четвер, 05 лютого 2009 17:01

"У КДБ Тарасюк мав кличку "Волинський"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Нардеп від блоку НУ-НС Ярослав Кендзьор проти переходу Народного руху в ”напівкримінальне” середовище БЮТу
Нардеп від блоку НУ-НС Ярослав Кендзьор проти переходу Народного руху в ”напівкримінальне” середовище БЮТу

Народний депутат від блоку "Наша Україна — Народна самооборона" Ярослав Кендзьор, 67 років, подав заяву на вступ до Народного руху. Наприкінці січня його звідти виключили за критику голови партії Бориса Тарасюка. Через це з Руху вийшла Атена Пашко — вдова колишнього лідера партії В"ячеслава Чорновола.

— Зараз якраз іде процес. Поновити мене може лише центральний провід партії і з"їзд. Це — в усіх правах, із партійним стажем. А вступити заново я можу без їхньої участі. Це початок із чистого листа. Я пішов таким шляхом. Тарасюк мене не спекається ніколи, — розповідає Кендзьор.

Він є заступником голови парламентського комітету з питань культури й духовності. У кабінеті на вул. Банковій три столи, один із них — Кендзьора. Депутат підносить до нього кілька стільців. Вішає куртки журналістів у шафу.

У Раді ви сидите за кілька крісел від Бориса Тарасюка. Дискомфорту не відчуваєте?

— Сидить Тарасюк, його вірний помічник Коваль і я. Неприємне сусідство. Але у мене й моїх однодумців, депутатів Стойка і Ткача, є моральна перевага. Бо коли союзники Тарасюка — БЮТ і Блок Литвина — голосують антиукраїнські закони, ми голосно обмінюємося думками й Тарасюку це неприємно слухати. Вони крутяться як вужі на пательні. Відповісти нема що.

Наприклад, коаліція ухвалює закон, за яким земельні ділянки віддають церковним громадам. Це лобіювання потреб Російської православної церкви, Московський патріархат забирає таким чином усі землі Києво-Печерської лаври. Але коаліція та її хресний батько Тарасюк за це голосують.

Ну, і конфуз вийшов, коли у вівторок на пропозицію комуністів коаліція проголосувала за відновлення в таборі "Артек" всіх символів радянського часу. Уявляю: в"їжджаєш в "Артек" і на стеллі знову — барельєф Леніна, Сталіна, Маркса, Дзержинського. І за це проголосували Тарасюк і Коваль. Тепер "рухівці", які обрали Тарасюка, хай тішаться своїм лідером. Треба ж розуміти, що ти керуєш Народним рухом — партією, яка відновила державність України.

Можливо, пропозицію комуністів підтримали, щоб КПУ не голосувала за відставку уряду?

— Так. Бо коли Тимошенко готова йти звітувати, то вона має стовідсоткову гарантію, що за недовіру уряду не проголосують комуністи. Тобто у "Регіонів" голосів не вистачає. Тому Юлія Володимирівна так осміліла. Хабарі комуністам уже давно йдуть. Коли обирали Литвина на спікера напередодні дня Святого Миколая, комуністи отримали свого "миколайчика". У кулуарах говорять, що 50 мільйонів доларів. Ще Тимошенко ініціювала повернення комуністки Гінзбург на посаду керівника Держкомітету архівів. А там є документи, які свідчать про злочини комуністів — ось ще один хабар. БЮТ також готовий підтримати Адама Мартинюка на посаді першого віце-спікера. Комуністи повністю входять в "кааліцію", — Кендзьор передражнює російську вимову Юлії Тимошенко, яка каже слово "коаліція" через подвійну літеру "а".

Для чого ви повертаєтеся в Рух?

— Сьогодні партією Чорновола керує колишній інструктор ЦК Компартії.

Кендзьор витягає з портфеля стос документів. У них ідеться про співпрацю Бориса Тарасюка з КДБ і Федеральною службою безпеки Росії. Є копії характеристик нинішнього голови Руху з виділеними фломастером частинами тексту.

Хабарі комуністам уже давно йдуть

— Ось документи, які засвідчують, як формувався Тарасюк. Це людина, яка змалку присвятила себе Комітету державної безпеки, — каже Кендзьор.

А коли обирали його головою НРУ, ви про це знали?

— Соромно говорити, але раніше це не було відомо. Тарасюк з"явився на горизонті Руху 2003 року. Я й без досьє розумів, що без блискучих рекомендацій Комітету державної безпеки неможливо було поступити на міжнародне відділення Київського національного університету, піти зі студентської лави в МЗС і поїхати в представництво УРСР у Нью-Йорку в ООН. Але як християнин я вірив, що він так діяв у ті часи, а потім відмовився від того. Інакше совість не пустила б його у Рух. Я сподівався, що він не мав багатого кадебістського минулого. Важко було визначити, бо не кожен дипломат є кадровим чекістом. Вони ж пишуть заяву, отримують кличку.

У Тарасюка була кличка?

— "Волинський". Бо є Новоград-Волинський на Житомирщині, звідки він родом. А точніше — із містечка Дзержинськ (нині Романів. — "ГПУ"). Я вже іронізую з нього: "Вам би пасувало мати псевдо "Дзержинський" — за місцем народження".

А він що відповідає?

— Виучка в Бориса Івановича блискуча — він сидить із бетонним обличчям, жодної реакції. Я вимагатиму від Служби безпеки оприлюднити агентурне досьє Тарасюка. Бо в тих документах, що я отримав, зазначається: за часів СРСР Борис Іванович Тарасюк довгий час використовувався контррозвідкою КДБ як агент, зокрема другого головного управління Комітету держбезпеки.

Але коли він був міністром закордонних справ, Росія вимагала його відставки через проукраїнську позицію. Навіщо їм відставляти свого агента?

— Уся ця антиросійська гра у виконанні Бориса Тарасюка — це театральна постановка. Після його провокативних антиросійських заяв неодмінно РФ ускладнювала наші міждержавні економічні та політичні стосунки.

От подивіться на Миколу Жулинського, який толерантно про всіх говорить. Його не пустили в Росію. Народного депутата Владислава Каськіва — теж. Хоч за ними не спостерігалося антиросійських випадів. А Борис Тарасюк 18 грудня минулого року літав у Москву без жодних проблем. До речі — напівтаємно. Підозрюю, що після моїх заяв про його агентурне минуле він їздив у Росію перевірити, чи є можливість витоку інформації з його справи у КДБ, що зберігається в Москві.

Рештки Руху треба об"єднати з націонал-демократами

У Кендзьора трохи заширокий браслет годинника. Він зсувається і клацає по столу, коли нардеп жестикулює. Тож він його підсуває під рукав. Перегортає один за одним документи й зачитує. За одним із них, будучи на посаді міністра, Тарасюк ніби ненароком забув на столі таємні документи про переговори України з європейськими країнами. Їх підібрали російські спецслужби, а за кілька годин повернули в українське Міністерство юстиції.

У серпні 1990-го як інструктор ЦК Компартії України Тарасюк проводив у Тернополі регіональну нараду на тему: "Як боротися з Народним рухом". НРУ на той час існував уже майже рік. На тій нараді був Леонід Кравчук. Розповів Кендзьору про неї депутат-"регіонал" Ярослав Сухий, який тоді керував тернопільським міськкомом партії. А ще про неї згадував комуніст Адам Мартинюк.

То навіщо ви хочете повернутися в Рух Тарасюка? Чи не краще піти у партію, де підтримують ваші ідеї?

— Ми проти того, щоб він вів партію в напівкримінальне середовище БЮТу, яке нічого спільного з ідеологією Руху не має. Ми виженемо цього чекіста. Для цього нам потрібно отверезити ще кілька обласних організацій. У страшному сні не могло приснитися нормальному "рухівцеві", що партію очолюватиме чекіст.

Знищивши три найсильніші обласні організації Руху, Тарасюк виконує доручення Юлії Володимирівни

У його характеристиках пишуть, як він блискуче розвінчував антирадянські "міфи" при представництві СРСР в ООН. Тарасюк стверджував, що в Україні не було Голодомору, немає репресій, немає політв"язнів, що Чорновіл — це звичайнісінький ґвалтівник і кримінальник. Про це згадують і зараз чимало людей із діаспори.

Навіщо ви боретеся за Народний рух, у якого немає підтримки виборців?

— Мені дороге ім"я В"ячеслава Чорновола. Я пережив 1960–1970-ті. Мене виганяли з університету, я три роки не міг улаштуватися на роботу навіть вантажником чи двірником.  Був "ворогом народу". У Комітеті державної безпеки мені приставляли до голови пістолет і казали, що мій мозок на тротуарі топтатимуть. Ламали мене, щоб зрікся своїх друзів — Чорновола, Осадчого, Калинців і Горинів. А цей чекіст Тарасюк каже, щоб я покаявся за слова проти нього. І після цього маю опустити руки? Я доводитиму свою правоту до кінця.

Ми витуримо Тарасюка. Я не наївний чоловік. Розумію, що відродити Рух уже не вдасться. Його рештки треба об"єднати з рештками інших національно-демократичних партій — Української народної партії, "Нашої України", у якій не краща ситуація, ніж у нас. А допоки на чолі партії Тарасюк, жодних об"єднавчих дій не буде. Хіба що він заведе її у БЮТ, і це буде ганебне зникнення Руху.

Навіщо Тарасюку включення Руху в БЮТ?

— Знищивши три найсильніші обласні організації Руху — Львівську, Тернопільську й Івано-Франківську, він виконає доручення своєї шефині Юлії Володимирівни. Так він для неї розчистить електоральне поле на Галичині.

У березні минулого року Юлія Володимирівна гарантувала Тарасюку 10 відсотків місць у прохідній частині списку БЮТу. Тоді її рейтинг був високий — це означало 15 мандатів (У блоці НУ-НС Рух має шість нардепів. — "ГПУ"). Обіцянкою тих мандатів Тарасюк купив багатьох голів обласних організацій. Але тепер вони починають розуміти, що рейтинг Тимошенко впав удвічі. Найбільше, що вона може взяти, — це 100 мандатів. А зараз БЮТ має 156. Плюс є 30 найвпливовіших "бютівців" у Кабміні, а ще — "Самооборона" Луценка. Вони вже між собою зубами гризуться! У Народному русі починають розуміти, що їх обдурили. Процес переосмислення вже почався.

12 липня 1941 — Ярослав Кендзьор народився у с. Солонка на Львівщині

1966 — виключений після трьох років навчання з факультету журналістики Львівського державного університету ім. Франка

1970 — разом із В"ячеславом Чорноволом видає нелегальний журнал "Український вісник"

1998 — голова Львівської крайової організації Народного руху

1990, 1994, 1998, 2002, 2006, 2007 — обирається депутатом Верховної Ради

2009 — виключений з Народного руху України через конфлікт із головою партії Борисом Тарасюком

Одружений, має доньку та сина

Зараз ви читаєте новину «"У КДБ Тарасюк мав кличку "Волинський"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі