четвер, 28 серпня 2008 15:58

Тимошенко знає, як підняти тваринництво з колін

У вівторок в Українському домі уряд зібрав аграрників. Радилися, як зробити вітчизняне тваринництво рентабельною та процвітаючою галуззю економіки.

17 років поспіль тваринництво занепадало. Поголів"я великої рогатої худоби зменшилося у шість разів, свиней — утричі, птиці — в півтора разу. І це при тому, що постійно зростали обсяги коштів, які держава вкладала в розвиток галузі. Це означає, що гроші не доходили до виробників. Або ж їх використовували вкрай неефективно.

Нині є чудові умови для того, щоб тваринництво зрештою стало справою вигідною і для держави, і для селян, переконана прем"єр-міністр Юлія Тимошенко:

— Цього року врожай зернових удвічі більший за попередній, і це створює потужний ресурс для розвитку кормової бази тваринництва.

Додає, що її уряд не сидів склавши руки в очікуванні великого врожаю — за різними оцінками до 44 млн т, а вже зробив реальні кроки для розвитку галузі. Зокрема суттєво збільшили розмір дотацій на вирощування худоби та птиці, зберегли систему пільгового оподаткування ПДВ, запровадили систему компенсацій відсотків за довгостроковими кредитами — щоб заохотити будівництво нових тваринницьких комплексів. Однак цього недостатньо, вважає Тимошенко. Вона запропонувала представникам галузі та всім зацікавленим інвесторам урядову стратегію, яка складається з 15 кроків.

Урядова стратегія розвитку тваринництва складається з 15 кроків

Прем"єрка впевнена, що Україна потребує комплексної програми розвитку тваринницької галузі до 2015 року. Затвердити її має не лише Кабінет Міністрів, але й Верховна Рада. Зокрема, зазначає Тимошенко, треба зберегти пільгове кредитування та оподаткування тваринництва на довгострокову перспективу. Урядовий законопроект, який до 2015-го гарантує пільги з ПДВ та використання фіксованого податку, вже зареєстрований у парламенті.

Прем"єр-міністр наголошує: аби займатися тваринництвом, слід мати земельні ділянки. Однак "на місцевому рівні саботується виділення ділянок для забудови комплексів тваринництва". Тому уряд наполягатиме на тому, щоб аграрії мали можливість вилучати землі несільськогосподарського призначення для зведення тваринницьких комплексів. Юлія Тимошенко пропонує запровадити спрощену процедуру видачі дозволів і проектної документації:

— Ми ухвалимо окремий закон, який спростить процедуру видачі дозволів.

Потрібне для розвитку тваринництва устаткування переважно імпортують. Тому керівник уряду пропонує надати пільги зі сплати ПДВ на імпорт такого устаткування. Вона вважає, що податок на додану вартість імпортери мають повертати протягом п"яти днів. Відповідна постанова вже підготовлена.

Тимошенко вважає за необхідне створити й систему сприяння для сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів: стовідсоткове відшкодування процентних ставок за кредит на будівництво й реконструкцію тваринницьких комплексів, ферм, а також на закупівлі племінної худоби та молодняка. Уряд ухвалив рішення скасувати ПДВ і мито при закупівлі племінної худоби.

— Це означає, що ми надамо можливість завозити той товар, який необхідний Україні, щоб розвивати тваринництво, — пояснює прем"єр. Такі самі пільги передбачені для ввезення техніки.

Не менш важливим кроком Юлія Тимошенко вважає захист внутрішнього ринку країни від недбалого імпорту:

— Усі давальницькі схеми будуть ліквідовані, а контроль за якістю здійснюватиметься самим ретельним чином. Уряд уже приступив до розробки нових, вищих, державних стандартів на м"ясну продукцію.

Прем"єрка говорить, що знає, як селянам важко отримати кредит без застав. Тому Кабмін планує запровадити державні гарантії для сільськогосподарських підприємств для розвитку тваринництва. 2008-го на галузь передбачено прямих виплат більш як на 1,5 млрд грн. Крім того, на наступному засіданні уряду ухвалять новий порядок використання коштів держбюджету. За словами Тимошенко, це потрібно, щоб дотації сільгосппідприємствам селяни не мусили витрачати на хабарі місцевим чиновникам.

Зважаючи на обсяг потрібних для галузі законів, прем"єр-міністр вважає: один день роботи Верховна Рада має присвятити вирішенню аграрних питань. Адже вітчизняне тваринництво, що ефективно працює, — це найкраща гарантія стабільних цін на м"ясо та молоко. І тепер, і в майбутньому.

Крім того, для допомоги сільгоспвиробникам уряд установить мінімальні закупівельні ціни на пшеницю. Тимошенко пообіцяла, що вони будуть не нижчими за 816 грн/т, тоді як середня ринкова вартість становить 720–750 грн/т. У Кабміні попереджають: трейдери, які не погодяться з цим, можуть не очікувати швидкого повернення ПДВ.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко знає, як підняти тваринництво з колін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі