вівторок, 09 листопада 2010 05:45

У гаражі райради члени виборчої комісії переупаковували бюлетені

 

Кандидат у депутати до Вінницької облради від "Батьківщини" Ігор Вернигор подав до суду на районну територіальну виборчу комісію за фальсифікацію результатів виборів. Це округ №5, дільниця №24 у селищі Стрижавка на Вінниччині.

— 1 листопада ми отримали протокол із мокрим штампом, — розповідає голова Вінницької райради Сергій Сітарський, 42 роки. — У Стрижавці проголосували 1084 громадяни. 324 голоси отримав Валерій Коровій із партії "Єдність", 186 голосів — Ігор Вернигор із партії "Батьківщина" та 85 — Олена Шеванюк із Партії регіонів. Але 3 листопада ми отримали зовсім інший протокол. У ньому "регіоналка" Олена Шеванюк мала аж 385 голосів, Валерій Коровій — 304 та Ігор Вернигор — 186. Крім того, підписи багатьох членів комісії було підроблено.

Сергій Миколайович показує два протоколи. У першому 204 особи проголосували проти всіх, у другому — тільки 24.

— У підробленому протоколі навіть не вказана адреса дільниці, а це вже порушення. Деякі цифри підтерті. Ми викликали міліцію. На чорному дворі райради члени комісії в гаражі переупаковували бюлетені, мали везти на обласну комісію. Хоча повинні були перерахувати тут, — продовжує Сітарський.


4 листопада Вінницька облрада не прийняла бюлетенів та протоколу від цієї дільниці, бо він не збігається із тим, що його комісія надала 1 листопада. Повернули у Вінницьку районну територіальну виборчу комісію. Вона розташована у будівлі райдержадміністрації. Там повідомили, що документи переупаковують на задньому дворі в гаражі.

Біля нього стоять два вантажні мікроавтобуси, троє міліціонерів та ще п'ятеро осіб. У гаражі — напівтемрява. Кілька людей розкладають папери по білих мішках. Кореспондент "ГПУ" починає фотографувати.

— Я тобі зараз бюлетенями по голові надаю! — кричить Олена Мазур, голова Вінницької районної виборчої комісії від партії "Нова політика". — Давайте кинемо в неї каменюкою! Вимкни фотоапарат! Виведіть її звідси, хай нічого не фотографує. Міліція! — Мазур просить правоохоронців вивести кореспондента із території. Ті не втручаються. Із гаража виходить чоловік у довгому чорному пальті. Це — найнятий комісією комп'ютерник Ярослав Ковальчук. Він виштовхує кореспондента.

— Районна виборча комісія мала кабінет та актову залу на третьому поверсі райдержадміністрації. Але щоб зекономити час і не нести той мішок знову на третій поверх, вони робили це в гаражі, — пояснює 40-річна Наталія Добровольська, начальник відділу контролю виконавчого апарату Вінницької райради.

5 листопада близько 23.00 обласний тервиборчком вирішив перерахувати голоси.

— Опівночі з архіву на четвертий поверх облради принесли мішок із округу №5, — говорить 34-річний Ігор Вернигор. — Крім того, згідно з протоколом у мішку мало бути 18 пакетів із бюлетенями — 17 за кожного кандидата та один "проти всіх". Але восьми пакетів не було. Вони зникли. В тому числі — пакет із бюлетенями за Олену Шеванюк. Ми склали акт про відсутність бюлетенів та їх незаконне переупакування. Це була четверта ранку. Викликали міліцію, але та не приїхала. Тоді комісія прийняла незаконне рішення затвердити останній протокол. За ним перемогу в Стрижавці отримала Олена Шеванюк. Члени ДВК були змушені відступити через погрози представників Партії регіонів. Ті казали: "Вас посадять на сім років, опинитеся там же, де зараз Костенко!"

Володимир Костенко — колишній селищний голова Стрижавки, який 2005 року помер від серцевого нападу. Ходили чутки, що його вбили.

Зараз ви читаєте новину «У гаражі райради члени виборчої комісії переупаковували бюлетені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі