понеділок, 14 липня 2008 18:11

У Віктора Балоги на з"їзді "Єдиного Центру" боліли зуби

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Член політради ”Єдиного Центру” Леся Горобець іде виступати на партійному з’їзді
Член політради ”Єдиного Центру” Леся Горобець іде виступати на партійному з’їзді

У суботу відбувся перший з"їзд партії "Єдиний Центр". Її створили наприкінці березня цьогоріч. Тоді ЄЦ очолив нардеп від блоку "Наша Україна — Народна самооборона" Ігор Кріль, 47 років.

До столичного палацу "Україна" з"їхалося 2 тис. делегатів із усіх регіонів країни. У вестибюлі для них приготовлені бутерброди, чай, кава. Нардепи із блоку НУ-НС 50-річний Михайло Полянчич та 51-річна Оксана Білозір піднімаються у бар на другий поверх. Замовляють сік та бутерброди з рибою для нього та 100 г мартіні з лимоном для неї. За все платить нардеп — 97 грн.

— Ой, супер, — потягує із трубочки мартіні Білозір.

Неподалік у барі сидить нардеп Віктор Тополов, 62 роки. Замовляє чай і проглядає списки запропонованих до політради партії. Інші делегати п"ють коньяк. "ГПУ" запитує у Тополова, кого оберуть новим головою партії. Він говорить, що всі 142 члени політради є кандидатами:

— Мне бы не хотелось быть во главе. Надо давать дорогу молодым. Но если партия скажет, то придется.

Іде до зали. Посередині у партері сідає голова Секретаріату президента Віктор Балога, 45 років.

— Я не достойний очолювати партію, — каже журналістам про свої перспективи бути на чолі ЄЦ. — Я ж тільки недавно вступив у неї.

Від нього чути запах спиртного. Більше спілкуватися не хоче. Каже, болять зуби.

— 27 березня ми започаткували новий політичний процес, — говорить із трибуни голова партії Ігор Кріль. — "Єдиний Центр" формується у непростий час. Люди бачать, що відбувається у Верховній Раді, слухають про успіхи уряду, але не відчувають їх на собі.

Виступ Кріль читає із суфлерів. Періодично переводить погляд з одного на другий. Каже, що "Єдиний Центр" підтримує й завжди підтримуватиме політичний курс Віктора Ющенка.

— Ой, супер, — потягує із трубочки мартіні Білозір

— Уряд, який працює на президентські вибори — приречений, — каже Кріль. — Так було при прем"єрах Тимошенко і Януковичу. Стабільність була лише тоді, коли Кабмін очолював не кандидат у президенти Юрій Єхануров.

На сцену виходить нардеп від блоку НУ-НС, член "Єдиного Центру" 26-річна Леся Горобець. Вона вагітна.

— Чому ми тут? Для чого створюємо партію, на яку зможе покластися президент? — протяжно запитує у присутніх. — Відповідь проста: популізм, який став хворобою існуючих партій. Мені страшно, коли Кабмін перетворюють на агітаційний майданчик, коли олімпійські чемпіони використовуються як вишибали біля парламентських трибун.

По черзі виступають голови обласних організацій "Єдиного Центру" та губернатори, які стали членами партії. Критикують уряд.

Кріль ставить на голосування політичну платформу, завдання та статут партії. Їх затверджують. Потім — політраду із 142 осіб. Серед них шість нардепів і п"ять губернаторів — Дніпропетровської, Житомирської, Херсонської, Хмельницької та Чернігівської областей.

Кріль пропонує переобрати голову партії. Для цього члени політради засідають в окремому приміщенні. Журналісти чекають під дверима.

За півгодини партійці виходять.

— Дівчата, дівчата, зараз усе побачите. Зачекайте, — відмахується від преси Балога. Цілує руку одній із журналісток.

У залі оголошують, що головою "Єдиного Центру" переобрано Ігоря Кріля. Він виходить до трибуни.

— Я сьогодні відчув, що ви хочете, щоб ми разом змінили суспільство, — каже.

Пальцем зачіпає стакан із водою і переливає. Густо червоніє. Запрошує на сцену народних депутатів та голів обласних організацій. Зал співає гімн.

Зараз ви читаєте новину «У Віктора Балоги на з"їзді "Єдиного Центру" боліли зуби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі