середа, 07 травня 2008 16:33

У Києві за голос пропонують до 500 гривень

Другий місяць поспіль на столичних вулицях триває передвиборна агітація. 25 травня відбудуться вибори міського голови та Київради. Зазвичай агітатори сидять у відкритих наметах — роздають листівки та іншу рекламну продукцію. Проте лідери перегонів намагаються завоювати симпатії виборців не лише цим. Дехто пропонує гроші через посередників.

В одному зі столичних гуртожитків "ГПУ" розповіли, що від імені Блоку Олександра Омельченка студентам дали можливість підзаробити. Потрібно ходити по гуртожитках та квартирах і записувати паспортні дані киян та їхні ідентифікаційні коди. Також — телефони і домашні адреси. За цю інформацію людям пропонують по 250 грн. Половину платять до виборів, решту обіцяють віддати після голосування. А студенти отримують по 1500 грн за інформацію про кожні сто виборців. Отож, на тисячу потенційних голосів блок витратить 265 тис. грн.

— Спроба заволодіти максимальною інформацією про виборців за грошову винагороду свідчить про незаконні методи ведення кампанії, — розмірковує політолог Михайло Басараб, 31 рік. — Водночас це може бути реєстром виборців, коли від цієї політичної сили планують соціальну чи адресну допомогу перед голосуванням.

Чим ближче до центру — тим більше платять

Політолог пояснює: підробити бюлетені за допомогою цих даних не вдасться. Якщо ж пропонують оплату до й після виборів, то можуть задіяти технологію "каруселей". Тоді людина повинна буде винести чистий бюлетень і отримати заповнений.

— Можливо, збір інформації про людину є підготовчим етапом, який у подальшому дозволить оперативніше працювати з нею, — додає Басараб.

Гроші пропонують не лише від блоку колишнього мера. Також "ГПУ" розповіли про пропозиції від "бютівців". За голос вони нібито готові заплатити 500 грн. Виборець дає представникові блоку свої паспортні дані й телефон.

Обіцяють кошти й від імені Блоку Литвина. Але сума відрізняється  залежно від місця проживання. Чим ближче до центру — тим більше платять. Наприклад, жителям віддаленої частини Оболоні пропонують по 100 грн, а на Виноградарі дають удвічі більше.

Активісти Блоку Леоніда Черновецького дають по кілограму гречки та цукру, літру олії, по баночці "шпротів", паштету та згущеного молока. Також — газету "Имею право", яка належить діючому мерові. На свята з міського бюджету він виділяє по 100–200 грн малозабезпеченим та пенсіонерам.

Зараз ви читаєте новину «У Києві за голос пропонують до 500 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі