четвер, 21 серпня 2008 20:07

Тимошенко звинувачують у державній зраді
8

Юлія Тимошенко відмовилася балотуватися у президенти 2004 року взамін на письмову угоду з Віктором Ющенком про отримання посади прем’єр-міністра України
2004 року Леонід Кучма підтримав на посаду президента України кандидата Віктора Януковича
Віктор Медведчук був правою рукою Леоніда Кучми останні 2,5 року його президентства
Дмитро Табачник двічі був віце-прем’єром із гуманітарних питань в урядах Януковича. Домагається впровадження російської мови як другої державної
Олександр Задорожній допомагав Медведчукові готувати проект Конституції, яка суттєво обмежила повноваження президента Віктора Ющенка

У понеділок прем"єр-міністра Юлію Тимошенко, 47 років, звинуватили у здачі державних інтересів Росії. Із такою заявою виступив заступник голови Секретаріату президента 33-річний Андрій Кислинський.

— Є інформація щодо системної роботи Юлії Тимошенко в інтересах російської сторони, — зазначає він. — Саме з цим пов"язана її позиція щодо війни у Грузії.

Прем"єрка протягом двох тижнів нічого не говорила про напад Росії на Грузію. Та коли почав падати її рейтинг у західних областях, висловила підтримку територіальної цілісності Грузії. Однак засудила те, що президент Віктор Ющенко обмежив свободу переміщення територією України для Чорноморського флоту Росії.

Кислинський говорить, що Москва пообіцяла підтримати Тимошенко на виборах президента. Натомість прем"єр нібито має заблокувати приєднання України до Плану дій з набуття членства в НАТО. А також продати російському бізнесу частину стратегічних державних підприємств, витіснити іноземні компанії із проектів щодо видобування нафти й газу та перешкодити використанню трубопроводу "Одеса-Броди" в напрямку Євросоюзу.

За словами Кислинського, Росія зарезервувала мільярд доларів для центру, що опікуватметься виборчою кампанією лідерки БЮТу. Очолює його Віктор Медведчук — колишній керівник Адміністрації президента Кучми. Він є кумом Дмитра Медведєва та Володимира Путіна — президента та прем"єра Росії.

До центру також нібито входять давні соратники Медведчука — Григорій Суркіс та Олександр Задорожній і "регіонали" Сергій Клюєв та Дмитро Табачник.

Після цього нардеп від Партії регіонів Нестор Шуфрич заявив, що Кислинського слід обстежити у психлікарні. Той відповів:

— Нестор Іванович добре пам"ятає, що саме він у серпні цього року знаходився біля берегів Сардинії з Тимошенко. Із представниками СДПУ(о) на прекрасній яхті завдовжки 57 метрів, яка належить Вікторові Медведчуку, обговорював участь Тимошенко у президентських виборах 2010 року та підтримку її російським керівництвом.

Медведчук є кумом Медведєва і Путіна

Останні два тижні прем"єрки справді не було в Україні. Її бачили на італійському острові Сардинія. Кислинський запевняє, що Тимошенко підтримує Леонід Кучма. Його зять Віктор Пінчук володіє чотирма віллами на цьому острові.

Про близькі особисті стосунки Тимошенко і Шуфрича у політикумі знають усі. Почалися вони за часів, коли вона була віце-прем"єром в уряді Ющенка. Коли Тимошенко посадили в СІЗО, Шуфрич був єдиним представником влади, який ходив на судові засідання підтримати її.

В Україну вона повернулася у вівторок. Про звинувачення на свою адресу каже:

— Служіння Україні – це моє життя. Тому усі ці чиновницькі інтриги мене дуже мало цікавлять.

Тим часом звинувачення проти прем"єра почала розслідувати Служба безпеки України. Якщо вона виявить ознаки злочину, то направить матеріали в Генпрокуратуру. У Кримінальному кодексі державна зрада визначається так: "Надання іноземній державі або її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України. Карається позбавленням волі на строк від 10 до 15 років".

— Вони хочуть відправити Тимошенко у відставку 8 вересня, — вважає "бютівець" 51-річний Михайло Волинець. — Наступний крок — змінити два закони про судоустрій. Взяти під контроль суди і не допустити Юлію Володимирівну на майбутні президентські вибори.

На минулих виборах президента Москва робила ставку на Віктора Януковича. Про можливу зміну російських симпатій у Партії регіонів говорити не хочуть. Але, на умовах анонімності, наближений до лідера "регіонал" визнає: усі передумови для зближення з Тимошенко у Кремля є.

Наприкінці 2005 року Росія без пояснень закрила усі кримінальні справи проти лідерки БЮТу. Цьому передували дві не публічні зустрічі Тимошенко і Путіна.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко звинувачують у державній зраді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі