середа, 03 грудня 2008 17:54

У НАТО є річний план для України

У вівторок у Брюсселі відбулася зустріч міністрів закордонних справ країн-членів НАТО. Там мали сказати, чи приєднаються Україна і Грузія до Плану дій із набуття членства в Альянсі.

Вирішили до виконання ПДЧ не запрошувати. Лише посилять співпрацю з українцями і грузинами. Кожна з країн упродовж наступного року виконуватиме певну програму реформ. А "натовці" допомагатимуть. Однак міністр закордонних справ України Володимир Огризко, 52 роки, сприймає такий результат оптимістично.

— Ми де-факто отримали План дій з підготовки до вступу в НАТО, — вважає він. — На цьому етапі ми досягли такого результату, якого прагнули.

Генеральний секретар НАТО 60-річний Яап де Хооп Схеффер запевняє, що Альянс готовий прийняти Україну і Грузію. Але не зараз.

У Росії таким новинам зраділи. Там розцінюють це як відмову Україні та Грузії. І сталося це, мовляв, завдяки Росії.

— Мене мало цікавить, стурбована Росія чи ні. У Бухаресті Україні сказали, що вона буде членом НАТО, і цей потяг іде, він не зупиняється, — продовжує Схеффер.

Водночас під час неформального спілкування міністри закордонних справ домовилися відновити діяльність ради Росія-НАТО. Її роботу призупинили влітку, після війни у Грузії.

— Ми не можемо співпрацювати, як раніше. Але це не означає, що ми взагалі не повинні мати жодних справ із Росією, — пояснює генсек.

Директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики 35-річний Олександр Сушко запевняє, що річний план співпраці — майже те саме, що й ПДЧ:

— У НАТО немає впевненості, чи не зміниться український уряд, як працюватиме парламент. Поки що вони не бачать політиків, які в довгостроковій перспективі готові будуть виконувати взяті зобов"язання.

Зараз ви читаєте новину «У НАТО є річний план для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі