пʼятниця, 22 лютого 2008 17:47

Тимошенко вимагає не розмитнювати газ "УкрГазЕнерго"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Віктор Пинзеник учора на засіданні Кабміну розповідав про те, як цього року уряд має побороти інфляцію
Віктор Пинзеник учора на засіданні Кабміну розповідав про те, як цього року уряд має побороти інфляцію

На вчорашнє засідання Кабміну першим прийшов 48-річний Євген Червоненко — голова Національного агентства з підготовки до Євро-2012. Кілька разів обходить навколо столу — повз порожні крісла міністрів.

— Я хочу кое с кем переговорить, — примовляє сам до себе.

Працівники уряду кажуть йому, що міністрів іще немає. Просять почекати за дверима, доки його не покличуть доповідати щодо підготовки до футбольного чемпіонату. Червоненко виходить у коридор.

Урядовці поспіхом сходяться за кілька хвилин до початку засідання. Міністр вугільної промисловості Віктор Полтавець передає папери міністрові палива та енергетики Юрієві Продану. Той рукою втирає носа й починає їх гортати.

О десятій до зали заходить 47-річна прем"єрка Юлія Тимошенко. Розповідає про свою поїздку до Росії і зустріч із тамтешнім керівництвом. Називає візит корисним для України.

— Ми вивчили всі документи, проаналізували наші домовленості, — каже хриплуватим голосом. — Дійшли висновку, що шалений потенціал співпраці України й Росії багато років не використовувався.

Дає доручення всім міністрам за місяць підготувати проекти напрямків співпраці із російськими колегами. Пояснює, що вона запросила російського прем"єра відвідати нашу країну у квітні.

Розповідає про газові переговори. Зазначає, що посередники "РосУкрЕнерго" та "УкрГазЕнерго" наробили Україні не тільки грошових боргів, а й газових. Мовляв, взяли додатково 4 млрд кубометрів газу й невідомо куди їх поділи.

— Вони заклали нам таких "сюрпризів" безліч, — киває Тимошенко. — Але починаючи з січня цього року, ми вже працюватимемо без "УкрГазЕнерго". Тому я прошу всіх міністрів зробити так, щоб не допустити жодних угод із цією компанією, не розмитнювати її газ.

Вони заклали нам таких "сюрпризів" безліч

Зауважує, що знайшла спосіб розрахуватися з боргами перед "Газпромом" за листопад і грудень 2007 року, тоді як ще до вчорашнього дня такого рішення не було. Мовляв, посередники відмовлялися підписувати контракти й акти передачі "блакитного палива".

Прем"єр-міністр обіцяє укласти на 25–30 років договори щодо безпосереднього постачання газу між Росією і Україною. Говорить, що днями представники "Нафтогазу" поїдуть зі своїми пропозиціями про співпрацю до РФ.

Тимошенко цікавиться, чи є в урядовців запитання щодо порядку денного. Міністр фінансів Віктор Пинзеник просить розглянути прохання президента профінансувати один із заходів.

— За нашим регламентом не дозволяється вносити питання з голосу. Але ми підемо на поступки главі держави. Сподіваюся, що він та секретаріат будуть до нас такими ж лояльними, — усміхається прем"єрка.

Потім міністр внутрішніх справ Юрій Луценко пропонує розглянути питання щодо обмеження продажу трамадолу. Ці знеболювальні ліки мають наркотичну дію. Таке доручення Луценко отримав від президента.

— Звичайно ж, — протягує Тимошенко. — Це питання надзвичайно важливе. Але для журналістів я розкажу його історію.

Вона кілька хвилин говорить, що ці наркотичні таблетки деякі політики продають у своїх аптеках без рецептів. Тим самим отруюють молодь. Зазначає, що покривала це стара влада. Луценко ж додає, що для хворих треба лише дев"ята частина виробленого в Україні трамадолу.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко вимагає не розмитнювати газ "УкрГазЕнерго"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі