четвер, 20 вересня 2007 16:37

У Литвина є солярій, басейн і винний погріб

  На вуличку, де стоїть будинок Володимира Литвина, простому українцеві заходити забороняє озброєна охорона і напис: ”Приватна власність!”. Однак ”ГПУ” сфотографувала цю вуличку з сусідньої високоповерхівки. Там виявилося лише два будинки — Литвина (правору
На вуличку, де стоїть будинок Володимира Литвина, простому українцеві заходити забороняє озброєна охорона і напис: ”Приватна власність!”. Однак ”ГПУ” сфотографувала цю вуличку з сусідньої високоповерхівки. Там виявилося лише два будинки — Литвина (правору

Комуністична й Соціалістична партії та блок Литвина мають шанси подолати 3%-вий бар"єр і потрапити до наступного парламенту. Однак їхні лідери матимуть змогу бачитися не лише у Верховній Раді. Усі вони живуть у державному санаторії "Конча-Заспа".

Окрім Петра Симоненка, Олександра Мороза та Володимира Литвина, там мають державні дачі й решта нинішніх та колишніх високопосадовців. Одні користуються ними, доки працюють на своїх посадах, а президент, прем"єр та спікер отримують державні дачі в довічне використання. Так записано в закритій постанові уряду.

Саме тому Володимир Литвин після поразки на минулих парламентських виборах зі своєї спікерської дачі не виїхав. У нього також є квартира на вул. Садовій, поблизу Верховної Ради, та будинок у пров. Михайла Реута, неподалік від Києво-Печерської лаври. Туди веде лише одна дорога. Нині її ремонтують. Під"їхати до будинку не можна, бо стоїть металева огорожа з написом: "Приватна власність". Поруч сидять двоє охоронців. Там лише два будинки — Литвина та Сергія Касьянова. Останній на минулих виборах балотувався в депутати під 16-м номером у блоці Литвина. У нових виборчих списках Касьянова немає.

Назустріч вибігає коротко стрижений, середнього зросту охоронець. На поясі — кобура з пістолетом і газовим балончиком. Другий — саме протирає ганчіркою пістолета. На запитання, хто й куди йдемо, доводиться вдавати робітників. Проходимо далі. Там 2-метровий паркан, викладений рівними квадратами з мармуру. За ним — двоповерховий будинок, побудований півколом довжиною метрів зі 150. Із воріт виходить хлопець. Він виносить сміття. Каже, що це — маєток Касьянова. А за хвилину підбігає охоронець. Відштовхує рукою й нецензурно лається.

Розпитуємо про роботу в охоронців із сусіднього маєтку.

— Тут кожен будинок охороняється окремою приватною фірмою, — каже один із них. — Ми постійно проходимо інструктаж, фізпідготовку. Якщо хтось крутиться біля території, даємо усне попередження. Зазвичай його вистачає. Але можна й по ребрах отримати.

Неподалік від охорони — невеличка хатина, обнесена парканом, через який усе видно. У дворі стоїть чорний джип "мерседес". Біля облупленого дерев"яного сарайчика курить чоловік.

— Хто ваші сусіди? — запитуємо й показуємо в бік будинку Литвина.

— А вы скажите, кто вам нужен, — усміхається він. — Я здесь с самого рождения. Старожилов мало осталось — все богатые выкупили, подчистую снесли и построили новые дома.

Нам вдалося знайти людину, яка працювала в будинку Литвина. Чоловік розповідає, що у дворику екс-спікера всі газони акуратно підстрижені. Їх обслуговує спеціальна ландшафтна фірма. Є великий водоспад зі штучною печерою. Усе це робили поляки. У дворі стоїть великий стіл. Він відгороджений кам"яними арками, стилізованими під старі руїни. Увечері двір освітлюється ліхтарями на батарейках. Вони заряджаються від сонця.

У 3-поверховому будинку є басейн та ще один водоспад. Для охоронців та прислуги зробили окремий вхід. Окрасою садиби є акваріум на 400 л. Його виготовили 2 роки тому за 15 тис. грн. А за рибу Володимир Михайлович виклав майже 8 тис. грн. Обслуговування такого акваріуму коштує 750 грн на місяць.

— Но хохма была, когда владелец фирмы забыл включить для рыбок воздух и все они подохли. Так на другой день он сказал Литвину, что рыбка сдохла из-за хлорки в воде, — сміється чоловік.

Володимиру Михайловичу довелося ще раз купувати рибу за таку ж ціну.

За хвилину підбігає охоронець. Відштовхує рукою й нецензурно лається

Крім басейна, у помешканні екс-спікера є дерев"яна сауна. Щоб позасмагати — горизонтальний солярій. А ще є тренажерний зал. Усі стіни у будинку екс-голови Верховної Ради пофарбовані марсельським воском — під мармур. Зверху — натяжна стеля із зірковим небом. У підвалі є винний погріб.

У київському агентстві нерухомості "Золотий ключик" кажуть,  що сотка землі в цьому районі коштує $33-45 тис. А будинок — до кількох десятків мільйонів доларів. Ціна залежить від матеріалів, із яких він зведений, планування та внутрішнього оздоблення.

Подивитися на будинок лідера Соцпартії Олександра Мороза "ГПУ" не вдалося.

Своє помешкання він отримав під час першого спікерства в середині 1990-х. Керівник прес-служби Верховної Ради Вікторія Шведова запропонувала написати запит. Відповіді на нього немає й досі.

Один із нардепів-соціалістів розповів про житло лідера, але попросив не називати його прізвища. Мороз живе в одноповерховому будинку з трьох кімнат у Конча-Заспі. Його сусід — екс-президент Леонід Кучма.

— У будинку — все просто, старі меблі, — розповідає нардеп.

Він додає, що Олександр Олександрович має квартиру в Києві у пров. Виноградному. Але не мешкає в ній. Коли торік Мороз знову став головою Верховної Ради, біля його будинку почали зводити ще один — двоповерховий на 400 кв. м. Якби його встигли добудувати до того, як президент Ющенко розпустив парламент, то закріпили б за Морозом назавжди.

Щоб побачити помешкання лідера комуністів Петра Симоненка, "ГПУ" звернулася до його прес-секретаря Петра Шелеста. Він — онук колишнього першого секретаря ЦК КПУ Петра Юхимовича Шелеста.

Шелест-молодший одразу сказав:

— Це — нереально! Він не покаже, бо не любить запрошувати до себе в гості.

Прес-секретар розповів, що в Києві у Симоненка є трикімнатна квартира на бульв. Лесі Українки.

— Це так зване Царське село, — пояснює. — Квартиру як депутат Петро Миколайович отримав ще 1994 року.

На якому поверсі мешкає Симоненко, його прес-секретар не пам"ятає. Але додає, що живе разом із дружиною. Сини дорослі, й у них є свої сім"ї. Про дачу свого лідера Шелест повідомляє, що вона має площу до 80 кв. м і не приватизована. Запитуємо, чи часто Симоненко буває там.

— Що значить часто? — підвищує голос прес-секретар. — Він живе там! Ночує він там!

Петро Шелест підтверджує, що сусідами Симоненко є керівники держави.

— Його сусід — Віктор Андрійович Ющенко. Там вони всі сусіди, тільки за великими парканами, — жартує.

Зараз ви читаєте новину «У Литвина є солярій, басейн і винний погріб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі