пʼятниця, 25 березня 2011 00:08

У Януковича піднялася температура

У президента Віктора Януковича в середу підвищилася температура. Через це він не приїхав на збори депутатів рад усіх рівнів від Партії регіонів.

— Пришлось переписывать график выступающих, — розповідає один із організаторів. — Искали делегатов, которые в состоянии толково говорить. Всех, кого могли, вписали еще раньше. А теперь дополнительно набирали.

13.00. До столичного Міжнародного виставкового центру приїжджають 7 тис. депутатів. На парковці немає вільних місць. В автобусах таблички "На замовлення" та назви міст: Херсон, Добропілля, Сквира. Власник чорного "лексуса" поклав під лобове скло запрошення на захід із написом "Збори депутатів". Водій бордової "тойоти" вдягає в машині костюм. Потім висовується з салону, кладе на асфальт газету, стає на неї ногами і взуває черевики.

Перед входом до зали шикується черга до стійки бару. Найчастіше замовляють каву в паперових стаканчиках за 15 грн. Двоє чоловіків купують по 100 г коньяку "Хенессі". Платять по 90 грн.

— Загоревший какой! Красивый! — у залі зі сміхом звертається до міністра внутрішніх справ 55-річного Анатолія Могильова народна депутатка 33-річна Юлія Ковалевська. Могильов цілує її у щоку. До них підходить нардеп Віталій Заблоцький, 51 рік.

— Знаете, есть такая шутка, — каже Могильову. — Раніше букву "ф" показували так, — впирає руки в боки. — Тепер отак, — піднімає руки догори та вкладає їх за голову.

— Ох, Петрович! — сміється Могильов та гупає його кулаком у живіт.

Міністр шукає своє місце у першому ряду. На сусідніх кріслах — заступники глави Адміністрації президента Ірина Акімова та Олена Лукаш.

— Снимайте, чтобы красиво было, — каже 34-річна Олена Лукаш фотографам.

Урядовці підходять одне до одного. Чути обривки розмов. Майже всі — про гроші.

— Я миллион трачу только на содержание аппарата. Надо это пересмотреть и уменьшить, — каже віце-прем'єр 62-річний Віктор Тихонов міністру енергетики Юрієві Бойку, 52 роки.

— Из года в год Минфин бездумно выделяет деньги, — відповідає Бойко. — Надо поднять этот вопрос.

Чиновники вищого рангу займають перші 10 рядів. За ними дозволяють стати операторам та фотографам. Журналістів до зали не пускають, а відправляють до прес-центру. Це — вимога Держохорони, пояснюють. У цей же день журналістів також випровадили із зали засідань уряду.

13.26. На збори приходить голова Партії регіонів прем'єр-міністр України 62-річний Микола Азаров. Йде блакитною доріжкою до сцени. За ним — спікер Володимир Литвин та лідер комуністів Петро Симоненко.

Азаров читає промову годину. Це транслюють у прямому ефірі Першого національного каналу.

— Із кризи нам ще виходити та виходити. У цьому році тільки запозичень треба повернути на 88 мільярдів гривень. Ці гроші недоотримають районні бюджети. На майбутній рік плануємо це вдвічі скоротити. Люди мають відчувати, що влада працює для них. Є речі, які не вимагають капітальних вкладень. Давайте просто припинимо хамити людям. Куди б людина не прийшла, давайте бачити в ній господаря ситуації. Адже народ найняв чиновників для роботи. Ми повинні, нарешті, піти від совка.

Деякі делегати виходять на вулицю перекурити. Там стоїть динамік, й можна слухати виступи.

— Они что, не понимают, что лучше не будет? — каже 45-річний Дмитро з харківської делегації. — Цены на горючее растут. Вряд ли Азаров сможет их удержать. Это не от него зависит. Демагогия чистой воды и размазня. Им надо было сразу браться, все выжигать — и коррупцию, и бюрократию. А теперь все, засосало.

— Скучно тут, — затягується цигаркою його співбесідник. — В Донецке в прошлом году было намного интереснее. Там поили и кормили двое суток.

Близько 16.00 перший заступник голови партії Володимир Рибак, 64 роки, зачитує резолюцію:

— Припинити нагнітання протистояння та соціальної напруги у суспільстві, припинити безпідставну критику, що підриває авторитет країни в світі.

Депутати ухвалюють резолюцію одноголосно та розходяться.

"Владі немає про що звітувати"

Президент Віктор Янукович не прийшов на збори депутатів-"регіоналів", бо не знав, що нового сказати однопартійцям. Так вважає "бютівець" 58-річний Володимир Бондаренко:
— У мене таке враження, що це симуляція. Йому не з руки доповідати про те, скільки мільярдів додатково заробив Рінат Ахметов чи інші "регіонали"-мільярдери. Замість нього виступав Микола Азаров. Критикував своїх міністрів — Табачника, Ярошенка та Клюєва. Хіба він не міг це зробити без з'їзду? Владі немає про що звітувати. Янукович не міг піти і на зібрання Федерації профспілок. Його там запитали би про пенсійну реформу, яку він активно пропагує, приховуючи той факт, що вона потрібна тільки для отримання кредиту МВФ.

Зараз ви читаєте новину «У Януковича піднялася температура». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі