пʼятниця, 28 серпня 2009 07:36

"У Тігіпка був жорсткий конфлікт із Януковичем"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Народний депутат Тарас Чорновіл каже, що двоє його старших синів живуть із першою дружиною у Німеччині. Він вивчив їх власним коштом
Народний депутат Тарас Чорновіл каже, що двоє його старших синів живуть із першою дружиною у Німеччині. Він вивчив їх власним коштом

"Я майже місяць прокатався — проїхав Угорщину, Хорватію, Грецію, Македонію, побував і в Косово, — розповідає про відпустку засмаглий нардеп 45-річний Тарас Чорновіл. — Привіз півтори тисячі фотографій. Уперше в житті мене знудило за кермом, бо довелося долати 120 кілометрів дороги по серпантину".

Півгодини переказує, як на своїй машині "шкода" подорожував із дружиною та сином. У скільки обійшовся відпочинок — не підраховував.

Донедавна Чорновіл був у фракції Партії регіонів. 2004-го в третьому турі виборів президента він очолив виборчий штаб Віктора Януковича — замінив на цій посаді Сергія Тігіпка. Улітку цього року Чорновіл вийшов із Партії регіонів. Тепер він — член команди кандидата в президенти Тігіпка.

— 2004-го він не хотів підтримувати Януковича, — згадує Тарас В"ячеславович. — Саме Тігіпко мав бути кандидатом у президенти від влади. Він би розгромив Ющенка. Але Тігіпка не пустили балотуватися, бо з нього неможливо зробити монстра. А з Януковича зробили. Це була гра в "Кучма-3". Розраховували на те, що рішення Верховного суду після другого туру буде інакше. Я бачив текст чернетки. "Враховуючи масові порушення виборчого законодавства, — цитує з пам"яті, — враховуючи масові зіткнення, спричинені обома кандидатами, визнати результати виборів президента недійсними і провести нові вибори, заборонивши Вікторові Януковичу і Вікторові Ющенку брати участь у цих виборах". Це рішення було заготовлене і проплачене.

Ким проплачене?

— Не знаю ким точно, але робилося воно під Кучму.

Правда, що після другого туру Янукович сильно посварився з Тігіпком?

— Коли Центрвиборчком оголосив результати другого туру виборів, їх мали опублікувати наступного дня. Кучма передзвонив Януковичу і сказав, щоб трохи почекав. Янукович замість того, щоб дати команду везти результати у друк, загальмував здачу. Через це в Тігіпка і відбувся жорсткий конфлікт з Януковичем.

Кажуть, Янукович ударив Тігіпка?

— Усі ці розповіді, що Янукович б"ється — легенди. Він сам провокує такі балачки. Мовляв, залізний господар.

Тоді Янукович назвав Тігіпка "випадковою людиною в політиці", а вас похвалив.

— Тігіпко плюнув на політику і відійшов від неї. Він уже не мав зобов"язань владною командою, бо виконав свою роботу в штабі Януковича.

Що мене об"єднувало із Тігіпком у той період, так це те, що ми не були проянуковичівські. Я був у фракції Ющенка "Наша Україна", а Тігіпко був міністром економіки в його уряді. У нас було достатньо підстав робити все, аби Ющенко не став президентом. Ми знали його зсередини, зокрема зловживання в Нацбанку. А зараз Ющенко вже настільки себе дискредитував, що тільки російський президент Медведєв може йому підняти рейтинг, — усміхається. — Хоча навіть десять Медведєвих не зможуть зробити так, аби Ющенко знову переміг.

Хто ж зможе перемогти?

— Тимошенко — ні. Ми побачили, як вона працює. Хоча вона — мій друг. 2001-го ми пройшли складний етап і стали друзями. 2002-го разом були на барикадах. Такі речі не забуваються.

Як ви познайомилися?

— На наступний день, як її зняли із посади віце-прем"єра із питань паливно-енергетичного комплексу. Мене з Володимиром Філенком послали до Ющенка (тоді був главою Кабінету Міністрів. — "ГПУ") просити, аби він не пішов у відставку. Хоча він і не збирався цього робити. По дорозі я зазирнув у кабінет Тимошенко і побачив її помічницю. Попросив переказати Юлії Володимирівні, що, хоч ми і незнайомі, але я висловлюю їй свою підтримку. Близько 11-ї вечора Тимошенко мені зателефонувала і запросила приїхати на чай та обговорити майбутню політичну діяльність. Увечері наступного дня ми сиділи в неї вдома біля каміна й пили чай, їли канапки.

Рішення Верховного суду було заготовлене і проплачене. Робилося воно під Кучму

Як відреагував на це її чоловік?

— Я його там не бачив. Була лише прислужниця, яка носила нам коржики. Тоді народилася ідея створення Фронту національного порятунку. Деякі колеги злякалися слова "фронт", і ми назвали його Форумом національного порятунку.

Політику уряду Тимошенко підтримуєте?

— Я цієї політики не розумію. Тимошенко була б хорошим прем"єром, якби не президентські вибори. А так — вона хоче сподобатися людям, захоплюється і починає робити популістські речі. Популістка вона страшна.

Коли востаннє спілкувалися з прем"єркою?

— Вона мене привітала в мій день народження 1 червня. Говорили хвилин п"ять. Я їй сказав: "Юль, у мене таке відчуття гидке. Краще бути на фронті, де знаєш ворогів і чекаєш удару, а спина прикрита. А зараз нібито і фронту немає, але відчуття, що всі стали чужими і навколо тільки зрада". Вона відповіла: "На триста відсотків правий".

Тимошенко мені подобається тим, що вона — борець. Але людина крайностей. Вона ідеальний лідер жорсткої опозиції або добрий урядовець у спокійній країні. А спокою нам не бачити. Бо є з одного боку Росія, з іншого — Євросоюз, який поставив нас у невигідні економічні умови.

Нині люди й хочуть сильного президента.

— Якщо президентом все-таки стане Тимошенко, яка сьогодні має хитку більшість у парламенті, то під неї потечуть "Регіони". Біля неї згуртується "Наша Україна". І Литвин особливо протестувати не буде. За кимось зі своєї команди Тимошенко збереже посаду прем"єра, і тоді буде жорстка вертикаль.

Якщо президентом стане Янукович, то всі повстануть проти нього. Хіба "Наша Україна" побіжить до нього? Ніколи. Тоді вони підтримають прем"єра Тимошенко і в неї буде реальна більшість у парламенті, уряд матиме легітимну основу. І нікуди Янукович не дінеться. Йому доведеться жити із Тимошенко, яка максимально використає свої повноваження і дискредитує його. Побачимо такий кавардак, що й до імпічменту дійде.

Чорноволу дзвонять на мобільний. Грає пісня "Червона рута". Він збиває дзвінок і вперше за годину розмови закурює цигарку. Скурює три підряд.

У Партії регіонів говорять, що ви почали критикувати Януковича, бо він відмовився далі платити за навчання ваших синів за кордоном.

— Це маразм. Раніше говорили, що я прийшов у "Регіони", бо вони заплатили за операцію мого сина. Жоден із моїх трьох синів, слава Богу, не переносив операції. Двоє старших живуть із першою дружиною в Німеччині, і я їх відвідую. Вивчив їх власним коштом. Хоча мені одна дама із партії казала: "Як же так? Партія мусить тобі допомогти. Піди попроси хоч сто тисяч доларів".

Це була Ганна Герман?

— Це ви сказали. Є люди, які постійно ходять і просять. Я їжджу на "шкоді", а хтось на "мерседесі" і купує будинок за мільйони доларів, хоч бізнесом не займається. У мене були свої кошти, бо займався аналітичною роботою. Плюс раніше партія виділяла певні гроші депутатам, які не мають бізнесу. Цього давно вже немає. Зараз депутатам кажуть, що вони мають проводити виборчу кампанію за власний кошт. Це пов"язано з тим, що Янукович умудрився створити для себе проблему із фінансистами партії. Він завдав Ахметову удар нижче пояса, бо призначив керівником свого виборчого штабу Миколу Азарова. Таких людей, як Янукович, не можна допускати до влади. Доки він був хоч під якимось впливом Ахметова, то дурниць не робив. Так само під впливом Кучми він був гарним прем"єром. Янукович  хороший другий номер, але не перший.

2004-го він був не тим, що зараз. Був лапочкою — приглядався до національної ідеї, мав проукраїнські погляди і в цьому напрямку прогресував. А зараз навчився говорити: "Я введу второй государственный язык". Янукович не витримав другого пришестя у владу: з"явилися крильця, засвербіли кишені.

1964, 1 червня — Тарас Чорновіл народився у Львові

1988 — головний редактор газети "Молода Україна"

1988 — член Української Гельсінської спілки та один із засновників Спілки незалежної української молоді

1990 — депутат Львівської обласної ради

1991 — закінчує біологічний факультет Львівського університету ім. Франка

1998 — радник голови Народного Руху, свого батька В"ячеслава Чорновола

2000, 2002, 2006, 2007 — обирається народним депутатом України

2004 — у третьому турі очолює виборчий штаб кандидата в президенти Віктора Януковича

2009 — виключений із фракції Партії регіонів.

Одружений, має трьох синів

Зараз ви читаєте новину «"У Тігіпка був жорсткий конфлікт із Януковичем"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі