вівторок, 03 червня 2008 18:07

У Конституційний суд прийшли люди президента

У вівторок на засідання Верховної Ради прийшли президент, прем"єр-міністр та голова Верховного суду. В їхній присутності мали скласти присягу троє суддів Конституційного суду, призначені главою держави.

Спочатку спікер Арсеній Яценюк, 34 роки, запрошує присягнути 11 нових народних депутатів. Вони займуть місця тих, хто пішов працювати у виконавчу владу. Більшість із них — "бютівці". 47-річна прем"єрка Юлія Тимошенко спостерігає за ними з усмішкою. Кожному плескає в долоні. Нардепом став уже другий її прес-секретар — Олександр Сочка. Перший — Віталій Чепинога, теж є народним депутатом.

Президент Віктор Ющенко, 54 роки, тим часом гортає папери. Підводить очі, коли до трибуни підходять судді Конституційного суду. Тимошенко перестає усміхатися.

Перед засіданням депутати з фракції блоку "Наша Україна — Народна самооборона" побоювалися, що БЮТ не дасть суддям скласти присягу. Ті вже блокували через це трибуну кілька тижнів тому. Адже з приходом трьох нових членів у Конституційному суді сформується більшість, прихильна до президента. Вона може заблокувати проект змін до Конституції, які лобіює Тимошенко. Глава уряду прагне перетворення України на парламентську республіку. Тоді керівником держави буде не президент, а прем"єр або канцлер. Ще місяць тому депутати подейкували, що БЮТ домовився про внесення змін до Конституції з Партією регіонів. Однак після цього їх мав би затвердити Конституційний суд.

Тимошенко кожному плескає в долоні

— Звісно, декому хотілося, щоб суд не був доукомплектований. Тоді можна було через нього протягувати сумнівні рішення, — говорить "нашоукраїнець" Андрій Парубій, 37 років. — Однак президент продемонстрував усім, що в Україні не пройдуть жодні сумнівні зміни до Конституції. Неможливо її писати в кулуарах.

Після складання присяги депутатами та суддями Арсеній Яценюк пропонує прийняти закон щодо формування дохідної частини бюджету. За кілька днів до цього глава держави наклав на нього вето і відправив зі своїми пропозиціями на повторний розгляд Верховної Ради. Адже в попередньому проекті уряд обмежував соціальні пільги та отримував право здавати в оренду земельні ділянки без проведення аукціонів. Президент це заборонив.

Голова Верховної Ради ставить закон на голосування. Тимошенко показує своїм депутатам, щоб тиснули кнопку "за". Табло висвічує, хто підтримує законопроект, а хто утримується. Однак остаточного результату немає. У залі тиша. Яценюк бере слухавку і набирає технічну службу. Потім пояснює, що система дала збій через проблеми з картками нових 11 депутатів. Присутні незадоволено перемовляються.

— У нас як у людей не може бути. Давайте дві хвилини зачекайте, зараз будуть результати, — просить спікер.

Потім знову ставить на голосування закон про дохідну частину бюджету. Його підтримують 226 нардепів. Після цього Яценюк говорить про технічний персонал Верховної Ради:

— Хай пишуть заяви про звільнення! Якщо не вміють працювати з комп"ютерами, хай на фермі працюють.

Надає слово президенту Вікторові Ющенку. Той підписує щойно проголосований закон.

— Дякую за таке складне рішення. Переконаний, що прийняті речі навели більше порядку в земельних відносинах, — зазначає глава держави.

Пояснює, що наклав вето на цей закон, бо не хотів, щоб бюджет наповнювався через продаж землі. Адже офіційно вона в Україні досі не є товаром.

Якщо не вміють працювати з комп"ютерами, хай на фермі працюють

Віктор Ющенко вітає приведення до присяги суддів. Закликає політиків виконувати рішення Конституційного суду і коректно висловлюватися про його діяльність. Минулого тижня Юлія Тимошенко казала, що не виконуватиме рішень суду і звинувачувала його в корупції.

Арсеній Яценюк оголошує перерву на 10 хв. Пояснює, що має провести з парламенту президента і прем"єра.

У кулуарах "нашоукраїнець" Роман Зварич говорить, що відновилася нормальна робота коаліції. Його колега Андрій Парубій додає: програш на київських виборах став для демократичних сил холодним душем.

Зараз ви читаєте новину «У Конституційний суд прийшли люди президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі