Ексклюзиви
пʼятниця, 18 березня 2011 05:45

"Треба було б з Монако викликати депутатів"

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  ”Нунсівка” Ірина Геращенко (ліворуч) та Олена Кондратюк з БЮТ у четвер виходять із зали засідань парламенту
”Нунсівка” Ірина Геращенко (ліворуч) та Олена Кондратюк з БЮТ у четвер виходять із зали засідань парламенту

У кулуарах Верховної Ради шкутильгає "нунсівка" Ірина Геращенко. Спирається на милиці й руку помічниці. Що сталося — не розказує. Підходить позафракційний Олег Ляшко, 38 років.

— Іро, добре, що не голову пошкодила. Голова важливіша, — каже їй та цілує в щоку.

Геращенко повільно йде до зали. Там спікер 54-річний Володимир Литвин оголошує про вступ до Партії регіонів колишніх "бютівців" Миколи Баграєва та Віктора Павленка. За день до цього "Регіони" поповнилися ще трьома "бютівцями" — Антоном Яценком, Олександром Фельдманом і Степаном Глусем.

Спікер ставить на голосування проект своєї постанови про впровадження нової системи для голосування "Рада-3". Завдяки їй, депутат має тиснути дві кнопки, одна з яких — зчитує відбиток його пальця — це не дозволить проголосувати за когось іншого.

— Дебати про те, що депутати мають голосувати особисто, йдуть давно, — пояснює.

Михайло Чечетов, який керує голосуванням фракції Партії регіонів, відволікається. Не піднімає ліву руку, тому "регіонали" не голосують.

— Розглядатимемо по повній, — говорить Литвин.

— Як це? — питають "регіонали".

Депутати з опозиції сміються та гудуть. Литвин закликає їх до порядку. Більшість наполягає переголосувати. На другий раз набирають необхідну кількість голосів і розглядають постанову за скороченою процедурою. Під час голосування депутати з опозиції підказують Чечетову:

— Підіймай руку вище, бо знову не побачать.

У цей момент "нунсівець" Андрій Парубій пише з портативного комп'ютера в соціальній мережі "Фейсбук":

— 222! Не вистачило чотири голоси для прийняття постанови! "Регіонали" не голосували! Але треба сказати правду. Якби були присутні всі опозиціонери, постанова б пройшла!

Документ відправляють на доопрацювання в комітет.

— "Регіонали" навмисне провалили голосування за введення системи, — говорить у кулуарах "бютівець" 53-річний Сергій Сас. — Завтра був би колапс роботи Верховної Ради. Треба буде з Монако викликати депутатів, яких давно вже не бачили. Вони могли вже змінитися зовні. Тут забули, як вони виглядають. Хай би приїхали, щоб парламентські собаки на них не гавкали. "Рада-3" — не стільки юридичне питання, скільки морально-етичне. Як може Верховна Рада вимагати виконання законів від когось іншого, якщо сама не виконує їх?

Каже, що не варто запроваджувати систему "Рада-3", бо на неї треба витратити 600 млн грн. Це — більша половина річного кошторису Верховної Ради.

У цей час депутати ухвалюють кошторис Верховної Ради на цей рік. Виділяють 980 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «"Треба було б з Монако викликати депутатів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути