середа, 11 січня 2012 06:45

У Донецьку вимагають відставки Януковича

Автор: фото з сайта www.vlasti.net
  Листівка з фотографією скульптури ”Булыжник — оружие пролетариата”. У центрі Донецька розклеїли з півсотні таких
Листівка з фотографією скульптури ”Булыжник — оружие пролетариата”. У центрі Донецька розклеїли з півсотні таких

Центр Донецька обклеїли півсотнею листівок із закликом боротися проти чинної влади. Перші з'явилися 5 січня. На них фотографія скульптури Івана Шадра "Булыжник — оружие пролетариата". Зображений гірник, який підіймає важкий камінь. Внизу підпис "Вставай народ на борьбу за своё выживание".

Потім розклеїли звернення "Украина, очнись тебя убивают!". У ній російською пишуть: "Відродження народу залежить від знищення системи, яка обкрадає здоров'я, сили та потенціал народу. Влада загрузла у корупції, хвора круговою порукою. Чиновники торгують своїми повноваженнями". У листівках вимагають звільнити президента за невиконання передвиборних обіцянок. Цитують програму Януковича, де він обіцяє вільне ведення бізнесу та п'ятирічні податкові канікули. Перекреслюють це штампом "Не выполнено". Вимагають звільнити президента "в связи с несоответствием занимаемой должности".

Жодна з громадських організацій чи партій не бере на себе відповідальності за ці листівки. Повідомлення поширює сайт громадської організації "Спільна справа".

— Роблять це небайдужі донеччани, — каже координатор організації Олександр Данилюк, 30 років. — Але вони не хочуть називатися. Спочатку листівки висіли кілька годин. Їх побачила міліція та викликала комунальників. Ті швидко зачистили. Наступні знімають ще швидше, бо почали пильнувати за вулицями.

Усі антипрезидентські листівки зірвали до ранку 10 січня. На стіні корпусу філфаку Донецького національного університету на вул. Університетській залишилися тільки сліди клею. Поруч курять студенти, деякі читають оголошення на стіні. Кажуть, про листівки не чули.

Не лишилося жодного сліду біля офісу Партії регіонів на вул. Артема. На житловому будинку на бульв. Пушкіна навпроти облдержадміністрації багато незаконних оголошень, зірвали тільки проти Януковича. На стовпі у сквері біля пл. Леніна — де була листівка проти влади — хтось прикріпив оголошення про втрату золотої каблучки. Низ листівки "уволить с занимаемой должности" уцілів біля зупинки "Головпоштамт". Нею заклеїли обличчя одного з героїв фільму "О чем еще говорят мужчины".

— Після таких акцій Донецьк перестають сприймати як базовий для чинної влади, — говорить 25-річний Олександр Клюжев із громадської організації "Комітет виборців". — Але самі донеччани поки що не готові до активних дій. Можуть обговорювати владу лише на побутовому рівні. Тут був протест чорнобильців. Але виступали не проти "регіоналів", а намагалися повернути свої пенсії. Головна проблема — люди не бачать альтернативи Партії регіонів, їм немає з кого вибирати, — додає Клюжев. — Опозиція тут ніколи системно не працювала, у них слабкі кадри, люди їх не знають. Підтримують того, хто створює команду та роками працює. А так роблять лише "Регіони".

Торік у Донецьку було близько двох десятків схожих акцій. 16 червня на просп. Ленінському розклеїли листівки з карикатурами на президента. Віктора Януковича зобразили задоволеним буржуєм із написом на животі  "покращення". У ніч проти 21 вересня на пам'ятнику "Слава шахтарській праці" білою фарбою вивели "Янык наш позор". А на знаку "Донецьк" чорним написали "Спасибо за ананаса". Комунальники знищують сліди таких протестів упродовж кількох годин, максимум — доби.

Днями у Львові, Рівному, Запоріжжі, Києві, Чернігові закидали фарбою обличчя Віктора Януковича на біґ-бордах із привітанням із Новим роком та Різдвом.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку вимагають відставки Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

83

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі