесом новим етапом українсько-венесуельських відносин. Розповідає, що Україна та Венесуела створили міжурядову комісію. Засідатиме в Києві на початку листопада. А в грудні — в Каракасі. На початку 2011 року венесуельську столицю відвідає Янукович.

— Дякую моєму хорошому другові Віктору за те, що запросив мене в Україну, — каже Чавес. Журналісти, почувши "друг Віктор", заходяться сміхом. — Я був щасливий, коли дізнався, що ти повернувся до влади, — переходить на "ти" Чавес. Журналісти знову сміються. — І, коли це стало відомо, подумав — ну, все, треба їхати в Україну, — знову сміх.

Венесуельці осудливо зиркають. Представник протокольної служби підходить до українців та просить поводитися стриманіше.

Журналісти питають, чи домовилися президенти про транспортування Україною венесуельської нафти до Білорусі.

— Транспортуватимемо стільки, скільки буде надходити до українських портів, — говорить Янукович. — Зараз цистернами, а найближчим часом і нафтогоном. Ми також домовилися, що Україна видобуватиме нафту й газ у Венесуелі.

— Право кожної суверенної країни — диверсифікувати нафтогазові поставки, — бере слово Чавес і пояснює, чому транспортування нафти до Білорусі не зашкодить стосункам із Росією. — У Росії я сім годин спілкувався з Медведєвим, чотири — з Путіним. Я не побачив, що Росія сприймає поставки енергоносіїв як загрозу. Росії я продав нафтоочисний завод у Німеччині за 2 мільярди доларів. 11 років шукав, хто ж його купить!

Чавес каже, що йдеться про транспортування до Білорусі 100 тис. барелів нафти на день.

— Також Україна розпочне видобуток нафти і газу в долині річки Оріноко, у Венесуелі, — додає. — Там уже працює російський "Газпром".

Президент Венесуели говорить, що наші країни чекає чудова перспектива:

— Ми поставлятимемо в Україну найкращі в світі каву, какао, банани, апельсини, манго та шоколад.


Щодня балакає з народом


Президент Венесуели 56-річний Уґо Рафаель Чавес Фріас виграв президентські вибори 1998-го. Його уряд встановив суворий контроль над державними нафтовими підприємствами. Створив систему безкоштовної освіти та охорони здоров'я. Переміг на виборах 2000-го. За два роки його хотіли позбавити влади під час державного заколоту, але Чавес придушив його за допомогою армії. Назвав США терористами і звинуватив їх у спробі революції у Венесуелі. Візитівкою Чавеса є антиамериканізм та антиглобалізм.

Він створив так звану вісь добра, куди, крім Венесуели, ввійшли Іран, Болівія та Куба. Зміцнив відносини з Росією, Білоруссю та Китаєм.

Через соціалістичну політику та планову економіку режим Чавеса опинився в міжнародній ізоляції.

1999 року в телеефірі вийшла програма "Алло, президент" за участю Чавеса. Так він хотів донести правду про події в країні до кожного венесуельця. В ефірі Чавес ставить запитання  міністрам, спілкується з людьми, веде телемости з регіонами, пояснює політику уряду, посилає повітряні поцілунки й жартує. З 2007 року президент почав спілкуватися з народом щодня з 20.00 до 21.30. Він також установив рекорд: спілкувався 7 год. 43 хв. без перерви.

Зараз ви читаєте новину «Уґо Чавес готовий завалити Україну шоколадом і бананами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі