вівторок, 18 грудня 2007 17:35

"Тимошенко вже почала президентську кампанію"

  Віктор Небоженко: ”Ні про який закон про Кабмін, що обмежував би владу прем’єр-міністра, тепер не йдеться”
Віктор Небоженко: ”Ні про який закон про Кабмін, що обмежував би владу прем’єр-міністра, тепер не йдеться”

Юлію Тимошенко затвердили прем"єром, але ефективність уряду та дієвість демократичної коаліції під великим питанням. Більшість дуже хитка.

— Тимошенко доведеться щоразу домовлятися з тими чи іншими депутатами із коаліції, — каже директор Центру політичних досліджень "Український барометр" Віктор Небоженко, 52 роки. — А ті, розуміючи ситуацію, шантажуватимуть її та вимагатимуть економічних преференцій.

Чи можливе добровільне ситуативне голосування інших фракцій за пропоновані коаліцією закони?

— Буде й таке. Тимошенко особливо не церемонитиметься зі своїми й шукатиме ситуативних союзників для голосувань на стороні. Тобто серед комуністів та у Литвина. Це дешевше. Думаю, ті підуть їй назустріч.

Чи можливе приєднання до коаліції Блоку Литвина?

— Не думаю, що Тимошенко зацікавлена в розширенні коаліції. Це зменшуватиме керованість більшістю з її боку. Та й Литвин не захоче, щоб Тимошенко ним керувала.

Як вплине прем"єрство Тимошенко на політичну ситуацію в країні?

— Буде різке загострення. Сам виступ Тимошенко як кандидата в прем"єр-міністри був доволі агресивним. Зазвичай у таких ситуаціях хоча б перший тиждень намагаються бути ввічливими з противником. А Тимошенко відкрито оголосила війну.

Що вона робитиме з Партією регіонів?

— Каратиме, відбиратиме майно, порушуватиме кримінальні справи.

До чого це може призвести?

— До великого конфлікту. Може, цього разу Тимошенко буде обережнішою. Але виступ перед голосуванням свідчить про те, що вона вестиме війну до перемоги.

Чому Ющенко погодився на її прем"єрство?

— Він не погодився — вона виявилася сильнішою за Віктора Ющенка, Віктора Балогу та Бориса Колеснікова. Тимошенко дотиснула членів фракції "Нашої України — Народної самооборони". Усіх до одного, усіх противників. А таких було близько 15. Усі при відкритому публічному голосуванні побоялися виступати проти. Вона тепер практично керує тою фракцією.

Як ухвалюватимуть 12 ініційованих президентом законів, зокрема зміни до закону про Кабмін?

— Ні про який закон про Кабмін, що обмежував би владу прем"єр-міністра, тепер не йдеться. Закон можуть висунути, обговорювати. Але ж у коаліції лише 226 голосів. Тимошенко не наполягатиме, якщо кілька людей голосуватимуть проти.

А "Регіони" та комуністи?

— Вони за цей закон не голосуватимуть. Навіщо їм зміцнювати союз Ющенка з Тимошенко?

Тимошенко йтиме на президентські вибори?

— Вона вже розпочала президентську кампанію — стартує з посади прем"єр-міністра. У неї буде дуже слабкий Кабмін, ні чим не кращий за уряд Януковича. Тимошенко доведеться тягнути все самій. Але вона, мабуть, до цього готова. Сильна жінка.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко вже почала президентську кампанію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі