вівторок, 17 квітня 2007 18:12

Тимошенко вже називають прем"єром

Увечері минулого понеділка в Києві відбувся міжпартійний з"їзд Блоку Юлії Тимошенко. На ньому затвердили програму та передвиборчий список кандидатів у депутати.

Делегати від партій учасниць блоку — "Батьківщини", "Реформи і порядок" та Української соціал-демократичної партії — збираються біля Українського дому. Дехто йде до центрального входу, але там зачинено. На дверях написано, аби заходили через службовий.

О 18.50 приїздить Юлія Тимошенко, 46 років, разом Олександром Турчиновим. Для них центральний вхід відчиняють.

Делегатів у залі зібралося ледь більше половини. Лідерка з"являється за 20 хв. після приїзду. Охоронець намагається підтримати її, коли вона спускається сходами. Бере за талію.

— Не тримайте мене так уже! — каже Тимошенко роздратовано.

Охоронець швидко забирає руку.

У своєму виступі Тимошенко каже, що дострокові вибори мають відбутися 27 травня.

— Вибори дадуть нам можливість вирівняти результат по всій країні і зробити, щоб на Сході за нас проголосували так, як на Заході. Ми готові до цього? — запитує в делегатів.

— Так, — кволо відповідають ті.

— Далі політикум рухатися не буде! Я думаю, що і президент, і наша команда доведе цю справу до логічного завершення, — говорить Юлія Володимирівна. — У новому парламенті ми зможемо сказати як мінімум, що весна перемогла, а Мороз ісчез.

Їй аплодують. Тимошенко виступає годину. Турчинов, який головує на з"їзді, пропонує послухати інших учасників з"їзду.

У списку немає Василя Хмельницького та близьких до Михайла Бродського — Олексія Данилова та Дмитра Видріна

— Давайте підведемо вже риску! — вигукує хтось із зали.

Турчинов каже, що люди підготувалися і не може не надати їм слова. Мовляв, присутні журналісти можуть подумати, наче у БЮТі немає демократії. За кілька днів до цього відбувся закритий з"їзд БЮТу, на якому сформували виборчі списки.

До трибуни виходить лідер партії "Реформи і порядок" Віктор Пинзеник, 53 роки.

— Шановна прем"єр-міністр, шановні делегати, — звертається до Тимошенко та інших.

Та задоволено всміхається. Потім просить Турчинова зачитати делегатам виборчий список. Із 450 кандидатів у депутати по 50 місць отримали ПРП та УСДП. Перше місце належить Тимошенко, друге — Турчинову, третє — нинішньому заступнику голови Верховної Ради Томенку. Четверту позицію зайняв колишній соціаліст Йосип Вінський, на п"ятому місці — журналіст Андрій Шевченко. Другу п"ятірку очолює Пинзеник. Місце за ним займає Григорій Омельченко, далі — Віталій Курило, Микола Петрук і Євген Корнійчук. Він — зять колишнього лідера УСДП Василя Онопенка, який зараз очолює Верховний суд.

Турчинов пропонує проголосувати. Першу десятку підтримують одностайно. Заступник Тимошенко зачитує решту списку. У ньому залишаються бізнесмени-спонсори блоку — брати Буряки, Таріел Васадзе, Костянтин Жеваго. Водночас немає Василя Хмельницького та близьких до Михайла Бродського — Олексія Данилова та Дмитра Видріна.

Тимошенко каже, що зі списку виключили людей, які компрометують блок. Делегати голосують за список у цілому.

Після завершення з"їзду екс-прем"єрка дає прес-конференцію. Її запитують, як діятиме БЮТ, якщо Конституційний суд визнає указ президента про розпуск Верховної Ради неконституційним.

— Я не вірю в те, що гармонію між політиками може народити напівкорумпований Конституційний суд, — відповідає вона. — Якщо він винесе рішення в одну чи іншу сторону — це нічого не змінить у розстановці політичних сил і їх конфронтації. Вийти з цієї ситуації можна тільки, якщо після такої кількості зрад арбітром виступить народ.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко вже називають прем"єром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі