четвер, 17 березня 2011 01:15

"У нас нет милиции, а есть преступная группировка"

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  16 березня. Під час засідання Верховної Ради ”регіонал” Ярослав Сухий вкладає тисячу гривень у вітальний конверт
16 березня. Під час засідання Верховної Ради ”регіонал” Ярослав Сухий вкладає тисячу гривень у вітальний конверт

Спікер 54-річний Володимир Литвин у сесійній залі у середу пропонує розглянути постанову позафракційного Олега Ляшка. Той вказує на порушення прав людей, яких арештували після податкового Майдану.

До трибуни йде "бютівець" Борис Пудов, 59 років:

— Люди протестовали против звериных норм Налогового кодекса. Теперь их арестовывают. У нас нет милиции, а есть организованная преступная группировка, которая занимается поборами на дорогах и рекетом.

Йому вимикають мікрофон.

— Давайте дотримуватися порядку, — зауважує Литвин. — Назвати усю міліцію збродом може людина, яка не має культури. Треба мати совість.

— Я приношу вибачення перед міліцією від імені нашої фракції, — перепрошує 54-річний Іван Кириленко, лідер фракції БЮТ.

Депутати провалюють голосування за постанову Ляшка. За неї голосують 119 нардепів. Ще менше — 112 — голосують за пропозицію "бютівця" Андрія Павловського: якщо банк вчасно не поверне вклад, штрафувати його до 800 неоподаткованих мінімумів.

Доки триває обговорення цих законопроектів, "регіонал" Олександр Козуб переписує з папірця у блокнот домовленість про п'ятничну зустріч із братом генпрокурора, заступником глави Вищого спеціалізованого суду Миколою Пшонкою. Записує його мобільний.

Литвин оголошує перерву. Депутати спускаються до кафе. Вільних місць за столиками не залишається. У черзі стоять Олена Шустік та Ольга Бондар із БЮТу. Купують суп, бутерброд із червоною ікрою і три салати з морепродуктів. Шустік платить 150 грн. Поливаючи лимонним соком кальмарів, з'їдає два салати, ікру та суп. За сусіднім столиком їсть суп і салат зі свіжих помідорів Віктор Янукович-молодший. Поруч обідає його охоронець.

У цей час за два квартали від парламенту голодують 16 членів Комітету учасників помаранчевої революції.

— Нам дуже допомогла би постанова, яку пропонував Ляшко, — говорить один із них 31-річний Сергій Мельниченко. — Це могло б стримати міліцію, бо вони дійшли до абсурду. Не змогли довести, що на майдані я встановлював намети та пошкодив плитку. Тому зробили мене лідером злочинного угруповання.

Мельниченко пов'язав на рукав марлеву пов'язку із написом "Голодую". Стопка таких лежить поруч на синьому пластиковому столі. Там також і чотири пачки цигарок "Монте Карло", упаковка знеболювального седалгін та ноутбук із веб-камерою. Планують транслювати голодування в інтернеті. Голодувальники пропонують нардепам приєднатися до них. Із ким ведуть переговори, не кажуть.

Зараз ви читаєте новину «"У нас нет милиции, а есть преступная группировка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі