вівторок, 24 лютого 2009 17:26

У Тимошенко не було гарних новин для голів облрад

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Перед початком наради в Кабміні перед головами облрад розставляли склянки
Перед початком наради в Кабміні перед головами облрад розставляли склянки

Учора прем"єр-міністр Юлія Тимошенко, 48 років, проводила у Кабміні нараду з головами обласних рад. Був присутнім спікер Верховної Ради 52-річний Володимир Литвин. Говорили про економічну кризу в регіонах.

— У цих складних економічних умовах нормально може працювати лише психіатр, — каже колегам перед початком наради голова Черкаської облради Володимир Гресь, 46 років. Додає, що має претензії до держбюджету. Повз нього проходить заступник керівника фракції БЮТ у парламенті Андрій Кожем"якін.

— Привіт, Андрюша! — усміхається до нього Гресь. Жартує: — На Черкащині кризи немає!

До зали заходять Тимошенко, Литвин і його заступник Микола Томенко. Сідають по обидва боки від прем"єрки. Вона виходить до трибуни. Каже, що хотіла б повідомити гарні новини, але їх через кризу немає.

— Ті політики, які кажуть, що ситуація в Україні найгірша, — це не відповідає дійсності, — говорить Тимошенко. — Ми тримаємося посередині між іншими країнами по розвитку кризових явищ. Але вона дуже послаблена політичними розбіжностями.

Прем"єр-міністр порівнює Україну з Білоруссю, Казахстаном та Росією. За її даними, там й інфляція більша, й темпи промислового виробництва швидше падають, ніж у нас. Додає, що до травня разом із місцевою владою Кабінет Міністрів має внести поправки до держбюджету. Запрошує виступити голову Чернігівської облради Наталію Романову, 48 років.

— Прийнятий не той бюджет, який би нам хотілося бачити, — говорить та. — Сподіваємося, що в наступному будуть враховані наші пропозиції.

По черзі інші голови облрад просять Тимошенко зменшити податковий тиск, не скорочувати держслужбовців на місцях, посприяти, аби підприємцям продовжували термін виплати кредитів. Також, щоб у селах збудували фельдшерсько-акушерські пункти. Тимошенко і Литвин записують у блокноти.

Шахти закриваються. Колективи на межі бунту

Прем"єрка каже, що голові Верховної Ради потрібно їхати на іншу зустріч. Просить послухати його. Литвин говорить про потребу налагодження контактів центральної влади з місцевою.

— Сьогодні з фази взаємних звинувачень країну активно втягують у політичну війну із застосуванням вулиці, — стверджує він. — Те, що відбувається в Києві — це прелюдія. Якщо за нею спокійно спостерігати, то це може перейти в абсолютно некеровану стадію.

Прощається із Тимошенко. Та цілує його в щоку. Міністру Петрові Крупку показує очима, щоб провів Литвина. Той підводиться і йде зі спікером за двері. До трибуни виходить голова Луганської облради Валерій Голенко, 50 років. Повідомляє, що в його регіоні зупинилася половина підприємств.

— Шахти закриваються. Колективи на межі бунту, — зазначає.

Тимошенко супиться. Коли він завершує виступ, вмикає мікрофон.

— До Києва далеко йти, тим більше, що вся верхівка Партії регіонів у столиці й може тут усе вирішити, — каже. — Водити людей, звичайно, можна. Але ж шахти не в цьому році закривали, а тоді, коли і ви, Партія регіонів, були при владі. Тому я б хотіла, щоб ми говорили без цих політичних викрутасів.

Зараз ви читаєте новину «У Тимошенко не було гарних новин для голів облрад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі