середа, 11 червня 2008 18:08

Турчинов назвав винним в аварії директора шахти

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Міністри юстиції та транспорту Микола Оніщук (ліворуч) та Йосип Вінський спілкуються перед засіданням Кабміну. Позаду них на своє місце іде прем’єр-міністр Юлія Тимошенко
Міністри юстиції та транспорту Микола Оніщук (ліворуч) та Йосип Вінський спілкуються перед засіданням Кабміну. Позаду них на своє місце іде прем’єр-міністр Юлія Тимошенко

Учора під стінами Кабінету Міністрів пікетували кілька сотень жителів Білої Церкви Київської області. Вони вимагають зупинити будівництво сталепрокатного заводу. Кілька годин  дудять у дудки і стукають пластиковими пляшками по бруківці.

Всередині на сьомому поверсі прем"єр-міністр 47-річна Юлія Тимошенко починає засідання уряду. Зітхає, а потім усміхається. Розповідає про зменшення інфляції в минулому місяці.

— Майже у два з половиною рази маємо зростання... зменшення інфляції,— обмовляється і виправляється Тимошенко. — За п"ять місяців ми добилися добрих результатів. І на шостий матимемо інфляційну ситуацію на рівні нуля.

Прем"єрка зауважує, що гарні інфляційні показники не в усіх областях. Називає найгірші — Сумську, Київську, Донецьку, Дніпропетровську і Запорізьку.

— Це абсолютно недбале ставлення керівників облдержадміністрацій до своїх обов"язків, — каже. — Матиму із ними сьогодні окрему телефонну розмову, і хотілося б почути пояснення.

Пропонує перейти до аварії на шахті ім. Карла Маркса у Єнакієвому. Журналістів просить залишитися, хоча зазвичай після вступного слова прем"єра їх змушують вийти.

— Олександр Валентинович привіз нам нову інформацію, — звертається до першого віце-прем"єра 44-річного Олександра Турчинова.

Він із 10 хв. переповідає, як стався на шахті вибух. Каже, що більш як два десятки людей вдалося врятувати, а понад десяток найімовірніше загинули.

— Напередодні аварії Держгірпромнагляд заборонив проведення видобування вугілля і запломбував шахту, — розповідає Турчинов. — Пломби були зірвані за вказівкою керівника копальні, й там проводилися вибухові роботи, що й спричинило вибух на шахті.

Тимошенко запрошує до слова заступника міністра вугільної промисловості 55-річного Юрія Ященка. Той говорить, що у стислі терміни проведуть перевірку всіх небезпечних шахт.

— У стислі терміни — це коли? — перепитує прем"єр.

— Плануємо зробити це до кінця року, — стишує голос Ященко.

Юлія Тимошенко перебиває й каже, що так не годиться. Дає на перевірки півтора місяця. Ященко записує. Прем"єр пропонує запровадити погодинну оплату праці для шахтарів:

— Люди, заробляючи копійки, вимушені працювати в абсолютно небезпечних умовах. Давайте з 1 липня робимо всі перерахунки і переводимо на погодинну оплату.

Зараз ви читаєте новину «Турчинов назвав винним в аварії директора шахти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі