середа, 27 лютого 2008 18:40

Тимошенко знову хворіє

Тимошенко знову хворіє

26 лютого перед засіданням уряду під стіни Кабміну сходяться студенти. Розмахують малиновими прапорами Соцпартії. Розвішують плакати з написами "Юлю, май серце", "Бідний студент — бідна держава". Вимагають обіцяного підвищення стипендій. За годину розходяться.

У приміщенні Кабміну журналісти оточують міністра палива та енергетики Юрія Продана, 49 років. Запитують, чому Росія звинувачує Україну в несплаті за поставлений газ.

— Сьогодні-вчора перерахували близько 2,4 мільярда гривень, — запинаючись, відповідає він. — Питання по розрахунках із "УкрГазЕнерго" сьогодні буде закрите. Але є деякі величини, які ми тепер оскаржуємо — це переплата близько чотирьохсот мільйонів гривень. Можна пройти?

Відсторонює журналістів і прямує до зали. Там усі урядовці в ділових костюмах. Лише міністр фінансів Віктор Пинзеник — у штанях і білій сорочці.

У мікрофон оголошують, що початок засідання відкладається на 10 хв. Замість прем"єрки Юлії Тимошенко головує перший віце-прем"єр Олександр Турчинов, 43 роки.

— На жаль, Юлія Владіміровна не зможе сьогодні проводити засідання Кабінету Міністрів, — каже він. — У зв"язку з тим, що змушена була очолювати поїздку до Російської Федерації, в неї відбулися серйозні загострення хвороби. Зараз прем"єр на лікарняному.

Сподіваюся, ці кошти дійдуть і до "Газпрому"

Далі говорить про проблеми з постачанням "блакитного палива": Росія пригрозила з 3 березня зменшити поставки газу до України через несплату. Звинувачує попередній уряд у боргах.

— Кабмін підтримав НАК "Нафтогаз", і на сьогодні не існує боргу української сторони перед посередниками за спожитий газ на 1 січня 2008 року, — зазначає Турчинов. — Ті борги, які ми отримали за 2006-2007 роки, фінансово закриті.

Бере папку. Розкриває її й показує платіжні доручення зі штампами.

— Сподіваюся, ці кошти дійдуть і до "Газпрому", — веде далі віце-прем"єр. — Але єдина сума, яку не визнали українська сторона й уряд — це 414 мільйонів. Вони були шахрайським шляхом нараховані за газ, спожитий у 2006 році по цінам 2007-го.

Зауважує, що на засіданні говоритимуть про реформування вугільної галузі. Ухвалюватимуть і направлятимуть до парламенту законопроекти, зокрема й щодо ринку землі.

— Ми не можемо прогнозувати, коли буде розблокована Верховна Рада і прийняті закони, — каже Турчинов. — Але актуальним є питання державних закупівель. Міністр економіки доповість по проекту урядового рішення щодо розблокування питань, пов"язаних із соціальними закупками. Чи в усякому разі щодо їх спрощення.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко знову хворіє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі