пʼятниця, 14 червня 2013 07:00

"Того, хто бере і ділиться, ніколи не арештують, бо він здасть усіх" - Москаль

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Народний депутат від ”Батьківщини” Геннадій Москаль: ”Роботи нема. Люди розгублені, знервовані. Раніше кожен п’ятий мав розлади психіки. А тепер, кажуть психіатри, кожен четвертий”
Народний депутат від ”Батьківщини” Геннадій Москаль: ”Роботи нема. Люди розгублені, знервовані. Раніше кожен п’ятий мав розлади психіки. А тепер, кажуть психіатри, кожен четвертий”

— У нас тут, як гестапо, — усміхається нардеп від "Батьківщини" 62-річний Геннадій Москаль і простягає посвідчення у віконечко бюро перепусток комітетів Верховної Ради. Чекаємо 5 хв., доки дані всіх відвідувачів запишуть. Проходимо через рамку металошукача. — Взяли б та й підірвали це все. Однаково нічого не працює.

Піднімаємося сходами на третій поверх у комітет по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю.

— У країні розруха, грошей нема. От Піночет зігнав усіх олігархів на стадіон, поставив у рядок і сказав: "Давайте гроші". Ті відмовилися. Коли одного розстріляли, інші побігли до факсів, щоб слали побистріше. Після того в Чилі он як піднялася економіка.

Геннадій Геннадійович веде у свій кабінет. На стіні червоний прапор карного розшуку Одеської губернії. Посередині намальований череп із кістками та напис "Смерть бандитам!".

Свого часу ви обіцяли "Бандитам — тюрми".

— Ну, звиняйте, — розводить руками.

Стіл завалений документами. На підвіконні — кримінальні й цивільні кодекси. Вікно виходить на будинок уряду.

У якому стані зараз суспільство?

— Усе більше людей впадає в депресію. Якщо немає оздоровлення економіки — немає оздоровлення психічного стану. Чи можуть українці нормально заробити, нагодувати та взути дітей? Я об'їхав усю країну під час минулорічної виборчої кампанії. Хто в селі працює? Голова сільради, фельдшер, учитель на півставки, бібліотекар — на 0,25. Більше роботи нема. Люди розгублені, знервовані. Раніше кожен п'ятий мав розлади психіки. А тепер, кажуть психіатри, кожен четвертий.

Проблема і в тому, що немає притоку інвесторів. Навпаки, гроші тікають з України. Кожен хоче продати бізнес і звалити за кордон. З Чернівецької області, де без пенсіонерів 704 тисячі працездатного населення, за кордон виїхали понад 200 тисяч. Зараз це загальноукраїнська тенденція.

Опозиція їздить з акцією "Вставай, Україно!", а Україна не встає. Чому?

— Менталітет такий: хтось має зробити, а я посиджу вдома, подивлюся по телевізору. А влада показує опозиції: бачите, люди не виходять, значить, не підтримують вас, тобто — задоволені. Насправді ж українці обурюються, але на кухні.

Може, не бачать альтернативи в опозиції?

— То хай чекають, доки їх влада зажене в могилу. Не міняти нічого — шлях в нікуди.

Скандальних забудов парків, з яких недавно почалися заворушення в Стамбулі, у нас тисячі. Але різниця в тому, що у нас — населення, а в Туреччині — нація. Доки не виростемо до нації, будемо напіврабами.

Як зібрати людей?

— Вони повинні прийти самі. Бачу можливість зміни влади тільки через нарощування протестних настроїв — через масові акції, вуличні виступи. Парламентським шляхом щось зробити неможливо.

На мітингах чуємо "Януковича — геть!", "Банду — геть!". А яка у вас програма змін, якщо прийдете до влади?

— "Януковича — геть" — це атрибут протесту. Але, крім гасел, ми пропонуємо реформи в усіх сферах. Подаємо законопроекти. Але щоб почати їх реалізувати, треба відмінити діючі закони. Перше — боротися з корупцією. Колись Віктор Балога створював службу швидкої допомоги "111". Зараз з'явився проект "Вчасна допомога 103". Служба є, телефон є, а машин нема, їздити нема кому.

Москаль повільно піднімається з крісла та гупає кулаком у стіну. Заходить його помічниця — білявка років 40. Геннадій Геннадійович просить принести документи. Одягає окуляри в позолоченій оправі та гортає папери.

— За гроші борються Міністерство охорони здоров'я і Держагентство з інвестицій. Пілотний проект на два регіони коштує 40 мільйонів гривень. Якщо впроваджувати у 27 регіонах, це буде 540 мільйонів. Зазвичай розкрадають від 30 до 70 відсотків коштів.

Міліція звітує, що найпоширеніші хабарі — від 10 до 30 тисяч гривень. Найчастіше — в освіті, медицині.

— Треба відрізняти хабар і корупцію. Хабар — це хтось дав грошей лікарю, вчителю. Той пішов, з'їв, пропив чи купив щось дружині. Це — негідник, хай іде в тюрму. Але якщо міліціонерові спускають на день "план" зібрати 100 гривень, він собі залишає 10, а решту передає наверх — це вже корупційні дії. І коли пишуть, що затримали на хабарі міліціонера, митника чи податківця, не вірте. Затримали того, хто думав, що можна взяти і не поділитися. Того, хто бере і ділиться, ніколи не арештують, бо він здасть усіх.

Помічниця відчиняє двері.

— Геннадий Геннадиевич, началось заседание.

— І що там?

— Все стоят возле трибуны.

— Ви нас інформуйте, що там відбувається, — просить Москаль.

Олександр Єфремов, коли був губернатором Луганщини, казав підлеглим: якщо крастимуть не більш як 10 відсотків, а 90 працюватимуть на державу — він їх зрозуміє. Тут є здорове зерно?

— У жодній країні, яка бореться з корупцією, не можна красти взагалі. Я літав у Грузію, взяв у їхнього міністра внутрішніх справ антикорупційні закони і переклав на українську. То в нашому комітеті сказали, що це 1937-й рік, а я — Берія і Сталін. Вибачте, чому цей закон у них працює, а в нас не може? — двічі б'є кулаком по столу. — І як боротися з корупцією, маючи повністю корумповані правоохоронні органи?

Ви були заступником міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Чому не вирішили ці проблеми?

— Та що я був? Півроку. Без політичної волі президента зробити щось неможливо.

Зазирає помічниця:

— Еще две "тушки". Куприянов и Купчак.

— Хотіли молодих облич? — розводить руками Москаль. — Що це за люди, хто їх знає? Нам казали, що є два соціальні запити — на об'єднання опозиції і на нові обличчя. Я ще тоді говорив агітаторам Яценюка: всі ці "молоді" не працюватимуть за таку зарплату. А ми ж людям клялися, божилися, що "тушок" не буде. Що руки повідрубуємо їм, голови. В "тушки" не йдуть з ідейних переконань, а за гроші. Зараз менш ніж 5 мільйонів доларів не пропонують. Ще десяток "тушок" буде.

Як тепер опозиції дивитися людям в очі?

Москаль знизує плечима і мовчки малює на аркуші знак питання.

— Дуже тяжко морально. Найбільше — Яценюку та його замам.

Возить із собою фото циганки

Геннадій Москаль народився у селі Задубрівка Заставнівського району Чернівецької області. Вчився на залізничника у технікумі. Потім здобув фах юриста в Академії МВС. Із 1975 року працював у міліції. Від дільничного дослужився до генерал-лейтенанта. Очолював головне управління МВС у Закарпатській, Дніпропетровській областях та Криму. Чотири рази був заступником міністра внутрішніх справ, губернатором Закарпаття і Луганщини, заступником голови Служби безпеки та секретаря Ради національної безпеки й оборони.

— Де не працював би, скрізь вожу із собою вирізку з газети, — показує Геннадій Геннадійович на фото жінки-циганки й статтю "Портрет, который приносит счастье". — Така картина висіла в одного чоловіка на стіні. Він її зняв, після чого збіднів, почали вмирати родичі. Повісив назад — усе налагодилося.

Вперше до парламенту потрапив 2007 року під №41 списку блоку "Наша Україна — Народна самооборона". Вдруге — торік під №32 Об'єднаної опозиції "Батьківщина".

Одружений. Має доньку та онучок — 15-річну Анастасію та 11-річну Софію.

Має 4998 друзів у "Фейсбуці"

Геннадій Москаль часто викладає скандальну інформацію на особистій сторінці в соціальній мережі "Фейсбук". Має там 4998 друзів за максимально дозволеної кількості 5 тис.

Торік у грудні розвінчав колишню "бютівку" й нинішнього міністра соцполітики Наталію Королевську. Під час призначення на посаду та не змогла надати оригіналу диплома про вищу освіту Східноукраїнського держуніверситету. Сказала, що його вкрали. Москаль стверджує, що диплома не існує. Наводить документи, що Королевська вчилася в університеті, але її відрахували з третього курсу.

Останнім часом Москаль розслідує діяльність "фармацевтичної мафії". Купує за кордоном і в Україні ті самі ліки одного виробника й показує, що в нас препарати коштують значно дорожче, інколи — у кілька разів.

Зараз ви читаєте новину «"Того, хто бере і ділиться, ніколи не арештують, бо він здасть усіх" - Москаль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі